Kuvat
Shutterstock
Nyt myös esimerkiksi sukulainen tai naapuri voi helposti hakea lääkkeet sairaana olevalle lapselle tätä kautta.
Nyt myös esimerkiksi sukulainen tai naapuri voi helposti hakea lääkkeet sairaana olevalle lapselle tätä kautta.

Uudistus helpottaa erityisesti lapsiperheiden ja puolison asioita hoitavien arkea.

Apteekissa asiointi toisen henkilön puolesta on nyt aiempaa helpompaa, sillä suomalaiset voivat nyt antaa sähköisen valtakirjan, jolla valtuutetaan toinen henkilö asioimaan puolestaan apteekeissa. Valtuus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa. 

– Tämä auttaa esimerkiksi tilanteissa, joissa pitäisi hakea sairaan lapsen lääkkeet apteekista, mutta lapsen Kela-kortti sattuu olemaan tämän kanssa lääkärissä käyneen puolison lompakossa. Nyt riittää, että mukana on oma henkilöllisyystodistus, kertoo hankepäällikkö Iiro Salonen Suomen Apteekkariliitosta.

Myös esimerkiksi sukulainen tai naapuri voi helposti hakea lääkkeet sairaana olevalle lapselle tätä kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Palvelun myötä apteekissa pystytään myös tarkastamaan vanhempien oikeus asioida lastensa puolesta Väestörekisterin tietojen perusteella, ja siksi alaikäisen lapsen vanhemman ei tarvitse tehdä sähköistä valtuutusta. Lailliset huoltajuustiedot tulevat apteekissa näkyviin automaattisesti Väestörekisterikeskuksen tiedoista eli pelkkä henkilöllisyystodistus riittää. Myös lapsen muu laillinen huoltaja kuin vanhempi voidaan varmistaa rekisteristä, eikä häntä tarvitse erikseen valtuuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lapsiperheen arkea tämä helpottaa myös siten, että aikuinen toipilas voi valtuuttaa puolisonsa hakemaan lääkkeet puolestaan. Tässä tapauksessa valtuutus pitää tehdä Valtuudet-palvelussa, viestinnän asiantuntija Sari Myllykoski Väestörekisterikeskuksesta kertoo.

Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta.

– Valtuuttaja määrittelee aikavälin ja sen, missä asioissa henkilö saa asioida valtuuttajan puolesta. Suomi.fi-valtuuksissa voi myös helposti perua antamansa valtuuden, kertoo Palvelut-yksikön johtaja Timo Salovaara Väestörekisterikeskuksesta.

Apteekkiasiointi-valtuus annetaan Suomi.fi-verkkopalvelussa. Valtuutus annetaan kirjautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja hakijan oma henkilöllisyystodistus riittää jatkossa toisen henkilön reseptilääkkeiden noutamiseen apteekista, kunhan valtakirja on tehty. 

 

Vierailija

Miksi Kelasta ei anneta molemmille huoltajille lapsen kelakortia? Itse törmännyt usein siihen kun tullaan lääkäriin, kelakortti onki esim. äidillä ja isä lapsen kanssa lääkärissä mutta isä ei muista lapsen syntymäaikaa saatikka sitä loppuosaa.

Vierailija

Laajentakaa valtuutus myös terveyskeskuksiin ja isovanhempiin. Minulla on usein lapsenlapsi hoidossa, ja aina ei lapsen äiti muista laittaa kela-korttia meille mukaan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla