Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kun kuravaateaika saapuu, vanhempi kiitää päiväkodilta töihin parasta toivoen.

Se on täällä taas: kuravaateaika. Viides vuodenaika, välikausi. Samaan päivään mahtuu vettä, räntää, tuulta, pakkasta, plusasteita, hikeä sekä kylmän kangistamia pieniä sormia.

Ulkoilu on asennekysymys ja varusteista kiinni.

Kaikki on epävarmaa paitsi se, että suomalaiset lapset ulkoilevat säällä kuin säällä. Kun tihkun sattuessa muut eurooppalaislapset syövät sisällä keksejä ja opettelevat käytöstapoja, suomalaiset pitävät yllä luontosuhdettaan ulkoilemalla ääriolosuhteissa. Sehän on asennekysymys ja varusteista kiinni.

Välikausi tulee aina yllättäen. Kun se eräänä aamuna iskee päälle, on sadetakki liian pieni, saappaat hukassa, haalari ostamatta. Lapsi lähtee tarhaan hätäratkaisut yllään, ja vanhempi kiitää töihinsä parasta toivoen. Ehkä tänään on sittenkin aurinkoinen päivä, ja iltapäivällä ehtii markettiin hakemaan sopivan välikausisetin täksi syksyksi?

Iltapäivällä räntä piiskaa kalpeaa naamaa, katulampun valokeilassa vihmoo sade. Synkimpänä tiistaina oma lapsi pitää löytää käsikopelolla pimeältä pihalta.

Kaikki lapset näyttävät hämärässä samoilta. Toisilla siniset kura-asut, toisilla punaiset, villeimmillä keltaiset. Pienimmät pysyvät vaunuissaan äitiyspakkauksen vuosikertahaalareissa.

Yksi porukasta lähtee juoksemaan kohti, pomppaa syliin kuraisena, hieroo hiekkaista haalaria takin etumukseen, taputtaa märällä hanskalla kylkeä, sipaisee räntäisellä pipollaan käsilaukkuun likaraidan.

Päivä ei ole mennyt hyvin. Kurahanskoissa on reikä, sisällä oleva villahanska on kastunut, lapsen käsi tuntuu kohmeiselta ja punoittaa. Housujen lahkeesta lenkki on rikki ja kenkään mennyt kuraa, sukka on märkänä ja lapsen jalka kylmä kalikka.

Tarhan eteisessä vastaan iskee uusi haju.

Tarhan eteisessä vastaan iskee uusi haju. Normaalisti ovella kasvoihin lyö laitosruuan henki ja sitä työstävien pienten suolistojen hätä, mutta tähän aikaan vuodesta niihin yhdistyy käymistilassa oleva kuravaatteen muovi.

Hakuprosessiin pitää lisätä seitsemän ylimääräistä minuuttia, jotta saa kurakamat pois ja huuhdeltuina kuivauskaappiin. Jos oikoo mutkia ja ottaa lapsen kuravaatteissaan mukaan, on sama rumba edessä kotona. Siellä hiekka paakkuuntuu eteisen matolle, viemäri tukkeutuu. Eteinen menee lunastuskuntoon.

Voimia, siskot ja veljet!

Iltaisin on niin synkkää, ettei ulos voi mennä, eli jokainen perhe pysyy sisätiloissa omissa poteroissaan. Keskenään siellä ylläpidetään tunnelmaa.

Kun tähän vuodenaikaan lisää vesirokkoepidemian, täitartunnan ja oksennustaudin, niin ei voi sanoi kuin että voimia, siskot ja veljet. Enää reilu puoli vuotta, ja on taas kesä.

Vierailija

Välikausi iski taas yllättäen

Meidän päiväkodissa suurinosa lapsista viuhtyy erinomaisesti märällä säällä ulkona. Pienet kumpparit vipattaen juostaan ovelta leluvarastoon, haetaan sankot ja lapiot ja asetutaan suurimman kuralätäkön eteen. Siinä valmistuu keitot ja kaakaot. Vanhempien tehtävä on helppo. Hankkia sopivat ulkoiluvaatteet. Ja olla tyytyväisiä, jos lapsi sattuu olemaan sellaisessa päiväkodissa missä ulkoillaan kaksi kertaa päivässä. Tai edes kerran. Kuvittele, että haet iltapäivällä lapsen päiväkodista jossa hän...
Lue kommentti
Vierailija

Välikausi iski taas yllättäen

Ja sekin on varteenotettava pointti että joskus on Suomessa ollut rankkaa ja lastenkin pitänyt karaistua. Tarviiko sitä perintöä kantaa mukanaan lippu liehuen marttyyrin leima otsassa vai voisiko jo hellittää otetta ja todeta että kyllä sitä elämässä pärjää vähän rennommallakin otteella. Sitä otetaan huomioon sateenkaariperheet ja ruokavaliot ja sukupuolineutraalius mutta ulkoilua ei voi mitenkään yksilöidä. Tunnen lapsia myös päiväkodissa työskennelleenä jotka riemusta kirkuen jää sisälle...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.