Kuva: Riina Peuhu
Kuva: Riina Peuhu

Topias aloitti ruuanlaiton opettelun kuusivuotiaana, aluksi yhdessä aikuisen kanssa.

”Ruuanlaitto on suuri osa elämääni. Kyllä minulta arkiruuatkin taittuvat, mutta erityisesti tykkään laittaa vähän haastavampia ruokia viikonloppuisin. Mieluiten kokkaan yksin, rauhoitun ja rentoudun siinä samalla. Kaiken kruunaa se hetki, kun pleittaan ruuan eli laitan sen kauniisti esille.

En pidä resepteistä. Reseptit ovat niin kaavamaisia: tee sitä ja tee tätä. Laitan ruokaa omien ideoitteni pohjalta, fiiliksen mukaan. Menen vanhempien mukana kauppaan ja kerron, mitä raaka-aineita pitää ostaa. Perhe suhtautuu harrastukseeni kannustavasti. Heistä on hyödyllistä, että joku perheessä osaa laittaa todella hyvää ruokaa.

Perustietoni ruuanlaitosta olen oppinut äidiltä ja mummilta – ja television kokkiohjelmista. Olen tykännyt katsoa niitä niin kauan kuin muistini riittää, ainakin kolmevuotiaasta asti.

Kuusivuotiaana aloin opetella ruuanlaittoa itse, aluksi yhdessä aikuisen kanssa. Ensimmäinen ruokalajini oli spagetti ja jauhelihakastike. Vaikka olen harjoitellut jo kuusi vuotta, epäonnistumisia tulee edelleen. Se kuuluu asiaan. Joku asia palaa, kastike menee pieleen. Silloin yritän viimeiseen saakka korvata sen jotenkin. Koskaan en vielä ole antanut periksi. Aina olen jotain saanut lautaselle.

Neljä vuotta sitten, kun Junior Master Chef tuli viimeksi televisiosta, päätin, että seuraavalle kaudelle aion päästä mukaan. Kun haku tuli auki, sinne piti lähettää kuva ruoka-annoksesta. Pelasin täysillä panoksilla: tein yhden sijaan kolme ruokalajia.

Oli hieno tunne, kun kuulin pääseväni mukaan. Pitkäaikainen haaveeni toteutui.”

Topias, 12