Kesälomaan pitää silti mahtua muutakin kuin pelaamista, kertoo EHYT ry:n peliasiantuntija.

Istuuko koululaisesi laiturinnokassa pelilaite kourassa? Onko peli ohjelmassa ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla? Ennen kuin hermostut, ota selvää mitä lapsi oikeastaan puuhailee, kannustaa EHYT ry:n peliasiantuntija Salla Karjalainen.

– Monelle koululaiselle pelin ottaminen käyttöön on helppo tapa keksiä tekemistä. On ymmärrettävää, että vanhempien ja lasten kiistat pelaamisesta voivat kärjistyä lomalla, kun vietetään aikaa samoissa tiloissa ja muut harrastukset ovat ehkä tauolla.

Toisaalta: saattavathan aikuisetkin uppoutua lomalla vaikka hyvään kirjaan, joka on odottanut lukemista pitkään.

Karjalainen kehottaakin miettimään, miten suhtautuisi, jos lapsen aika vierähtäisi lukiessa tai vaikka lautapelin parissa. Digipelaaminen on parhaimmillaan yhtä aikaa sekä hyödyllistä että sosiaalista.

– Osa peleistä vaatii pitkäjänteistä keskittymistä ja paneutumista, ja se on välillä ihan hyväksyttävää.

Aikuisen kannattaa tutustua pelin sisältöön. Lapsen kanssa voi pelata yhdessäkin tai pyytää lasta kertomaan, mikä pelissä koukuttaa.

Pelipaussi koko perheelle

Karjalaisen mukaan pelaajan ajankäyttöä voisi seurata päivittäisen ruutuajan sijaan isompina kokonaisuuksina.

– Pelin idea ja juonen kaari määrittelevät sen, miten peliaikaa on mielekästä tarkastella. Pelkän ajan sijaan kannattaa katsoa myös sisältöä ja ymmärtää pelin vaiheita.

– Yleisemmälläkin tasolla ajatus ruutuajasta on ehkä vähän vanhentunut, ruutujen äärellä voi toimia niin monella tavalla, Karjalainen huomauttaa.

Jokunen sadepäivä voi vierähtää pelatessa, kunhan lomaan mahtuu muutakin. Aikaa pitää jäädä myös yhdessäoloon, liikkumiseen ja kavereiden tapaamiseen kasvokkain.

Jos peli tuntuu jatkuvasti imaisevan lapsen tai nuoren mukaansa, pelipaussi voi olla hyödyksi. Karjalainen laittaisi siinä tapauksessa paussille koko perheen.

– Tauosta on hyvä sopia yhdessä, ja sen täytyy koskea kaikkia. Ei näytä hyvältä, jos koululaisen pelaaminen laitetaan tauolle mutta aikuiset näpräävät silti mobiililaitteitaan ja pyörivät Facebookissa koko ajan.

Kuva: Presidentin kanslia

Presidentin puoliso rouva Jenni Haukio esiintyi seesteisenä Heidi Karjalaisen suunnittelemassa smaragdinvihreässä puvussa.

Presidenttipari odottaa esikoistaan, jonka lasketun ajan on kerrottu olevan helmikuussa. Viimeisellä raskauskolmanneksella oleva Jenni Haukio näytti valovoimaiselta ja hehkuvalta Ylen haastattelussa ennen Linnan juhlien alkua. Kun kättely alkoi, Linnan juhlien kommentaattori, pukusuunnittelija Jarkko Valtee kehui pukua eleettömäksi ja yleväksi. Helsingin Sanomat kertoo, että raskaana oleva Haukio pitää tauon kesken kättelyn.

Jenni on luottanut Linnan juhlien pukunsa aiemmin suunnittelija Sari Nordströmin käsiin, lukuun ottamatta vuotta 2012, jolloin puvun suunnitteli Paola Suhonen. Tänä vuonna Haukio teki yhteistyötä nuoren taiteen kandidaatin Heidi Karjalaisen kanssa, ja kyseessä on suunnittelijan ensimmäinen tilaustyö. Rouva Haukion suunnittelijavalintaan vaikutti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla.

”Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus”

– Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus, Haukio kertoi viime perjantaina.

Vauva.fin lukijat veikkasivat Jennin puvun pääväriksi sinistä tai valkoista, mutta suunnittelija Karjalainen yllätti valitsemalla Jennin ylle  smaragdinvihreää. Kauniisti laskeutuva puku kätki Jennin raskauden. Puvun kankaat on Helsingin Sanomien mukaan värjätty käsin. Puvussa on käytetty kaksipuolista silkkisatiinia ja habotaisilkkiä, joka on kiiltävä ja pehmeä silkkikangas.

Heidi Karjalainen kertoo tärkeintä suunnittelutyössä olleen mielenkiintoisen visuaalisen ilmeen löytämisen. Hän kertoo saaneensa puvun suunnitteluun laajat vapaudet.

– Tavoitteena oli löytää tuore näkemys juhlapukeutumiseen pukeutumisetikettiä ja perinteitä kunnioittaen. Halusin suunnitella ajassa kiinni olevan, arvokkaan ja elegantin puvun, joka poikkeaisi Jenni Haukion aiemmista puvuista, Karjalainen totesi presidentin kanslian tiedotteessa. 

Karjalainen on maisteriopiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa muotoilun laitoksella muodin pääaineessa. Heidi Karjalainen valittiin syyskuussa Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi. Toukokuussa hän saavutti toisen sijan Apolda European Fashion Award -kilpailussa Saksassa.

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Juttua muokattu 6.12. klo 21.40, Paola Suhosen suunnitteleman puvun vuosiluku korjattu.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Jenni Haukion juhlatyyli on edustanut melko perinteistä linjaa. Tänä vuonna lisäjännitystä juhlapukuun tuovat Haukion raskaus sekä uusi suunnittelija.

Presidentin puoliso Jenni Haukio on luottanut Linnan juhlien pukunsa useimmiten saman suunnittelijan käsiin. Tänä vuonna kuitenkin tilanne on erilainen, sillä Haukio on tehnyt yhteistyötä nuoren, vielä tuntemattoman suunnittelijalupauksen kanssa.

Haukion ja Sauli Niinistön esikoisen laskettu aika on helmikuussa, joten puvun suunnittelijan on otettava huomioon myös raskauden tuomat muutokset. 

Haukion päällä on edellisinä vuosina nähty niin perinteistä sinistä kuin näyttävää fuksianpunaista. Mikä on vuoden 2017 pääväri puvussa, joka on koko Linnan seuratuin? Osallistu kyselyyn jutun lopussa!

2012 

Kuva: Antti Hämäläinen
Kuva: Antti Hämäläinen

Vuonna 2012 olivat ensimmäiset tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Linnan juhlat. Presidentin puoliso Haukio oli valinnut ylleen Paola Suhosen suunnittelman iltapuvun, jossa oli kaunis sinisävyinen printti. 

2013

Kuva: Mika Ranta
Kuva: Mika Ranta

Vuonna 2013 Linnan juhlia vietettiin Tampere-talossa, sillä Presidentinlinna oli remontissa. Haukion asu oli tuolloin hieman rennommalla otteella valittu polvipituinen mekko, jossa oli kauniit samettiset yksityiskohdat. Puvun oli suunnitellut Sari Nordström.

2014

Kuva: Rio Gandara
Kuva: Rio Gandara

Vuonna 2014 Haukio luotti hieman perinteisempään linjaan puvussaan. Puku oli Sari Nordströmin käsialaa. Kauniin vaaleansinisen puvun kruunasi valkoinen laahus. 

2015

Kuva: Antti Hämäläinen
Kuva: Antti Hämäläinen

Tämä näyttävä fuksianpunainen puku erottuu Haukion edellisvuosien asuista värivalinnallaan ja mallillaan. Olkapäät paljaaksi jättävässä puvussa oli kaunis pitsinen yksityiskohta. Puvun oli jälleen suunnitellut Sari Nordström.

2016

Kuva: Antti Hämäläinen
Kuva: Antti Hämäläinen

Viime vuoden juhlissa Haukion yllä nähtiin Sari Nordströmin käsialaa oleva elegantti ja klassinen iltapuku. Haukion tyyli sai särmää kaulassa roikkuvasta kauniista korusta. 

Veikkaa! Mitä väriä näemme helmikuussa esikoisensa synnyttävän Jenni Haukion yllä tänä vuonna?

Kysely

Mikä on Jenni Haukion iltapuvun pääväri 2017 Linnan juhlissa?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.