Jos perheen tarpeet ajavat aina omiesi ohi, on aika toimia. Se lisää kaikkien hyvinvointia.

1. Syö itse ensin

Laiminlyötkö perheenjäsentesi hyvinvoinnin vuoksi itseäsi? Jos lasten vaatteet ovat aina tiptop, mutta omissa sukissasi on reikiä tai et kata itsellesi lautasta, koska syöt kuitenkin tenavien jämät, on linjassasi parantamisen varaa.

Pohdi, mitä juuri sinä tarvitset tunteaksesi itsesi iloiseksi ja tyytyväiseksi ja tee sitä enemmän. Onko se lepoa, liikuntaa vai mitä? Hyvä olosi heijastuu kaikkiin elämäsi ihmisiin. Pienikin teko voi olla ratkaiseva.

– Eräs verensokerin heittelyistä kärsinyt äiti söi perheen päästyä kotiin aina itse ensin, ettei olisi räjähtänyt, kertoo psykoterapeutti ja filosofi Elli Arivaara-Ebbe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Karsi arjen menoja

Oma aika on vanhempien toivelistalla. Mutta jos arki tuntuu liian raskaalta, kylpyläreissu tai kakkukahvit helpottavat vain hetken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oman ajan sijasta tavoittele laadukkaampaa arkea. Onko velvollisuuksia, joista voisit karsia? Voitko lisätä itsellesi mieluisia asioita hetkiin perheesi kanssa? Voisitko esimerkiksi kutsua useammin kylään ystäväsi perheineen tai perehdyttää lapsesi rakkaaseen harrastukseesi tai lempielokuvaasi?

Pysähdy arjen tilanteissa ja keskity niihin tietoisesti. Saatat löytää nautinnollisia puolia asioista, joita olet pitänyt pakkopullana.

– Tarkista, kuinka läsnä olet elämässäsi, kuinka läsnä olet lastesi seurassa, Arivaara-Ebbe sanoo.

3. Osta huulipuna

Kampaaja, jalkahoito tai manikyyri ovat arjen luksusta, josta moni pihistää aikaan tai rahanmenoon vedoten. Ulkonäköön tai kodin sisustukseen keskittyminen ei ole turhamaista.

Kampaajasta tai ripsihuollossa käymisestä saattaa seurata paljon muutakin hyvää kuin näyttävät räpsyttimet tai sähäkkä tukka. Naisellinen olo voi kannatella arjen ei-niin-hohdokkaissa hetkissä.

Jos kukkarossa tai kalenterissa tekee tiukkaa, samaa vaikutusta voi hakea vaikkapa uudella huulipunalla.

– Ilot ja nautinnot tukevat hyvää elämää. Kun pitää kohtuullisuuden mielessä, välttää ääripäihin lipsahtamisen ja joko-tai-ajattelun, Arivaara-Ebbe sanoo.

4. Tunnista poikkeusolot

Tulee hetkiä, jolloin joudut laiminlyömään itseäsi – koko perhe sairastelee viikkokaupalla tai jokin yllättävä elämäntapahtuma pistää pakan sekaisin. Ihminen kestää väliaikaisesti yllättävän paljon, kun tietää, miksi pinnistelee.

Poikkeusolot eivät kuitenkaan kestä ikuisesti. Ole tarkkana, ettet jatka joustamista vielä, kun elämä taas helpottaa ja arki on palannut.

Voi olla, että puoli vuotta sitten sinulla ei oikeasti ollut aikaa käydä lenkillä tai rahaa ostaa mieleisiäsi hedelmiä, mutta ovatko olosuhteet edelleen samat?

5. Syö suklaata

Kuinka hoivaat itseäsi, kun olet stressaantunut tai olosi on muuten kurja? Se ei ole aivan yhdentekevää, sillä olet esimerkkinä lapsillesi.

Opettele ottamaan hengähdyshetki, kun sitä tarvitset. Tee jotain omaksi iloksesi – näe ystävääsi tai vetäydy omiin oloihisi lueskelemaan ja syömään suklaata. 

– Ei voi aidosti arvostaa muita ellei arvosta itseään. Omanarvontunnon ansiosta aikuinen ymmärtää tarvitsevansa aikaa myös omien asioiden tekemiselle, ­Arivaara­-Ebbe kertoo.

Lapsillekin tekee hyvää oppia, ettei äiti tai isä ole ihan koko aikaa heidän käytettävissään.

6. Matki ihailun kohdetta

Kiireisen arjen pyörteissä voi tuntua siltä, ettei mieleesi juolahda mitään mielialaa nostattavaa saati rentouttavaa. Pieni näkökulmajumppa voi auttaa keksimään uusia ideoita ja luovia ratkaisuja. 

– Mieti, mitä tekisit, jos sinulla olisi enemmän aikaa, rahaa, energiaa tai vaikka lastenhoitoapua. Muistele, mistä nautit ennen perhettä. Kuvittele, mitä joku ihailemasi henkilö tekisi sinun tilanteessasi. Voi olla, että ideat ovat toteutettavissa ilman isoja toimenpiteitä.

Elina Tanskanen, Minä ensin, Meidän Perhe 10/2014

Vierailija

Ihana kirjoitus. Otan vinkistä vaarin. :) Olen jo oppinut vähän hemmottelemaan itseäni ja ajattelemaan, että enää 3-vuotiaan lapsen äitinä, minun arjen ei tarvi olla sellaista, kuin vauva-aikana oli. :)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla