Tiedeuutisia maailmalta: veriryhmä vaikuttaa muun muassa sydäntauti- ja syöpäriskiin.

Tiesitkö, että se mihin veriryhmään kuulut, voi vaikuttaa terveyteesi ja ehkä jopa siihen, miten pitkään mahdollisesti elät?

Luin asiasta ensimmäisen kerran muutama viikko sitten Live Science -lehdestä. Lehden artikkelissa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan ihmiset, joilla veriryhmä on A, AB tai B, on 15 prosenttia suurempi riski sairastua sydänsairauksiin kuin ihmisillä, joiden veriryhmä on 0.

Äkkiseltään kuulostaa uskomattomalta, että veriryhmällä olisi jotakin vaikutusta terveyteen, mutta kun tutkimukseen perehtyy tarkemmin, ymmärtää, että kyse ei ole huuhaasta. Tutkimus julkaistiin alun perin arvostetussa BMC Medicine -lehdessä, ja siinä seurattiin seitsemän vuoden ajan 50 000 ihmistä Koillis-Iranissa. Tutkimuksesta vastasi U.S. National Institutes of Health, joka on amerikkalaisten vastine THL:lle.

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että muilla kuin 0-veriryhmään kuuluvilla on keskimääräistä enemmän myös joitakin syöpiä. Parhaillaan selvitetään muitakin sairauksia, joihin veriryhmällä voi olla vaikutusta.

Hämmentävää ja mielenkiintoista. Näyttää siltä, että toiset meistä syntyvät kultalusikka suussaan siitä riippuen, mihin veriryhmään kuuluvat.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että perimää enemmän yksittäisen ihmisen sydäntautiriskiin ja elinajanodotteeseen vaikuttavat elintavat. Ja elintapoihinsa taas voi vaikuttaa jokainen, veriryhmästä riippumatta.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Kolesteroli korkealla? Testaa riskisi saada sydäninfarkti

Kumpi on pahempi, rasva vai sokeri?

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Tiesitkö: veriryhmä voi vaikuttaa terveyteesi

"Näyttää siltä, että toiset meistä syntyvät kultalusikka suussaan siitä riippuen, mihin veriryhmään kuuluvat." No olipa kommentti. Eihän se nyt ole mikään uusi tieto, että ihmisten perinnölliset riskit sairastua vakaviin tauteihin poikkeavat toisistaan. Mielenkiintoinen tieto on, että veriryhmät ovat eräs mekanismeista. Nimenomaan juuri ihmisten, joilla riski sairastua on korkea, pitäisi pyrkiä elämäntavoillaan pienentämään riskiä. Siitä on hyötyä vaikka todennäköisyys sairastua johtuisi...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.