Pois alta, nyt liukuu! Kuva: iStockphoto
Pois alta, nyt liukuu! Kuva: iStockphoto

Ei mitään tekemistä – menkääpä ulos. Suomen latu vinkkaa talven suosituimmat ulkoleikit koko perheelle.

Mäenlaskua pulkalla, liukurilla ja kelkalla!

Laskeminen on aina hauskaa ja vielä hauskempaa, kun se tehdään porukalla. Jos on riittävän pitkä ja luistava mäki, kannattaa kokeilla myös jätesäkillä tai pressulla laskemista. Jätesäkillä onnistuu hyvin laskeminen pareittain ja pressulle mahtuu vaikka koko perhe! Kokeilkaa erilaisia tyylejä, esim. pujottelua, paritunnelin läpi laskua, vatsaliukua.

Mäenlaskussa selkeät ohjeet laskijoille:
• Mitkä ovat mäenlasku ja –nousureitit, näistä pidetään tiukasti kiinni!
• Varotaan törmäyksiä esim. paritunnelissa
• Takaa tuleva väistää aina edessä olevaa, isot väistävät pieniä
• Varsinkin vauhdikkaassa mäessä laskijat odottavat ennen laskuaan mäen päällä, että edelliset ovat ehtineet alta pois

Nyt alkaa lumisota

Lumisota voidaan toteuttaa joukkueiden välisenä kisana lesimerkiksi sovelletuin lipunryöstön säännöin. Joukkueet asettuvat omille alueilleen, jotka ohjaaja on osoittanut. Joukkueille voidaan antaa jonkin verran aikaa suunnitteluun ja lumipallojen tekemiseen. Lumipalloista ei saa tehdä kovia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokainen leikkijä sitoo joukkueensa merkin, joka voi olla esimerkiksi kreppipaperi, kangasnauha tai huomioliivi käsivarteensa. Alueen takaosassa on joukkueen lippu tai pallo. Leikkijät yrittävät käydä ryöstämässä vastustajan lipun, jota estetään heittämällä lumipalloilla kohti ryöstäjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli vastustajien pelaaja saa osuman ryöstäjään, tämän on palattava omalle kenttäpuoliskolleen ja jätettävä mahdollisesti anastamansa lippu vastustajille. Leikki päättyy, kun jompikumpi joukkueista onnistuu kuljettamaan toisen lipun omalle kenttäpuoliskolleen.

Peliä voidaan pelata myös useammalla joukkueella joiden alueet ovat esimerkiksi ristin muodossa ja kaikki kaikkia vastaan. Tässä pelissä kaikkea kannattaa soveltaa, sillä saatat löytää jonkin täysin odottamattoman haasteen tai uuden vielä hauskemman tavan pelata.

Lumisodan voin toteuttaa hieman isommin monen joukkueen välisenä turnauksena, kannattaa tutustua Yukigassenin sääntöihin.

Huom! Päähän ei saa tähdätä.

Lumilinnan rakennus

Hyvä puuha suojasäälle! Pyörittäkää suuria lumipalloja, jotka ladotte vierekkäin ja päällekkäin. Mitä suurempia palloja, sitä enemmän tarvitaan porukkaa pallojen tekoon ja siirtelyyn. Lumilinna voi olla perinteinen suuri tai moderni rakennelma, ihan mitä vain. Päästäkää luovuus valloilleen!

Pakkassäällä voi kokeilla lumen lapioimista valleiksi, vallit taputellaan lapiolla ja annetaan kovettua. Tai kootkaa lumiseinä jäisistä kökkäreistä. Voitte myös hyödyntää rakentelussa esimerkiksi ämpäreitä tai muita suuria astioita.

Lumihevonen, lumilohikäärme tai käsillä seisova lumiukko

Pyörittäkää suojalumesta suuria palloja, jotka asetatte haluttuun järjestykseen. Mitä ilemstyy – lohikäärme vai örkki?

Jos haluatte perinteisen lumiukon rakentamiseen hieman lisähaastetta, rakentakaa se seisomaan päällään! Alimmaksi jäävän pääpallon on oltava kuitenkin riittävän tukeva, jotta -ukko tai -akka pysyy pystyssä. Lopuksi koristellaan ja somistellaan.

Jos käytätte vaatteita tai muita kotoa löytyviä tarvikkeita, jotka eivät kuulu luontoon, muistakaa käydä siivoamassa jäljet viimeistään rakennelmien hajottua.

Lähde: Suomen latu

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla