Kesälomaan pitää silti mahtua muutakin kuin pelaamista, kertoo EHYT ry:n peliasiantuntija.

Istuuko koululaisesi laiturinnokassa pelilaite kourassa? Onko peli ohjelmassa ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla? Ennen kuin hermostut, ota selvää mitä lapsi oikeastaan puuhailee, kannustaa EHYT ry:n peliasiantuntija Salla Karjalainen.

– Monelle koululaiselle pelin ottaminen käyttöön on helppo tapa keksiä tekemistä. On ymmärrettävää, että vanhempien ja lasten kiistat pelaamisesta voivat kärjistyä lomalla, kun vietetään aikaa samoissa tiloissa ja muut harrastukset ovat ehkä tauolla.

Toisaalta: saattavathan aikuisetkin uppoutua lomalla vaikka hyvään kirjaan, joka on odottanut lukemista pitkään.

Karjalainen kehottaakin miettimään, miten suhtautuisi, jos lapsen aika vierähtäisi lukiessa tai vaikka lautapelin parissa. Digipelaaminen on parhaimmillaan yhtä aikaa sekä hyödyllistä että sosiaalista.

– Osa peleistä vaatii pitkäjänteistä keskittymistä ja paneutumista, ja se on välillä ihan hyväksyttävää.

Aikuisen kannattaa tutustua pelin sisältöön. Lapsen kanssa voi pelata yhdessäkin tai pyytää lasta kertomaan, mikä pelissä koukuttaa.

Pelipaussi koko perheelle

Karjalaisen mukaan pelaajan ajankäyttöä voisi seurata päivittäisen ruutuajan sijaan isompina kokonaisuuksina.

– Pelin idea ja juonen kaari määrittelevät sen, miten peliaikaa on mielekästä tarkastella. Pelkän ajan sijaan kannattaa katsoa myös sisältöä ja ymmärtää pelin vaiheita.

– Yleisemmälläkin tasolla ajatus ruutuajasta on ehkä vähän vanhentunut, ruutujen äärellä voi toimia niin monella tavalla, Karjalainen huomauttaa.

Jokunen sadepäivä voi vierähtää pelatessa, kunhan lomaan mahtuu muutakin. Aikaa pitää jäädä myös yhdessäoloon, liikkumiseen ja kavereiden tapaamiseen kasvokkain.

Jos peli tuntuu jatkuvasti imaisevan lapsen tai nuoren mukaansa, pelipaussi voi olla hyödyksi. Karjalainen laittaisi siinä tapauksessa paussille koko perheen.

– Tauosta on hyvä sopia yhdessä, ja sen täytyy koskea kaikkia. Ei näytä hyvältä, jos koululaisen pelaaminen laitetaan tauolle mutta aikuiset näpräävät silti mobiililaitteitaan ja pyörivät Facebookissa koko ajan.

Lapsi on Ylösen ja hänen tyttöystävänsä Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen.

The Rasmus -yhtyeen laulajana tutuksi tullut Lauri Ylönen, 38, on tullut toistamiseen isäksi.

Ylönen julkaisi viime yönä yhtyeensä Instagram -sivuilla suloisen kuvan vastasyntyneen vauvan pienestä jalasta. Kuvan hashtagien perusteella voisi päätellä, että tuore isä on uudesta tulokkaasta erittäin kiitollinen ja onnellinen.

 

It’s a boy! #laurisweek #newborn #doubledad #baby #la #grateful

Henkilön The Rasmus (@therasmusofficial) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @therasmusofficial

Lapsi on laulajan ja hänen kumppaninsa Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen. Pari ilmoitti seurustelustaan vuonna 2017.

Ylösellä on avioliitostaan laulaja Paula Vesalan kanssa vuonna 2008 syntynyt Julius-poika.

Vierailija

Lauri Ylönen sai pojan — tuore isä kertoi syntymästä suloisella Instagram-kuvalla

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Mistä vetoa että "Katriina-rakkaan" pillerit "petti".. Ei varmasti ollut Laurin puolelta suunniteltu lapsi, ja Laurista sen kyllä aistii pitkälle. Justhan se erosi Paulasta n.vuosi sitten. Jotenkin noloa. Mun mielestä Laurista kyllä aistii, että halusi enemmän lapsia kuin vain yhden. Jossain haastattelussahan tuli ilmi, että Paula oli se, joka ei enempää halunnut... Kannattaakohan sitä lasta silti pukata alulle viikon seurustelun jälkeen. Just sayin'
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kaksosvauva lumoaa usein koko perheen, vieraista puhumattakaan. Kuva: iStockPhoto.

Asuuko teillä vauhdikas oinas, herkkä rapu, aurinkoinen leijona vai hajamielinen vesimies?

 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.