Kuvat
Soile Saarelainen, Kustantajat
24 joulukirjan lista taipuu aineettomaksi joulukalenteriksi, kun kirjat lainaa kirjastosta.
24 joulukirjan lista taipuu aineettomaksi joulukalenteriksi, kun kirjat lainaa kirjastosta.

Kas näin saapuu joulumieli: Lastenkirjahylly-blogin Rouva Huu, Lue meille äitikulta -bloggaaja ja joulua rakastava toimittaja listaavat kaikkien aikojen ihanimmat joulukirjat.

Jouluhullu tässä, terve! Omistan neljä pahvilaatikollista joulukoristeita ja olin juuri joulupaidan tuunauskurssilla.

Yksi tärkeimmistä asioista joulussani on kirjat. Halusin koota tähän juttuun 24 ihaninta joulukirjaa lasten kanssa luettavaksi, joten pyysin Lastenkirjahylly- blogin Rouva Huuta eli lasten- ja nuortenkirjallisuuden vapaata tutkijaa ja kriitikkoa Päivi Halttunen-Heikkistä sekä Lue mulle äitikulta -bloggaajaa Tiia Aaltosta poimimaan joulukirjasuosikkinsa. Löydät ne alta.

Tutkin myös omien lasteni kirjahyllyjä: Hups, sain nopeasti kasaan lähes 30 jouluaiheista kirjaa. Luemme niitä ennen kaikkea joulun alla, mutta sujuvasti myös muina vuodenaikoina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vinkki! Keräämäni joulukirjalista taipuu muuten vaikka aineettomaksi joulukalenteriksi, kun kirjat lainaa kirjastosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasten kirjahylly -blogin joulukirjasuosikit 

1. Hiroko Motai & Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia. Suom. Mirjam Ilvas

Radikaali, anarkistinen ja nykyistä joulun materialismia veikeästi kyseenalaistava lastenkirja, joka antaa selityksen sille, miksi joulupukkeja tarvitaan niin paljon. Marika Maijalan sakuraliitukuvitus on suurpiirteistä, mutta se luo silti lumoavaa modernia joulukuvastoa. Japanilainen Hiroko Motai on Tove Janssonin harras fani, ja halusi tehdä joulukuvakirjan suomalaisen kuvittajan kanssa. (Schildts & Söderströms 2014)

2. Pirkko Vainio: Jouluenkeli

Moderni joulukertomus pyyteettömästä antamisen ilosta, joka ulottuu myös yhteiskunnan vähäosaisiin samaan tapaan kuin Zacharias Topeliuksen vanhoissa joulusaduissa. Pieni Marja-tyttö haluaa ilahduttaa koditonta kulkuria leipomillaan joulupipareilla. Aikuinen ääneen lukija liikuttuu kirjaa lukiessa ja lapselle muistutetaan kauniisti, että joulumieli ei synny tavarasta vaan tunnelmasta. (Lasten Keskus 1995)

3. Kristiina Louhi: Tompan joulu

Taaperoikäisen Tompan joulunodotus syntyy vaatimattomista ja aineettomista asioista, kuten äidin ikkunaan ripustamasta joulutähdestä ja isän rakentamasta lumilyhdystä. Kuvakirja viestii myös aikuiselle, että jouluhössötystä paljon tärkeämpää on olla aidosti läsnä ja nauttia kiireettömyydestä. (Tammi 2003)

4. Réka Király: Pieni suuri tarina joulusta

Metsän väki valmistautuu jouluun. Kaikkein tärkein joulumielen nostattaja vielä puuttuu: joulukuusi. Mutta kuka uskaltaa mennä hakemaan joulukuusta äreän karhun pesän lähistöltä? Eläinten pelko metsän kuningasta kohtaan lauhtuu lopulta ja karhukin kutsutaan yhteiseen joulunviettoon. Kuvakirja tiivistää joulun ydinsanoman jo taaperoikäistä puhuttelevaan muotoon. (Etana Editions 2018)

5. Tuula Korolainen: Ihan täysi tonttu! Runollinen joulukalenteri

Tuula Korolaisen toimittamassa kokoelmassa on 24 uutta joulurunoa tunnetuilta lastenkirjailijoilta. 

Tonttujen ja lapsiperheiden jouluvalmistelut ovat monen runon aiheena.  Hermostuneet äidit, kiireiset isät ja ylikierroksilla käyvät lapset rauhoittuvat lopulta joululaulun, hyasintin tuoksun, kulkusen ja tyynnyttävän yhdessäolon avulla. Virpi Pennan värikylläisessä kuvituksessa sinisen sävyt pakkashuurusta talvisen taivaan hämärään toimivat mainiona kontrastina joulun punaiselle. (Lasten Keskus 2015)

6. Tuutikki Tolonen & Liisa Kallio: Joulusatuja, 24 satua joulun odotukseen

Tuutikki Tolonen päivittää joulusadun pitkät perinteet nykyaikaan 24 lyhyessä sadussa, jotka liennyttävät joulun odotuksen tuskaa. Kirjasta on iloa kotien lisäksi myös päiväkodissa, koulussa tai iltapäiväkerhossa joulumielen nostattajana.  

Kaikki sadut eivät suoraan linkity jouluun, mutta tarinoita yhdistävät joulusatujen ikiaikaiset perusteemat: auttavaisuus, lähimmäisten huomioiminen ja ihmeen läsnäolo myös keskellä tavallista arkea. Liisa Kallion kuvituksessa joululla on perinteisen joulunpunaisen lisäksi paljon muitakin värisävyjä. (Tammi 2013)

Lue meille äitikulta -bloggaaja Tiia Aaltosen joulukirjasuosikit:

7. Mauri ja Tarja Kunnas: Joulutarinat

Kolmen kertomuksen yhteisniteessä kerrotaan joulun perinteistä, tutustutaan Ville-tonttuun ja selvitetään, miksi ärhäkkä Vekara häiriköi Korvatunturilla. Meillä Joulutarinat on kuulunut joulunviettoon esikoisen ensimmäisestä joulusta lähtien, sillä se on upea yhdistelmä jouluista kuvitusta ja vauhdikasta kerrontaa. Mikä parasta, tässä kirjassa pehmolelu puraisee Joulupukkia takapuolesta! (Otava 1995)

8. Astrid Lindgren: Joulukertomuksia 

Joulukertomuksia on kokoelma Lindgrenin saduista poimittuja jouluisia hetkiä, jotka antavat mukavan tarinan lisäksi kurkistusaukon vanhan ajan ruotsalaiseen joulunviettoon. Rakastan tätä kirjaa tunnelmallisen kuvituksen ja lapsuudesta tuttujen satujen vuoksi, ja lapset puolestaan eivät saa kyllikseen Pukarikadun neuvokkaan Lotan joulutouhuista. (WSOY 2002)

9. Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö 

Kattilakosken perheessä hämmennytään joulun alla Vilttitossun ryhdyttyä äkkiarvaamatta Heinähattuakin kiltimmäksi. Sinikka ja Tiina Nopolan liioitteleva huumori ja Salla Savolaisen vallaton kuvitus pääsevät tarinassa oikeuksiinsa, ja lapset saavat jännittää, onnistuuko Vilttitossun kiltteysjuoni. (Tammi 2017)

10. Riikka Jäntti: Pikku hiiren joulu

Leikki-ikäinen Hiiru valmistautuu perinteiseen joulunviettoon leipomalla ja koristelemalla äitinsä kanssa. Hiirun malttamatonta joulunodotusta kuvaava kirja on mielestäni eleettömyydessään yksi parhaimpia jouluaiheisia kuvakirjoja. Samaa mieltä taitaa olla perheemme viskari, joka on hyvin viehättynyt Hiirun joulupuuhista. (Tammi, 2017)

11. Roope-sedän joulu

Saiturin jouluun perustuvassa tarinassa Roope-setä havahtuu viime tipassa lähimmäisenrakkauden tärkeyteen. Disneyn joulutarinat ovat aina kuuluneet omaan joulunviettooni, ja myös lapseni ovat tykästyneet tähän ajattomaan ja hauskasti kerrottuun joulusatuun. (Disney Enterprises, Inc. / suomeksi kertonut Satu Heimonen / Sanoma Magazines Finland Oy 2008)

12. Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun ihmeellinen joulu

Vuorovaikutteisesti rakentuva tarina Outolan veljesten joulunvietosta saa lukijat jännittämään Tatun, Patun ja Veeran jälleennäkemistä. Kuvituksen nerokkaat yksityiskohdat naurattavat koko perhettä. Aikuisen lukijan on ihana seurata lasten hoksaamisen riemua, kun he pääsevät oikomaan Tatun ja Patun hullunkurisia väärinkäsityksiä. (Otava 2015)

Jouluhullun toimittajan suosikit

13. Astrid Lindgren ja Eva Eriksson: Kettu ja tonttu, suom. Kristiina Rikman

Kettu ja tonttu on Astrid Lindgrenin kaunis tulkinta Karl-Erik Forsslundin klassisesta sadusta. Tonttu hätistelee pihapiiriä uhkaavaa Mikko-Kettu pois lampaiden luota, mutta lopuksi tonttu ja kettu jakavat joulupuuron. Tässä kirjassa on kaikki kohdallaan: ihanat kuvat ja kiehtova tarina. Mukavaa plussaa lukijalle on, että yhdellä aukeamalla ei ole valtavaa määrää tekstiä, vaan aikaa voi käyttää myös kuvien ihasteluun yhdessä lapsen kanssa. (WSOY 2017)

14.  Linda Jennings: Nappe ja ensilumi

Napen seurassa on tunnelmallista aloittaa talven fiilistely. Alison Edgsonin lumoava ja herkkä kuvitus on aikuisesta lumoavia, ja lapsestakin isokokoisia kuvia on kiva katsoa. Yksi asia yhdellä sivulla on selkeä visualinen valinta.

15. Mauri Kunnas: Joulupukki

Miten mielenkiintoinen paikka Korvatunturi onkaan! Ihana joulun klassikko, jota jaksan lukea lapsilleni uudelleen ja uudelleen. Vähän liian pitkä kerralla iltasaduksi luettavaksi, mutta tästä mainiosti kuvitetusta kirjasta riittää iloa moneksi illaksi. (Otava 2009)

16. Gaby Hansen & Christine Leeson: Tuiki joulupuu

Kirja on tarinaltaan yksinkertainen ja toimii hyvin pienemmillekin lukijoille. Suurin taika on kuitenkin kuvissa: kauniit kuvat ja niissä käytetty kiiltelevä hopeaväri tuovat lukuhetkeen juhlallisuutta ja joulun valoa. Juuri sopivan pituinen iltasaduksi.(Lastenparhaatkirjat.fi, 2000)

17. Soiva joululaulukirja

Tämä kirja ei varsinaisesti ole lukemista, mutta iltasaduksi on välillä huippua laulaa yhteislauluja. Ja mikä veisi paremmin joulun tunnelmiin kuin kunnon tiptapit ja vilinää vilskettä, helinää helskettä? (Tammi 2014)

18. Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin talvi

Luin itse lapsena intohimoisesti Onnelin ja Annelin seikkailuja, ja olen onnellinen kirjojen filmatisoinneista, sillä niiden ansiosta myös lapseni ovat löytäneet kyseiset kirjat. Tätä talvikirjaa meillä on luettu iltasaduksi, ja sitä jaksavat kuunnella meillä kaikki päiväkoti-ikäisestä alakoululaiseen. (WSOY, 2015)

19. Mauri Kunnas: Kaksitoista lahjaa joulupukille

Tämä hyvän mielen kirja kuuluu jouluumme kuten monet muutkin Kunnaksen jouluaiheiset kirjat. Meillä lapset ovat samaistuneet hauskan tarinan Ville-tonttuun, joka pohtii lahjoja meille aikuisille ja yrittää kovasti keksiä Joulupukille sopivaa lahjaa. Tänä vuonna menemme katsomaan kirjasta tehtyä teatteriesitystä, joten se varmasti innostaa lukemaan kirjaa vielä entisestään. (Otava 2010)

20. Steve Metzger & Alison Edgson: Kyllä joulupukki tulee

Hyvää lääkettä jatkuvaan odotukseen. Tätä lukiessa olemme käyneet monta keskustelua alle kouluikäisten kanssa joulupukin odotuksesta. Mukavat kuvat ja selkeä kokonaisuus. Vähän nelivuotiasta harmittaa, että vain Karhu pääsee lopuksi Pukin rekeen jakamaan lahjoja, muut jäävät kylmään metsään vilkuttamaan. (Kustannus-Mäkelä, 2015)

21. Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossun joulukuusen riisujaiset

Peppi on niin ihanan outo ja omalaatuinen, että hänestä kertovia kirjoja jaksan lukea aina uudestaan. Lukisin Peppiä iltasaduksi muutenkin mieluummin kuin monia muita lastenkirjoja, sillä Peppi viihdyttää aikuistakin joka lukukerralla. Kieli on hyvää, ja tarinasta löytää aina uusia puolia. Ingrid Vang Nymanin perinteinen kuvitus muistuttaa oman lapsuuden Peppi-kirjoista. Ja kyllä, lapsetkin tykkäävät. (WSOY)

21. Raymond Briggs: Lumiukko

Osalle perheistä joulun kohokohta on katsoa Lumiukko-animaatio televisiosta. Meidän perhe ottaa tähän vauhtia lukemalla kyseistä kirjaa joulukuussa. Usein aattona on niin kova suhina päällä, että animaation katsominen unohtuu. Siksi kirja onkin meillä nuorimmaiselle tutumpi kuin tuo aluperäinen animaatio. (Satusiivet 2006)

22. Astrid Lindgren: Melukylän joulu

Meillä katsotaan paljon Melukylä-elokuvia jouluna, koska ne ovat niin tunnelmallisia. Myös Melukylä-kirjojen tunnelma on aivan ainutlaatuinen. Melukylässä tavoitetaan jotain entisistä hyvistä ajoista, jotka ovat olemassa vain muistoissa. Minä taas saavutan joulurauhan keskittymällä kirjaan lapsen kanssa. Jatkan usein lukemista vielä yksin lapsen jo nukkuessa. (WSOY)

23. Richard Scarry: Kaikkein paras joulukirja

Ihana Touhulan väki touhuilee omiaan, mutta onneksi lopulta käy kuitenkin (aika) hyvin. Jos rakastaa Mato Matalaa, Hessua ja kurkkuautoja sekä Scarryn ihania yksityiskohtaisia piirroksia, niin tämä on kyllä hauska kirja joulun odotukseen. (Tammi, 2000)

24.  Tove Jansson: Joulu saapuu muumilaaksoon

Ilman tätä satua ei meillä oikein edes tule joulua. Vielä teinikin pyytää lukemaan kohdan, jossa muumit odottavat kamalaa ja pelottavaakin joulua saapuvaksi, mutta väsyvät odottamaan ja antavat lopuksi pienille metsän eläimille kaiken joulua varten kasaamansa ruuan sekä koristelemansa kuusen. Ikuisena muumifanina luen tätä aina kun pyydetään, oli kesä tai talvi. (Tammi, 2018)

Kuvat: Kustantajat

Sisältö jatkuu mainoksen alla