Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kun kuravaateaika saapuu, vanhempi kiitää päiväkodilta töihin parasta toivoen.

Se on täällä taas: kuravaateaika. Viides vuodenaika, välikausi. Samaan päivään mahtuu vettä, räntää, tuulta, pakkasta, plusasteita, hikeä sekä kylmän kangistamia pieniä sormia.

Ulkoilu on asennekysymys ja varusteista kiinni.

Kaikki on epävarmaa paitsi se, että suomalaiset lapset ulkoilevat säällä kuin säällä. Kun tihkun sattuessa muut eurooppalaislapset syövät sisällä keksejä ja opettelevat käytöstapoja, suomalaiset pitävät yllä luontosuhdettaan ulkoilemalla ääriolosuhteissa. Sehän on asennekysymys ja varusteista kiinni.

Välikausi tulee aina yllättäen. Kun se eräänä aamuna iskee päälle, on sadetakki liian pieni, saappaat hukassa, haalari ostamatta. Lapsi lähtee tarhaan hätäratkaisut yllään, ja vanhempi kiitää töihinsä parasta toivoen. Ehkä tänään on sittenkin aurinkoinen päivä, ja iltapäivällä ehtii markettiin hakemaan sopivan välikausisetin täksi syksyksi?

Iltapäivällä räntä piiskaa kalpeaa naamaa, katulampun valokeilassa vihmoo sade. Synkimpänä tiistaina oma lapsi pitää löytää käsikopelolla pimeältä pihalta.

Kaikki lapset näyttävät hämärässä samoilta. Toisilla siniset kura-asut, toisilla punaiset, villeimmillä keltaiset. Pienimmät pysyvät vaunuissaan äitiyspakkauksen vuosikertahaalareissa.

Yksi porukasta lähtee juoksemaan kohti, pomppaa syliin kuraisena, hieroo hiekkaista haalaria takin etumukseen, taputtaa märällä hanskalla kylkeä, sipaisee räntäisellä pipollaan käsilaukkuun likaraidan.

Päivä ei ole mennyt hyvin. Kurahanskoissa on reikä, sisällä oleva villahanska on kastunut, lapsen käsi tuntuu kohmeiselta ja punoittaa. Housujen lahkeesta lenkki on rikki ja kenkään mennyt kuraa, sukka on märkänä ja lapsen jalka kylmä kalikka.

Tarhan eteisessä vastaan iskee uusi haju.

Tarhan eteisessä vastaan iskee uusi haju. Normaalisti ovella kasvoihin lyö laitosruuan henki ja sitä työstävien pienten suolistojen hätä, mutta tähän aikaan vuodesta niihin yhdistyy käymistilassa oleva kuravaatteen muovi.

Hakuprosessiin pitää lisätä seitsemän ylimääräistä minuuttia, jotta saa kurakamat pois ja huuhdeltuina kuivauskaappiin. Jos oikoo mutkia ja ottaa lapsen kuravaatteissaan mukaan, on sama rumba edessä kotona. Siellä hiekka paakkuuntuu eteisen matolle, viemäri tukkeutuu. Eteinen menee lunastuskuntoon.

Voimia, siskot ja veljet!

Iltaisin on niin synkkää, ettei ulos voi mennä, eli jokainen perhe pysyy sisätiloissa omissa poteroissaan. Keskenään siellä ylläpidetään tunnelmaa.

Kun tähän vuodenaikaan lisää vesirokkoepidemian, täitartunnan ja oksennustaudin, niin ei voi sanoi kuin että voimia, siskot ja veljet. Enää reilu puoli vuotta, ja on taas kesä.

Vierailija

Välikausi iski taas yllättäen

Meidän päiväkodissa suurinosa lapsista viuhtyy erinomaisesti märällä säällä ulkona. Pienet kumpparit vipattaen juostaan ovelta leluvarastoon, haetaan sankot ja lapiot ja asetutaan suurimman kuralätäkön eteen. Siinä valmistuu keitot ja kaakaot. Vanhempien tehtävä on helppo. Hankkia sopivat ulkoiluvaatteet. Ja olla tyytyväisiä, jos lapsi sattuu olemaan sellaisessa päiväkodissa missä ulkoillaan kaksi kertaa päivässä. Tai edes kerran. Kuvittele, että haet iltapäivällä lapsen päiväkodista jossa hän...
Lue kommentti
Vierailija

Välikausi iski taas yllättäen

Ja sekin on varteenotettava pointti että joskus on Suomessa ollut rankkaa ja lastenkin pitänyt karaistua. Tarviiko sitä perintöä kantaa mukanaan lippu liehuen marttyyrin leima otsassa vai voisiko jo hellittää otetta ja todeta että kyllä sitä elämässä pärjää vähän rennommallakin otteella. Sitä otetaan huomioon sateenkaariperheet ja ruokavaliot ja sukupuolineutraalius mutta ulkoilua ei voi mitenkään yksilöidä. Tunnen lapsia myös päiväkodissa työskennelleenä jotka riemusta kirkuen jää sisälle...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen

Eeli haluaa oppia pelaamaan yhtä hyvin kuin isä.

”Käyn jalkapallotreeneissä Olavin kanssa. Me ollaan molemmat kolme. Äiti ja iskä istuu penkillä ja antaa mulle vettä, kun on tauko. Harkkoihin on kiva mennä. Siellä saa opetella pelaamaan hyvin jalkapalloa.

Treenien alussa mennään alkupiiriin. Siellä pitää kertoa, mikä mun nimi on ja onko juttuja. Jos ei ole juttuja, niin ei ole.

Parasta on se, että saa pelata ihan oikeaa jalkapalloa ja tehdä kikkoja. Mä haluan tehdä pääpuskuja ja harjoitella seinään päin potkuja. Vaikeita on yhdellä jalalla kikat ja takaperin juokseminen. Haluan oppia sellaisia temppuja, että toinen potkaisee tähän otsaan ja mä pusken pallon maaliin.

Joskus alkaa ärsyttää, kun treenit kestää niin pitkän aikaa. Tulee vähän väsynyt olo. Sitten alan potkia lattiaa ja nyrkkeillä.

Haluan harrastaa jalkapalloa myös isona. Käyn katsomassa isin pelejä. Siellä isi potkaisee Oskulle pallon ja Osku puskee maaliin.”

Eeli, 3

Tahranpoistossa nopeus on valttia. Joskus tehokkain aine tahranpoistoon löytyy omasta keittiöstä.

Marttojen koordinaattori Katariina Juurikkala kertoo, että yleinen virhe tahranpoistossa on se, että tahra jätetään vaatteelle liian pitkäksi aikaa. Tärkeää on myös tunnistaa tahra.

– Mustikkatahra pitää puhdistaa eri tavalla kuin tussi. Aina puhdistus kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, jolloin onnistumisprosentti on parempi, Juurikkala sanoo. 

Jos tahrassa on proteiinia, se pitää muistaa puhdistaa aluksi kylmällä vedellä. Lämpimässä vedessä proteiini saattaa muuttaa muotoaan, jolloin se jämähtää vaatteeseen kiinni vielä tiukemmin. 

Monet kaupoissa myytävät tahranpoistoaineet sisältävät vahvoja kemikaaleja. Omasta keittiöstä voi löytää tahranpoistoon luonnonmukaisia apuvälineitä, joissa on jo luonnostaan samalla tavalla vaikuttavia emäksisiä ja happamia aineita. 

Aurinkorasvatahraan kannattaa kokeilla soodasta ja vedestä tehtävää tahnaa.

– Soodasta ja vedestä voi tehdä tahnan, jota levitetään paikallisesti tahralle. Tätä kannattaa testata erityisesti rasvatahroihin. Sitruunaakin voi kokeilla tahranpoistajana. 

Puhdistuksen perusperiaatteet:

  • Pese tahra paikallisesti mahdollisimman nopeasti.
  • Älä hankaa tahraa vaan hiero sitä kevyesti.
  • Pese vaate lopuksi pesukoneessa hoito-ohjeiden mukaan.

Aurinkorasvan kohdalla toimitaan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun rasvatahran kanssa. Aluksi tahra käsitellään haalealla vedellä ja käsitiskiaineella. Käsitiskiaine poistaa rasvaa, joten siksi se on paras apu vaatteiden rasvatahroihin. Myös nestemäistä pyykinpesuainetta voi kokeilla alkupesuun. 

Rasvatahroihin toimii hyvin myös sappisaippua, joka on kemiallisia puhdistusaineita luonnonmukaisempi.

Askarteluliiman tai tussin saa parhaiten irti haalealla vedellä. Jos liima on vesiliukoista, sen pitäisi lähteä vaatteesta samantien. 

Mustikkatahroihin auttaa kiehuva vesi. Koko vaatetta ei tarvitse kastella, vaan vettä voi kaataa paikallisesti tahralle. Tätä ei tosin kannata ihan herkimmille materiaaleille kokeilla, ettei kiehuva vesi vain tuhoa vaatetta.

Kokeile mustikkatahralle maustamatonta jogurttia.

Mustikkatahroihin on myös olemassa vanhan kansan kikka: kokeile kaataa tahralle hiukan maustamatonta jogurttia tai piimää. Kun nämä ovat vaikuttaneet hetken huuhtele tahra ja pese vaate pesukoneessa.

Mustikan ja muiden marjatahrojen pesussa pitää olla erityisen nopea, sillä marjojen mehu imeytyy hanakasti tekstiilikuituihin. Kuivuessaan mehu kiinnittyy kuituihin vielä tiukemmin ja sitä on hankala saada pois.

Jäätelön ja muiden proteiinipitoisten tahrojen alkupuhdistukseen käytetään kylmää tai viileää vettä. Tahraa voi liottaa viileässä vedessä, johon on sekoittanut käsitiskiainetta.

Erilaisten hedelmätahrojen alkupuhdistukseen kannattaa käyttää kylmää vettä ja käsitiskiainetta.

Porkkanatahraan voi auttaa auringon UV-säteily. Kun vaatteen tahra on käsitelty ja vaate on pesty pesukoneessa, sen voi jättää kuivumaan aurinkoon. UV-säteily haalistaa tahran parhaimmassa tapauksessa kokonaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että aurinko haalistaa myös vaatteen omia värejä, joten tummille vaatteille tätä tapaa ei kannata käyttää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.