AIHE VAPAA -PODCAST OSA 7
"Joku varmaan kysyy, miksi suostuin jatkamaan iltaa näin pitkälle. Sitä itsekin mietin, oli nimittäin ihan kamalat treffit." Kuva: Niina Markkanen/Pixabay
"Joku varmaan kysyy, miksi suostuin jatkamaan iltaa näin pitkälle. Sitä itsekin mietin, oli nimittäin ihan kamalat treffit." Kuva: Niina Markkanen/Pixabay

Kamalimmat treffit? Ne, joilla treffikumppani keräsi kaikki kivet reppuunsa? Vai ne, jotka päättyivät treffikumppanin äidin luo?

"Mies alkoi jo puolen tunnin tapaamisen jälkeen ehdottelemaan, että tulisin tapaamaan hänen vanhempiaan seuraavana viikonlopuna. Hän myös soitti kaverilleen ja kertoi olevansa ravintolassa uuden tyttöystävänsä kanssa."

Kuuntele Aihe Vapaa -podcastit Suplassa -keskustelupalstan klassikkokeskustelut podcastinai klikkaamalla playeria alla. Naurutakuu!

 

Avaimet onnistuneeseen yöretkeen: ennakoi, mutta älä liikaa, vinkkaa opaskirjailija Liisa Louhela.

Telttaretki yön yli lasten kanssa, uhka vai mahdollisuus? 

Mahdollisuus, ehdottomasti, sanoo Sata yötä ulkona -kirjan kirjoittanut vapaa kirjoittaja Liisa Louhela.

Tärkeää luonnossa oleilussa on löytää itselleen ja perheelleen sopivin tapa siihen.

– Kaikkien ei todellakaan tarvitse lähteä pitkälle vaellukselle. Luonnossa oleilun voi aloittaa vaikkapa laavulla ystävien kanssa iltaa istuen, Louhela sanoo.

Yleensä lapsia on helppo innostaa ulkona nukkumiseen, ja siitä voi tehdä koko perheen yhteisen jutun. Louhela yöpyi oman lapsensa kanssa ulkona ensimmäisen kerran, kun tämä oli alle kaksivuotias. Koko porukka viihtyi todella hyvin. 

Jos patikointi metsään tuntuu hurjalta, yöretken voi tehdä vaikka omalle pihalle.

Jos patikointi syrjäiseen metsään tuntuu lapsen kanssa hurjalta ajatukselta, yöretken voi tehdä vaikka omalle pihalle. Varusteiden olisi hyvä olla kunnossa, mutta niihin ei tarvitse satsata satoja euroja.

Telttoja saa vuokrattua, ja aikuisten makuupussista saa tehtyä lapselle sopivan version remmien avulla. Makuupussin oikea koko on tärkeää, sillä liian suuressa makuupussissa voi tulla kylmä. Myös kunnollinen makuualusta on tärkeä.

– Monesti lämmittävää makuupussia pidetään kaikista tärkeimpänä varusteena. Näin ei kuitenkaan ole. Lämmin makuupussi ei auta mitään, jos makuualusta ei eristä lämpöä tarpeeksi, Louhela huomauttaa.

Makuupussiin kannattaa sujahtaa sellaisilla vaatteilla, jotka eivät ole keränneet kosteutta. Jos siis päivän aikana on tullut patikoitua useampi kilometri, vaatteiden vaihtaminen on paikallaan. 

Retkivaatteiden materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota. Villakerrasto on usein paras valinta retkeläisen ylle, myös kesällä.

Louhelan vinkit yöretkeilyyn lasten kanssa:

1. Älä lannistu

Aluksi lapsi ei välttämättä osaa nukahtaa ulkona samalla tavalla kuin kotona. Ei kannata luovuttaa, jos ensimmäinen ulkona nukuttu yö ei ole menestys. Kaikista parasta on suhtautua ulkona yöpymiseen ennakkoluulottomasti ja ottaa se opettavaisena kokemuksena.

– Parhaimmillaan ulkona vietetyn yön jälkeen ennakkoluulot yöretkeilyä kohtaan osoittautuvat vääriksi, ja pitkästä oleskelusta luonnon helmassa nauttii todella paljon, Louhela kertoo.

2. Ennakoi

Lasten kanssa retkeillessä joitakin asioita on pakko ennakoida: varmista, että mukana on aina lämpimät ja kuivat vaihtovaatteet, ja syö ennen kuin nälkäkiukku pääsee yllättämään. Kun pienen retkeläisen perustarpeet on täytetty, kaikki muukin sujuu paremmin.

Valitse kohde niin, että lapsia ei tarvitse koko ajan kieltää.

Yöpymispaikka on hyvä valita niin, että se on turvallinen kaikille. Pienten lasten kanssa ei välttämättä kannata yöpyä kallioisella seudulla tai virtaavien vesistöjen lähellä.

– Kannattaa valita kohde niin, että lapsia ei tarvitse koko ajan kieltää. Näin retkeily on kaikille mukavampaa, Louhela sanoo.

3. Jätä aikaa ihmettelylle

Jos matkassa on taapero, jota kannetaan pitkiä aikoja kantorinkassa, voi olla kätevää jemmata kantajan taskuihin kaikenlaista pientä tutkittavaa, kuten käpyjä tai keppejä. 

Luonto itsessään on täynnä mitä ihmeellisimpiä asioita, joten elektronisia viihdykkeitä ei tarvita. Usein lapset haluavat jäädä tutkimaan metsäpolulla kasvavia kasveja tai vastaan tulevia hyönteisiä pitkäksikin aikaa. Luonnon ihmettelylle kannattaa jättää aikaa, vaikka vanhemman mielessä siintäisikin jo seuraava nähtävyys tai taukopaikka.

Kellontarkkoja suunnitelmia yöretkelle ei kannata varsinkaan lasten kanssa tehdä. Lapsen kanssa luonnossa liikkuminen on mahdollisuus opetella kiireettömyyttä ja rentoutumista.

4. Entä jos pelottaa?

Lapset harvemmin pelkäävät ulkona yöpymistä. Mitä aiemmin ulkona yöpymisen lapsen kanssa aloittaa, sitä tavallisemmalta jutulta yö ulkona lapsesta tuntuu.

Aikuisia telttayö saattaa mietityttää ja pelottaa enemmän kuin lasta. Ensimmäisillä kerroilla luontoon voi lähteä yöksi isommalla porukalla, jolloin yhdessä voi kokeilla, miltä yö ulkona tuntuu.

Mukaan matkalle on hyvä varata otsalamppu. Pelon yllättäessä lampun voi pitää päällä vaikka koko yön. Kesäyöt ovat valoisia muutenkin, mutta muina vuodenaikoina lisävalo voi olla tarpeen. 

Lapsen kanssa voi jutella etukäteen asioista, joita pitää metsäretkellä varoa: esimerkiksi tulentekovälineet, käärmeet ja ampiaiset kuuluvat näihin asioihin. Karhujen tai susien näkeminen luonnossa on niin harvinaista, ettei niitä käytännössä kannata pelätä. Suuret petoeläimet kiertävät ihmiset kaukaa. 

Liisa Louhelan kirja Sata yötä ulkona – opas ulkona yöpyjälle (Maahenki) ilmestyi kesällä 2018.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Matkatoimistojen maskotit ansaitsevat vähintään yhtä isot patsaat kuin Che Guevara, Ile Uusivuori kirjoittaa.

Kaikki alkoi Madventuresista. Tapahtui niinä päivinä, että Rikulta ja Tunnalta kävi käsky, jonka mukaan kaikkien itseään kunnioittavien nuorten aikuisten piti reppu selässä ympäri maailman matkustaman. He tartuttivat meihin tarpeen nähdä ja kulkea paikoissa, joihin länkkärit olivat harvemmin jalallaan astuneet. Oli koluttava Aasia, Etelä-Amerikka ja Venäjän arot rinkka selässä ja sulauduttava paikallisiin kulttuureihin. Oli siemailtava omituisia viinoja pulloista, joiden sisällä köllötti kuollut matelija.

Minäkin kuljin kaiken maailman tuppukylät rinkka selässäni jatkuvassa vatsataudissa etsien todellista tapaa elää. Vaikka trooppiset itikat söivät nilkkani arville ja reissusta palatessa väsytti enemmän kuin sinne lähtiessä, olin vakaasti sitä mieltä, että reppureissaaminen oli ainoa oikea tapa koluta maailmaa.

Sitten minusta tuli kolmen lapsen isä.

Tarinan mukaan Aleksanteri Suuri itki vuolaasti valloitettuaan koko tunnetun maailman, koska enää ei ollut paikkoja, joita valloittaa. Sääli, ettei Aleksanteri voinut kokeilla all-inclusive-resorttia! Itku olisi loppunut lyhyeen, kun hän olisi vilauttanut rannekettaan ja astunut notkuvan buffet-pöydän ääreen. Maailmanvalloittaja olisi arvostanut näkemäänsä aivan kuten minä, univelkainen isä Härmästä.

Kun elämä on loputon limbo kaupassa käyntiä, ruuanlaittoa, pukemista, pesemistä, siivoamista ja huudon hillitsemistä, viimeinen asia, mitä tässä elämänvaiheessa tarvitsee, on maailman valloittaminen. Skidien kanssa kanssa pelkkään pakkaamiseen vierähtää helposti viisi päivää. Antakaa tänne se ranneke ja pina colada! Haluan loman, jossa minua koetellaan mahdollisimman vähän.

Meidän perheemme kesäkausi alkoi perinteisellä rannekereissulla Rodoksella. Joka päivä joku muu laittoi ruoat, siivosi ja tarjosi harrastusmahdollisuudet sekä lapsille että aikuisille. Loman jäljiltä olen urheillut ja syönyt paremmin kuin vuoteen.

All-inclusive-keidas on jokaisen äidin ja isän taivas, ja uima-altaan ympärillä pyörivästä maskotista on tullut vanhemmille vapahtaja. Matkatoimistojen maskotit ovat vapauden symboleja, jotka ansaitsisivat yhtä isot patsaat kuin ne, joita Havannan aukioilla joskus ihastelin. Kysyn vaan: kuinka monta lasta Che Guevara hoiti, jotta äiti ja iskä saisivat hetken kahden ja juoda allasbaarista hakemansa kahvit? Eläköön iltapäiväkerho! Hasta la sociedad de la tarde!

Resorttielämän ainoa miinus on taistelu viimeisestä pizzapalasta myrtsien 50-vuotiaiden miesten kanssa. Toisaalta on hauska katsoa, kun he pudistelevat päätään, kun lapset juttelevat tavallista kovemmalla äänellä. Mitäs ottivat reissun lapsiperheresorttiin! Bamse on vapahtanut meidät! Kun lapset nauttivat, niin nauttivat isit ja äiditkin.

Peloton Kolumbus lähti etsimään meritietä Intiaan. Minä olisin parkkeerannut Santa Marian poukamaan, vienyt lapset uimaan ja siemaillut rommini paatin kannella.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.