Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kun kuravaateaika saapuu, vanhempi kiitää päiväkodilta töihin parasta toivoen.

Se on täällä taas: kuravaateaika. Viides vuodenaika, välikausi. Samaan päivään mahtuu vettä, räntää, tuulta, pakkasta, plusasteita, hikeä sekä kylmän kangistamia pieniä sormia.

Ulkoilu on asennekysymys ja varusteista kiinni.

Kaikki on epävarmaa paitsi se, että suomalaiset lapset ulkoilevat säällä kuin säällä. Kun tihkun sattuessa muut eurooppalaislapset syövät sisällä keksejä ja opettelevat käytöstapoja, suomalaiset pitävät yllä luontosuhdettaan ulkoilemalla ääriolosuhteissa. Sehän on asennekysymys ja varusteista kiinni.

Välikausi tulee aina yllättäen. Kun se eräänä aamuna iskee päälle, on sadetakki liian pieni, saappaat hukassa, haalari ostamatta. Lapsi lähtee tarhaan hätäratkaisut yllään, ja vanhempi kiitää töihinsä parasta toivoen. Ehkä tänään on sittenkin aurinkoinen päivä, ja iltapäivällä ehtii markettiin hakemaan sopivan välikausisetin täksi syksyksi?

Iltapäivällä räntä piiskaa kalpeaa naamaa, katulampun valokeilassa vihmoo sade. Synkimpänä tiistaina oma lapsi pitää löytää käsikopelolla pimeältä pihalta.

Kaikki lapset näyttävät hämärässä samoilta. Toisilla siniset kura-asut, toisilla punaiset, villeimmillä keltaiset. Pienimmät pysyvät vaunuissaan äitiyspakkauksen vuosikertahaalareissa.

Yksi porukasta lähtee juoksemaan kohti, pomppaa syliin kuraisena, hieroo hiekkaista haalaria takin etumukseen, taputtaa märällä hanskalla kylkeä, sipaisee räntäisellä pipollaan käsilaukkuun likaraidan.

Päivä ei ole mennyt hyvin. Kurahanskoissa on reikä, sisällä oleva villahanska on kastunut, lapsen käsi tuntuu kohmeiselta ja punoittaa. Housujen lahkeesta lenkki on rikki ja kenkään mennyt kuraa, sukka on märkänä ja lapsen jalka kylmä kalikka.

Tarhan eteisessä vastaan iskee uusi haju.

Tarhan eteisessä vastaan iskee uusi haju. Normaalisti ovella kasvoihin lyö laitosruuan henki ja sitä työstävien pienten suolistojen hätä, mutta tähän aikaan vuodesta niihin yhdistyy käymistilassa oleva kuravaatteen muovi.

Hakuprosessiin pitää lisätä seitsemän ylimääräistä minuuttia, jotta saa kurakamat pois ja huuhdeltuina kuivauskaappiin. Jos oikoo mutkia ja ottaa lapsen kuravaatteissaan mukaan, on sama rumba edessä kotona. Siellä hiekka paakkuuntuu eteisen matolle, viemäri tukkeutuu. Eteinen menee lunastuskuntoon.

Voimia, siskot ja veljet!

Iltaisin on niin synkkää, ettei ulos voi mennä, eli jokainen perhe pysyy sisätiloissa omissa poteroissaan. Keskenään siellä ylläpidetään tunnelmaa.

Kun tähän vuodenaikaan lisää vesirokkoepidemian, täitartunnan ja oksennustaudin, niin ei voi sanoi kuin että voimia, siskot ja veljet. Enää reilu puoli vuotta, ja on taas kesä.

Vierailija

Välikausi iski taas yllättäen

Meidän päiväkodissa suurinosa lapsista viuhtyy erinomaisesti märällä säällä ulkona. Pienet kumpparit vipattaen juostaan ovelta leluvarastoon, haetaan sankot ja lapiot ja asetutaan suurimman kuralätäkön eteen. Siinä valmistuu keitot ja kaakaot. Vanhempien tehtävä on helppo. Hankkia sopivat ulkoiluvaatteet. Ja olla tyytyväisiä, jos lapsi sattuu olemaan sellaisessa päiväkodissa missä ulkoillaan kaksi kertaa päivässä. Tai edes kerran. Kuvittele, että haet iltapäivällä lapsen päiväkodista jossa hän...
Lue kommentti
Vierailija

Välikausi iski taas yllättäen

Ja sekin on varteenotettava pointti että joskus on Suomessa ollut rankkaa ja lastenkin pitänyt karaistua. Tarviiko sitä perintöä kantaa mukanaan lippu liehuen marttyyrin leima otsassa vai voisiko jo hellittää otetta ja todeta että kyllä sitä elämässä pärjää vähän rennommallakin otteella. Sitä otetaan huomioon sateenkaariperheet ja ruokavaliot ja sukupuolineutraalius mutta ulkoilua ei voi mitenkään yksilöidä. Tunnen lapsia myös päiväkodissa työskennelleenä jotka riemusta kirkuen jää sisälle...
Lue kommentti

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.