Kiinnostuin Rubikin kuutioista 6-vuotiaana, kun näin ratkomista Kirkkonummi-päivillä. Ihmettelin, miten sen voi saada tehtyä. Aloin harjoitella sellaisella pienellä kuutiolla, jossa on neljä palaa sivulla, mutta se ei oikein onnistunut. Olin niin pieni, enkä osannut silloin vielä käyttää nettiä.

9-vuotiaana aloin opetella ratkomista kunnolla. Netistä löytää hyvin ohjeita, ja kertaamalla ja kertaamalla tuhansia ratkaisuja se taito kehittyy. On tosi tärkeää osata palat – keskipalat, reunapalat ja kulmapalat – ja ymmärtää, miten ne liikkuvat. Paloja liikutellaan tiettyjen algoritmien mukaan. En osaa sanoa ääneen moniakaan algoritmeja, mutta ne jäävät lihasmuistiin, kun harjoittelee paljon.

Filpun ennätys on 12,74 sekuntia.

Tavallisesti treenaan ratkomista ehkä tunnin viikossa, mutta pari kolme viikkoa ennen kisoja saatan treenata 14 tuntia viikossa. Ensimmäisissä kisoissani viime vuoden keväällä muut olivat hirveän paljon taitavampia kuin minä, mutta nyt olen jo päässyt monta kertaa lähelle finaaliin pääsyä. Kisoissa hauskinta on se, jos saa uuden ennätyksen, ja se, kun saa uusia kavereita.

Filppu, 10

Katso, kuinka hurjaa vauhtia Filppu saa ratkaistua Rubikin kuution. Videota ei ole nopeutettu. Tällä kertaa kuutio on valmis 19 sekunnissa. Filpun ennätys on 12,74 sekuntia.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teksti
Kuvat
JUHA SALMINEN