Tuulia (oik.) valmistautui ilmastomarssiin yhdessä ystävänsä Eevin kanssa.
Tuulia (oik.) valmistautui ilmastomarssiin yhdessä ystävänsä Eevin kanssa.

Perjantaina eri puolilla maailmaa järjestetään kansainvälinen ilmastolakko. 6-luokkalainen Tuulia Halla osallistuu lakkoon Helsingissä.

Mitä meidän pitäisi tehdä toisin, jotta ilmastonmuutosta voitaisiin vielä hillitä? Tuulia Halla, 12, uskoo, että yksikin ihminen voi arjen valinnoillaan vaikuttaa, mutta se ei vielä riitä. Siksi hän osallistuu perjantaina kansainväliseen nuorten ilmastolakkoon, jossa vaaditaan päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

– Ilmastonmuutokseen pitää puuttua. Päättäjien pitäisi miettiä enemmän luontoa. Kaikilla päätöksillä on sivuvaikutuksia, jotka vaikuttavat ilmastoon, Tuulia sanoo.

Nuorten ilmastomarssi toteutetaan Suomessa Helsingin lisäksi ainakin Turussa, Oulussa, Tampereella Kokkolassa, Joensuussa, Mikkelissä ja Jyväskylässä. Eri kaupunkien tapahtumia voi hakea esimerkiksi Kansainvälinen Ilmastolakko #FridaysForFuture -Facebook-tapahtumasta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuulia ystävineen lähtee ilmastomarssille kesken koulupäivän. Kuudesluokkalaisia koulukavereita osallistuu marssille yli kymmenen. Periaatteessa sitä varten olisi pitänyt anoa koulusta vapaata, Tuulia kertoo, mutta he eivät ole niin tehneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sehän on lakko. Siksi ajattelimme, että me vain lähdemme.

Koululaiset ajattelevat, että aikuisten pitäisi kuunnella nuoria ympäristöasioissa vielä enemmän. Siksi yhdessä kaveriporukan bannerissa lukee: ”Lapset ovat valo teidän luomassanne pimeydessä.”

Omassa arjessakin voi tehdä valintoja, jotka auttavat, Tuulia kertoo. Jokainen voi vähintäänkin säästää luonnonvaroja kierrättämällä ja pyrkimällä suosimaan tuotteita, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja kestäviä. Pikamuodin aika meni jo.

– Turhaa on kaikki sellainen, josta vaikka ajattelee, että se tulee kyllä käyttöön, mutta ei tulekaan. Kaikkien pitäisi ostaa vain sellaista, mitä todella tietää tarvitsevansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla