Tiedeuutisia maailmalta: veriryhmä vaikuttaa muun muassa sydäntauti- ja syöpäriskiin.

Tiesitkö, että se mihin veriryhmään kuulut, voi vaikuttaa terveyteesi ja ehkä jopa siihen, miten pitkään mahdollisesti elät?

Luin asiasta ensimmäisen kerran muutama viikko sitten Live Science -lehdestä. Lehden artikkelissa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan ihmiset, joilla veriryhmä on A, AB tai B, on 15 prosenttia suurempi riski sairastua sydänsairauksiin kuin ihmisillä, joiden veriryhmä on 0.

Äkkiseltään kuulostaa uskomattomalta, että veriryhmällä olisi jotakin vaikutusta terveyteen, mutta kun tutkimukseen perehtyy tarkemmin, ymmärtää, että kyse ei ole huuhaasta. Tutkimus julkaistiin alun perin arvostetussa BMC Medicine -lehdessä, ja siinä seurattiin seitsemän vuoden ajan 50 000 ihmistä Koillis-Iranissa. Tutkimuksesta vastasi U.S. National Institutes of Health, joka on amerikkalaisten vastine THL:lle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että muilla kuin 0-veriryhmään kuuluvilla on keskimääräistä enemmän myös joitakin syöpiä. Parhaillaan selvitetään muitakin sairauksia, joihin veriryhmällä voi olla vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hämmentävää ja mielenkiintoista. Näyttää siltä, että toiset meistä syntyvät kultalusikka suussaan siitä riippuen, mihin veriryhmään kuuluvat.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että perimää enemmän yksittäisen ihmisen sydäntautiriskiin ja elinajanodotteeseen vaikuttavat elintavat. Ja elintapoihinsa taas voi vaikuttaa jokainen, veriryhmästä riippumatta.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Kolesteroli korkealla? Testaa riskisi saada sydäninfarkti

Kumpi on pahempi, rasva vai sokeri?

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

"Näyttää siltä, että toiset meistä syntyvät kultalusikka suussaan siitä riippuen, mihin veriryhmään kuuluvat."

No olipa kommentti. Eihän se nyt ole mikään uusi tieto, että ihmisten perinnölliset riskit sairastua vakaviin tauteihin poikkeavat toisistaan. Mielenkiintoinen tieto on, että veriryhmät ovat eräs mekanismeista. 

Nimenomaan juuri ihmisten, joilla riski sairastua on korkea, pitäisi pyrkiä elämäntavoillaan pienentämään riskiä. Siitä on hyötyä vaikka todennäköisyys sairastua johtuisi enemmän perintötekijöistä kuin elämäntavoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla