Nuorilla naisilla tärkein rintasyövän riskitekijä on perinnöllinen alttius.

Syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovinen vastaa kolmeentoista naisia mietityttävään kysymykseen rintasyövästä.

1. Kuinka nuorena voi sairastua rintasyöpään?

Rintasyöpä on ollut jo pitkään suomalaisnaisten yleisin syöpä, mutta alle 35-vuotiailla se on hyvin harvinainen. Olen 25-vuotisen syöpälääkärin urani aikana nähnyt vain muutaman alle 25-vuotiaan rintasyöpäpotilaan.

Vuonna 2013 Suomessa todettiin 25–30-vuotiailla 12 uutta rintasyöpää. Riski suurenee iän myötä. Joka vuosi Suomessa sairastuu rintasyöpään 4 800 naista.

2. Missä iässä rintojen tutkiminen kannattaisi aloittaa?

Noin 30 vuoden iässä. Rinnat kannattaa tunnustella kerran kuukaudessa kuukautisten jälkeen.

3. Miten raskauksien ja lasten lukumäärä vaikuttavat rintasyöpäriskiin?

Lapsettomuus ja ensimmäinen synnytys vasta yli 30-vuotiaana voivat hiukan kasvattaa rintasyövän riskiä.

4. Vaikuttaako imetys?

Imettäminen vähentää rintasyöpäriskiä hiukan.

5. Mitkä ovat rintasyövän riskitekijöitä nuorella iällä?

Tärkein riskitekijä on perinnöllinen rintasyöpäalttius suvussa. Tosin taustalla vaikuttavaa geenivirhettä ei aina pystytä vahvistamaan.

6. Kuinka monella on taustalla niin sanottu sukurasitus?

5–10 prosentin kaikista rintasyövistä arvellaan johtuvan perinnöllisestä alttiudesta.

Jos kuuluu syöpäsukuun, suositellaan vuosittaista seurantaa. Tutkimukseen kuuluu yleensä mammografia ja rintojen kaiku- tai magneettitutkimus ja lääkärintutkimus. Seuranta aloitetaan tavallisesti 25–30 vuoden iässä.

7. Onko totta, että nuorella rintasyöpä voi levitä nopeammin kuin iäkkäämmällä?

Nuorilla esiintyy jonkin verran enemmän nopeakasvuisia rintasyöpätyyppejä kuin vanhemmilla naisilla.

8. Mitkä voivat olla rintasyövän ensimmäiset oireet?

Kyhmy tai kovettuma rinnassa, joskus kainalossa. Useimmiten syöpä on kivuton, mutta joskus se voi aiheuttaa myös kipua tai pistelyn tunnetta.

Valtaosa kyhmyistä on hyvänlaatuisia. Sellaisia ovat esimerkiksi nesterakkulat eli kystat.

9. Onko rintasyöpä hankalampi todeta raskauden ja imettämisen aikana?

Kyllä. Kuvantamistutkimukset voivat olla silloin hankalampia tulkita. Raskauden aikana röntgenkuvauksia yritetään välttää. Mammografia voidaan tehdä jos tarvitaan, kun vatsan alue on suojattu. Ultraäänitutkimus voidaan tehdä turvallisesti.

10. Onko rintasyöpä aina vain toisessa rinnassa?

Yleensä kyllä, mutta joskus rintasyöpä todetaan samaan aikaan molemmissa rinnoissa. Joskus jo hoidetulla potilaalla voi syöpä tulla toiseen rintaan myöhemmin.

11. Miten rintasyöpähoidot ovat kehittyneet?

Rintasyövän ennuste on parantunut. Leikkauksen jälkeen annettavat lääkehoidot vähentävät uusiutumisriskiä, ja lääkehoidot osataan nykyään kohdentaa paremmin rintasyövän biologisen tyypin perusteella.

Myös rintakirurgia ja sädehoito ovat kehittyneet niin, ettei koko rinnan poistoa tarvitse tehdä.

Lähes 90 prosenttia rintasyöpää sairastavista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

12. Miksi rintasyöpä on niin yleinen?

Naiset yltävät korkeampaan ikään kun ennen, joten monenlaisia sairauksia ehtii tulla. Riskitekijöistä yleistyvät ylipaino ja synnytysiän nousu.

Rintasyöpä on niin sanottu monitekijäinen sairaus eli aina tarvitaan useiden riskitekijöiden kertymä. Kaikkia riskitekijöitä ei vielä tunneta.

13. Mitä voi itse tehdä rintasyövän ehkäisemiseksi?

Kovin paljoa ei itse voi tehdä. Jos perheessä on rintasyöpään sairastuneita, kannattaa kääntyä lääkärin tai vaikka Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajan puoleen. Yhdessä heidän kanssaan voidaan arvioida, vaikuttaako suvussa olevan perinnöllistä rintasyöpäalttiutta.

Seulontamammografia toimii hyvin yli 50-vuotiailla, mutta nuoremmilla naisilla rintarauhaskudos on niin tiivistä, että mammografia ei ole välttämättä luotettava.

Itse voi vaikuttaa elämäntapoihinsa. Terveet elämäntavat saattavat vähentää riskiä sairastua rintasyöpään. Ylipainoa pitäisi välttää, ja alkoholinkäyttöä rajoittaa.

Kuntoliikuntaa 3–4 tuntia viikossa harrastavilla on keskimäärin vähemmän rintasyöpää kuin niillä, jotka eivät liiku. Mikä tahansa itselle sopiva liikuntamuoto käy, vaikka kotona itse tehty oma jumppaohjelma vauvan kanssa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri, dosentti Riikka Huovinen Suomen Syöpäyhdistys ry:stä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.