Ongelma ei ole kännykkä sinänsä vaan sen vaikutus vanhemman ja lapsen suhteeseen. Kuva: iStockphoto
Ongelma ei ole kännykkä sinänsä vaan sen vaikutus vanhemman ja lapsen suhteeseen. Kuva: iStockphoto

Psykologin neuvo lapsiperheiden joulunviettoon: ole läsnä, älä kännykällä.

Pelkkä kännykän esillä pitäminen ruokapöydässä vaikuttaa perheenjäsenten väliseen vuorovaikutukseen. Teknologiaa ja sosiaalisia suhteita koskevien tutkimusten mukaan empatian määrä vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on läsnä.

– Keskustelu ei ole sävyltään myöskään yhtä ystävällistä, jos kännykkä on vieressä pöydällä, kertoo psykologi Martina Salvén Mehiläisestä.

Puhelimen merkkiäänet katkaisevat tehokkaasti kehittymisen esimerkiksi lapsen kanssa jutteluun. Myös katsekontakti pienen vauvan kanssa herpaantuu, kun aikuinen pälyilee sivusilmällä kännyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Salvénin mukaan perheissä kannattaa sopia säännöt esimerkiksi kokonaan kännykkävapaista hetkistä. Tärkeää on sekin, että ne koskevat myös aikuisia. Lapset ottavat omassa somekäyttäytymisessään mallia aikuisilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kännykän käyttöä on fiksua rajoittaa erityisesti iltaisin. Kännykän valoa kannattaa jo iltapäivällä säätää kylmästä sinisestä valosta lämpimämmäksi.

– Sininen valo piristää aivoja ja häiritsee näin nukahtamista ja unenlaatua, Salvén muistuttaa.

Pitääkö kännykästä syyllistyä?

Moni vanhempi suhtautuu kännykkään ristiriitaisin tuntein. Luurilla hoidetaan paljon käytännön asioita, ja siellä on myös iso osa sosiaalisesta elämästä. Pitäisikö siitä luopua?

Ongelma ei ole puhelimen käyttö sinänsä, vaan se, miten se vaikuttaa aikuisen ja lapsen suhteeseen, sanoo mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

– Tärkeintä on, että aikuinen vastaa lapsen aloitteisiin, Rahja sanoo Vauvan jutussa.

Sen sijaan, että olisi jatkuvasti puolittain läsnä, kannattaa käyttää tietoisesti aikaa lapsen tarpeeseen vastaamiseen. Kun vauva hakee kontaktia, aina ei riitä, että toisella kädellä hyssyttää ja toisella selaa puhelinta.

Vähän isommalle lapselle asiaa voi jo avata sanoin: nyt katson ensin kanssasi kirjaa ja sitten olen hetken puhelimella ja sovin illan hoitokuviot.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla