Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Mikä vähentää sydäntauteja ja syöpiä ja torjuu ilmastonmuutosta ja nälänhätää?

Tiedätte varmaan Risto Isomäen. Hän on se kirjailija ja tiedotoimittaja, jonka kirjoituksissa toistuvat ekologiset ja maailmanlopun teemat. Isomäen mukaan ilmaston lämpeneminen on ihmiskunnan tulevaisuuden suurin uhka.

Isomäestä oli hieno henkilökuva maaliskuun Kodin Kuvalehdessä (KK 7, Tarja Hirvasnoro: Kokopäiväpelastaja). Minut herätti jutussa tämä kohta:

Yksi ilmasto-ongelma on vielä jäljellä, ja se on iso. Jos se ratkaistaisiin, ilmastovaikutukset olisivat huikeat. Samalla päästäisiin eroon kasteluvesipulasta ja uusien tartuntatautien vaarasta. Sydän- ja verisuonitaudit, syöpä ja diabetes vähenisivät. Taistelu nälkää vastaan helpottuisi. Metsiä ei enää tarvitsisi raivata pelloiksi, peltoja voitaisiin metsittää uudelleen.

"Valitettavasti se on myös ainoa asia, johon hallitukset eivät halua puuttua. Myös tavalliselle ihmiselle se on vaikein uhraus", Isomäki sanoo.

Arvasitteko mistä on kyse? Mikä yksittäinen teko voi vaikuttaa maailman tilaan näin paljon.

Kyse on lihansyönnistä.

Jos ihmiskunta haluaa lihaa joka lautaselle, taistelu lämpenemistä vastaan on hävitty, Isomäki ennustaa.

Olen sekasyöjä. Pihvistä en piittaa, mutta olen tajunnut syöväni joka päivä lihaa jossakin muodossa: leikkeleenä leivän päällä, lounaalla kanasalaatissa, viikonloppuna makaronilaatikossa, joskus iltapitsassa.

Toisaalta yhä useammin huomaan tekeväni kotona kasvisruokaa: illaksi laitan punajuuripastaa, leivälle levitän hummusta tai pähkinävoita, viikonloppuna haudutan lapsen herkkua, ohrapuuroa.

Brittiläisestä Daily Mailista luen, että en ole ainut: lihansyöntiä vähentäneiden ihmisten määrä maailmalla on kasvussa. Ihmiset eivät välttämättä luovu lihasta kokonaan, mutta vähentävät sen syöntiä. Britanniassa heitä kutsutaan nimellä reducetarian. Mitähän termi olisi suomeksi? Semivege? Osa-aikavegetaristi?

Olen mielelläni osa-aikavegetaristi. En ole halukas luopumaan lihansyönnistä kokonaan, mutta olen valmis vähentämään kulutusta.

Onhan se tapa, jolla pystyn paitsi kohentamaan omaa terveyttäni niin ennen kaikkea tekemään oman osani koko maapallon hyväksi.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Kolesteroli korkealla: Testaa riskisi saada sydäninfarkti

Näistä kasviksista saat parhaiten proteiineja

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Terveysteko, joka pelastaa maailman

Miksi ei voisi luopua kokonaan lihasta? Aloitin täysvegenä 24 vuotta sitten, nyt takana noin 9 vuotta vege-lakto-ovo -elämää, joskus yritin olla vegaani, mutta se oli liian tuskallista. Maito- ja munatalous ovat myös melko pahoja, voisin eettisemmin ja vastuullisemmin minäkin toimia. Luonnonvarat on pian kulutettu loppuun.
Lue kommentti