Nuorilla naisilla tärkein rintasyövän riskitekijä on perinnöllinen alttius.

Syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovinen vastaa kolmeentoista naisia mietityttävään kysymykseen rintasyövästä.

1. Kuinka nuorena voi sairastua rintasyöpään?

Rintasyöpä on ollut jo pitkään suomalaisnaisten yleisin syöpä, mutta alle 35-vuotiailla se on hyvin harvinainen. Olen 25-vuotisen syöpälääkärin urani aikana nähnyt vain muutaman alle 25-vuotiaan rintasyöpäpotilaan.

Vuonna 2013 Suomessa todettiin 25–30-vuotiailla 12 uutta rintasyöpää. Riski suurenee iän myötä. Joka vuosi Suomessa sairastuu rintasyöpään 4 800 naista.

2. Missä iässä rintojen tutkiminen kannattaisi aloittaa?

Noin 30 vuoden iässä. Rinnat kannattaa tunnustella kerran kuukaudessa kuukautisten jälkeen.

3. Miten raskauksien ja lasten lukumäärä vaikuttavat rintasyöpäriskiin?

Lapsettomuus ja ensimmäinen synnytys vasta yli 30-vuotiaana voivat hiukan kasvattaa rintasyövän riskiä.

4. Vaikuttaako imetys?

Imettäminen vähentää rintasyöpäriskiä hiukan.

5. Mitkä ovat rintasyövän riskitekijöitä nuorella iällä?

Tärkein riskitekijä on perinnöllinen rintasyöpäalttius suvussa. Tosin taustalla vaikuttavaa geenivirhettä ei aina pystytä vahvistamaan.

6. Kuinka monella on taustalla niin sanottu sukurasitus?

5–10 prosentin kaikista rintasyövistä arvellaan johtuvan perinnöllisestä alttiudesta.

Jos kuuluu syöpäsukuun, suositellaan vuosittaista seurantaa. Tutkimukseen kuuluu yleensä mammografia ja rintojen kaiku- tai magneettitutkimus ja lääkärintutkimus. Seuranta aloitetaan tavallisesti 25–30 vuoden iässä.

7. Onko totta, että nuorella rintasyöpä voi levitä nopeammin kuin iäkkäämmällä?

Nuorilla esiintyy jonkin verran enemmän nopeakasvuisia rintasyöpätyyppejä kuin vanhemmilla naisilla.

8. Mitkä voivat olla rintasyövän ensimmäiset oireet?

Kyhmy tai kovettuma rinnassa, joskus kainalossa. Useimmiten syöpä on kivuton, mutta joskus se voi aiheuttaa myös kipua tai pistelyn tunnetta.

Valtaosa kyhmyistä on hyvänlaatuisia. Sellaisia ovat esimerkiksi nesterakkulat eli kystat.

9. Onko rintasyöpä hankalampi todeta raskauden ja imettämisen aikana?

Kyllä. Kuvantamistutkimukset voivat olla silloin hankalampia tulkita. Raskauden aikana röntgenkuvauksia yritetään välttää. Mammografia voidaan tehdä jos tarvitaan, kun vatsan alue on suojattu. Ultraäänitutkimus voidaan tehdä turvallisesti.

10. Onko rintasyöpä aina vain toisessa rinnassa?

Yleensä kyllä, mutta joskus rintasyöpä todetaan samaan aikaan molemmissa rinnoissa. Joskus jo hoidetulla potilaalla voi syöpä tulla toiseen rintaan myöhemmin.

11. Miten rintasyöpähoidot ovat kehittyneet?

Rintasyövän ennuste on parantunut. Leikkauksen jälkeen annettavat lääkehoidot vähentävät uusiutumisriskiä, ja lääkehoidot osataan nykyään kohdentaa paremmin rintasyövän biologisen tyypin perusteella.

Myös rintakirurgia ja sädehoito ovat kehittyneet niin, ettei koko rinnan poistoa tarvitse tehdä.

Lähes 90 prosenttia rintasyöpää sairastavista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

12. Miksi rintasyöpä on niin yleinen?

Naiset yltävät korkeampaan ikään kun ennen, joten monenlaisia sairauksia ehtii tulla. Riskitekijöistä yleistyvät ylipaino ja synnytysiän nousu.

Rintasyöpä on niin sanottu monitekijäinen sairaus eli aina tarvitaan useiden riskitekijöiden kertymä. Kaikkia riskitekijöitä ei vielä tunneta.

13. Mitä voi itse tehdä rintasyövän ehkäisemiseksi?

Kovin paljoa ei itse voi tehdä. Jos perheessä on rintasyöpään sairastuneita, kannattaa kääntyä lääkärin tai vaikka Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajan puoleen. Yhdessä heidän kanssaan voidaan arvioida, vaikuttaako suvussa olevan perinnöllistä rintasyöpäalttiutta.

Seulontamammografia toimii hyvin yli 50-vuotiailla, mutta nuoremmilla naisilla rintarauhaskudos on niin tiivistä, että mammografia ei ole välttämättä luotettava.

Itse voi vaikuttaa elämäntapoihinsa. Terveet elämäntavat saattavat vähentää riskiä sairastua rintasyöpään. Ylipainoa pitäisi välttää, ja alkoholinkäyttöä rajoittaa.

Kuntoliikuntaa 3–4 tuntia viikossa harrastavilla on keskimäärin vähemmän rintasyöpää kuin niillä, jotka eivät liiku. Mikä tahansa itselle sopiva liikuntamuoto käy, vaikka kotona itse tehty oma jumppaohjelma vauvan kanssa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri, dosentti Riikka Huovinen Suomen Syöpäyhdistys ry:stä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Keikan jälkeen moni yleisöstä halusi yhteiskuvaan Elias Kaskisen kanssa.  Kuvat: Soile Saarelainen

Tähdet, tähdet -voittaja Elias Kaskinen hurmasi yleisön Joulu jokaiselle -tapahtumassa Sanomatalon Mediatorilla.

Tällaistakin voi lapsi pohtia: Miksi se Jeesus ei mene nukkumaan?  Kun Nyt sytytämme kynttilän -laulussa lauletaan, että ”me odotamme Jeesusta, se ei mee se nukkumaan”? 

Laulaja Mikko Harju nauratti Joulu jokaiselle -tapahtuman yleisöä kertomalla lapsuusmuiston väärinkuullusta joululaulusta – oikeastihan sanat menevät, että ”seimessä nukkuvaa” – ja laulatti sitten Mediatorille kokoontunutta väkeä yhteen ääneen.

Vauva ja Meidän Perhe olivat mukana hyvän mielen joulutapahtumassa yhdessä Kodin Kuvalehden ja Radio Aallon kanssa. Tapahtumassa esiintyivät Mikko Harjun lisäksi tuore Tähdet, tähdet -voittaja Elias KaskinenIlta ja Sibelius-lukion tyttökuoro.

Esitysten välissä yleisöllä oli mahdollisuus tutustua HelsinkiMission ja Hope ry:n toimintaan. HelsinkiMission päämääränä on vähentää kaikenikäisten yksinäisyyttä, Hope auttaa vähävaraisia ja kriisin kokeneita lapsiperheitä.

Ilta lauloi Sylvian joululaulun niin upeasti, että Joulupukistakin tuli fani. Joulupukki otti esitysten välissä vastaan lasten lahjatoiveita.
Ilta lauloi Sylvian joululaulun niin upeasti, että Joulupukistakin tuli fani. Joulupukki otti esitysten välissä vastaan lasten lahjatoiveita.

 

Ihana Mikko Harju sai yleisön laulamaan Tulkoon joulu -kappaleen yhdessä.
Ihana Mikko Harju sai yleisön laulamaan Tulkoon joulu -kappaleen yhdessä.

 

Vauvan ja Meidän Perheen toimitus piti Mediatorilla askartelupistettä lapsille. Värityspöytien ääressä kävi mukava vilske.
Vauvan ja Meidän Perheen toimitus piti Mediatorilla askartelupistettä lapsille. Värityspöytien ääressä kävi mukava vilske.

Hopen pisteelle tuotiin mukavasti lahjoja lahjoitettavaksi. ”Nyt on tullut nuorillekin lahjoja, kuten kuulokkeita ja leffalippuja. Joululahjat ovat teineille yhtä tärkeitä kuin pikkulapsillekin”, Hopen Heli Nyholm sanoi. Yleisön lisäksi joululahjoja lahjoittivat myös Fazer ja Oppi&Ilo. Meidän Perheen ja Vauvan toimitus lahjoitti kirjoja, pelejä ja leluja.
Hopen pisteelle tuotiin mukavasti lahjoja lahjoitettavaksi. ”Nyt on tullut nuorillekin lahjoja, kuten kuulokkeita ja leffalippuja. Joululahjat ovat teineille yhtä tärkeitä kuin pikkulapsillekin”, Hopen Heli Nyholm sanoi. Yleisön lisäksi joululahjoja lahjoittivat myös Fazer ja Oppi&Ilo. Meidän Perheen ja Vauvan toimitus lahjoitti kirjoja, pelejä ja leluja.

 

HelsinkiMission vapaaehtoiset auttavat vähentämään yksinäisyyttä.
HelsinkiMission vapaaehtoiset auttavat vähentämään yksinäisyyttä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Presidentin kanslia

Presidentin puoliso rouva Jenni Haukio esiintyi seesteisenä Heidi Karjalaisen suunnittelemassa smaragdinvihreässä puvussa.

Presidenttipari odottaa esikoistaan, jonka lasketun ajan on kerrottu olevan helmikuussa. Viimeisellä raskauskolmanneksella oleva Jenni Haukio näytti valovoimaiselta ja hehkuvalta Ylen haastattelussa ennen Linnan juhlien alkua. Kun kättely alkoi, Linnan juhlien kommentaattori, pukusuunnittelija Jarkko Valtee kehui pukua eleettömäksi ja yleväksi. Helsingin Sanomat kertoo, että raskaana oleva Haukio pitää tauon kesken kättelyn.

Jenni on luottanut Linnan juhlien pukunsa aiemmin suunnittelija Sari Nordströmin käsiin, lukuun ottamatta vuotta 2012, jolloin puvun suunnitteli Paola Suhonen. Tänä vuonna Haukio teki yhteistyötä nuoren taiteen kandidaatin Heidi Karjalaisen kanssa, ja kyseessä on suunnittelijan ensimmäinen tilaustyö. Rouva Haukion suunnittelijavalintaan vaikutti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla.

”Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus”

– Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus, Haukio kertoi viime perjantaina.

Vauva.fin lukijat veikkasivat Jennin puvun pääväriksi sinistä tai valkoista, mutta suunnittelija Karjalainen yllätti valitsemalla Jennin ylle  smaragdinvihreää. Kauniisti laskeutuva puku kätki Jennin raskauden. Puvun kankaat on Helsingin Sanomien mukaan värjätty käsin. Puvussa on käytetty kaksipuolista silkkisatiinia ja habotaisilkkiä, joka on kiiltävä ja pehmeä silkkikangas.

Heidi Karjalainen kertoo tärkeintä suunnittelutyössä olleen mielenkiintoisen visuaalisen ilmeen löytämisen. Hän kertoo saaneensa puvun suunnitteluun laajat vapaudet.

– Tavoitteena oli löytää tuore näkemys juhlapukeutumiseen pukeutumisetikettiä ja perinteitä kunnioittaen. Halusin suunnitella ajassa kiinni olevan, arvokkaan ja elegantin puvun, joka poikkeaisi Jenni Haukion aiemmista puvuista, Karjalainen totesi presidentin kanslian tiedotteessa. 

Karjalainen on maisteriopiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa muotoilun laitoksella muodin pääaineessa. Heidi Karjalainen valittiin syyskuussa Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi. Toukokuussa hän saavutti toisen sijan Apolda European Fashion Award -kilpailussa Saksassa.

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Juttua muokattu 6.12. klo 21.40, Paola Suhosen suunnitteleman puvun vuosiluku korjattu.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.