Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Some näyttää muiden perhe-elämästä hohdokkaimmat puolet. Siihen verrattuna oma arki on nuhjuista, ja kateus nousee pintaan.

Usein Facebookia selatessa huomaan ajattelevani: taasko ne on reissussa.

Mistä ihmiset kiskovat arjen keskellä sen kaiken energian ja pitävät talonsa niin siistinä?

Suomalaiset perheet kadehtivat toisiltaan ennen kaikkea varallisuutta, lomamatkoja sekä siistiä ja kaunista kotia, kertoo Meidän Perheen kysely. Kursivoidut tekstit ovat kyselyyn vastanneiden kommentteja.

83 prosenttia vastaajista kadehtii tuttaviaan ainakin joskus. Yhdeksän prosenttia kadehtii kaveriaan niin paljon, että vaihtaisi tämän kanssa osia.

– Psykologeja kiinnostaa juuri nyt paljon sosiaalisen median vaikutus mielenterveyteen. Facebook, Instagram ja muu some on ilman muuta lisännyt ihmisillä myös kateuden tunnetta, psykologian tohtori Marja Kokkonen Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Kateuteen on siis ainakin yksi lääke:

– Kokeile kahden viikon somepaastoa. Useiden tutkimusten mukaan mielenterveys kohenee ja kateuden tunne vähenee. Erityisesti tämä on havaittu naisilla, Kokkonen sanoo.

Some näyttää useimpien elämästä ne hohdokkaimmat hetket: voimistelukisoissa voittanut lapsi, grillijuhlat iloisen naapuruston kesken, onnellinen perhe palmun alla. Insta-kuvista rajataan pahimmat sotkut pois ja käytetään nättiä filtteriä. Niihin verrattuna oma elämä tuntuu nuhjuiselta.

Arki on töissäkäyntiä, lasten harrastuksiin vientiä ja kaupassa käyntiä, ja vielä pitäisi ehtiä siivotakin. Miten toisilla riittää aikaa ja energiaa?

Kateuteen liittyy aina myös alemmuudentunnetta. Ihminen, jolla on hyvä itsetunto, kadehtii vähemmän kuin itseään väheksyvä. Ikävä tunne yleensä hälvenee, kun sen jakaa luotettavassa seurassa.

Jos toista ei tunne vielä kovin hyvin, saattaa kateus iskeä. Jos tutustun ihmiseen paremmin, niin kateus usein haihtuu.

Jos haluaa välttää kateuden siirtämistä lapsiin, kannattaa karttaa synneistä ainakin yhtä: vertailua. 

– Vertaileva kasvatustyyli ruokkii lapsessa kateutta, Marja Kokkonen sanoo.

Kateus voi saada lapsen kiusaamaan toista tai rikkomaan kaverin lelun.

Jos lapsi himoitsee kaverin kännykkää tai kadehtii tämän pelitaitoja, aikuinen voi miettiä yhdessä lapsen kanssa, mitä hän voi tehdä saavuttaakseen haluamansa: säästää synttärilahjarahoista tai päättää harjoitella syöttöjä joka päivä kuukauden ajan.

Lapsen on tärkeää saada kokea, että hänessä on aineksia ja että hänkin voi onnistua.

– Kun ihmisellä on vahva itsetunto, hän pystyy kateuden sijaan ihailemaan toista, Kokkonen sanoo.

Vierailija

”Taasko ne matkustaa?” Kolme asiaa, jotka saavat muut perheet kateellisiksi

Ehkä kyse ei ole aina kateudesta. Ehkä kyse on vain siitä, että on pettynyt, kun itse ei pysty samaan. Minäkin haluaisin matkustaa vaikka joka loma jonnekin. Eräs ystäväni tekee näin lapsineen. Huokailen toki kuunnellessani matkajuttuja, mutta en minä silti kateellinen ole enkä vaihtaisi paikkaa hänen kanssaan. Loppujen lopuksi kyse on valinnoista. Minä laitan rahani tähän, ystävä tuohon.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suvi Koivusalo haluaa auttaa ihmisiä, jotka kokevat olevansa muille kuin ilmaa. Siksi hän järjestää ilmaisen työpajan, jossa jokainen tulee nähdyksi.

Kaipuu tulla kunnolla nähdyksi. Sen tunteen Suvi Koivusalo tunnisti ja muisti, kun hän luki Meidän Perheen jutun näkymättömistä ihmisistä

Jutussa sadat suomalaiset kertovat, miltä tuntuu olla muille kuin ilmaa:

”Vetäydyn sosiaalisista tilanteista jo valmiiksi, koska en enää kestä sitä nöyryytystä.”

”Kuin ylläni olisi aura, että karttakaa tätä.”

Jutun luettuaan Suvi Koivusalo päätti järjestää ilmaisen improvisaatiotyöpajan auttaakseen näkymättömyyden tunteiden kanssa kamppailevia.

– Olen itse kokenut hetkiä, jolloin olen kovasti kaivannut tulla nähdyksi. Improvisaatio on omalta osaltaan auttanut tässä valtavasti. Sen takia haluan jakaa sitä kokemusta ja osaamista eteenpäin, näyttelijänä työskentelevä Koivusalo sanoo.

Työpajan ideana on saada ihmiset näkyviksi toistensa edessä, rakentaa luottamusta ja rohkeutta.

”Olen itse kokenut hetkiä, jolloin olen kovasti kaivannut tulla nähdyksi.”

– Toivon, että se antaisi lisävarmuutta ja avaimia muiden ihmisten ja uusien tilanteiden kohtaamiseen. Vaikka en voi luvata, että työpaja olisi tae jostain todella suuresta muutoksesta, voin kuitenkin luvata, että jokainen paikallaolija tulee nähdyksi ja kuulluksi, Koivusalo sanoo.

Työpaja järjestetään Helsingissä sunnuntaina 8.7. klo 13–16. Mukaan mahtuu 16 nopeimmin ilmoittautunutta.

Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

 

Vesirokkopotilaalla on ehdoton lentokielto, mutta miten toimia, jos lapsella on korvatulehdus? Lastenlääkäri Mari Hero vastaa. 

Kuume

Olemme huomenna lähdössä lentokoneella lomamatkalle, ja tänään lapselle nousi 38 asteen kuume. Voimmeko lentää kuumeisen lapsen kanssa?

”Jos lapsi voi hyvin ja hän jaksaa lentomatkan, voi lennolle lähteä huoletta. Jos kuumelääkkeet eivät auta tai yleiskunto on huono, on parempi jäädä kotiin. Aina, jos lapsen terveydentilaa on itse vaikea arvioida, on paras kääntyä ammattilaisen puoleen.

Yleensä tavallinen flunssa ei estä lentämistä, mutta jos lapselle ilmestyy vaikkapa näppylöitä, on tilanne tarkistettava. Vesirokossa on ehdoton lentokielto, eikä lasta saa viedä lentokoneeseen.

Lentoyhtiöillä voi olla erilaisia sääntöjä flunssaisena lentämiseen. Esimerkiksi pahimpana lintuinfluenssakautena henkilökunta saattoi mitata matkustajien lämmön varmuudeksi lähtöportilla, jotta koneeseen ei varmasti päässyt ketään, joka tartuttaisi koneellisen ihmisiä.”

Vatsatauti

Lapsi oksensi aamulla, ja illalla pitäisi lentää. Voimmeko lähteä oksentamisesta huolimatta matkalle?

”Monet lentoyhtiöt eivät ymmärrettävästi ota oksentavaa lasta kyytiin, sillä oksennustauti tarttuu erittäin herkästi. Kannattaa aina miettiä tapauskohtaisesti, voiko lennolle lähteä.

Isommalla lapsella oksentaminen voi liittyä matkajännitykseen.

Erityisesti jos oksennuspotilas on ihan pieni vauva, suosittelisin miettimään lähtöä muutamaan otteeseen. Se ei palvele ketään, jos kohdemaassa joutuukin suoraan lentokentältä etsimään sairaalan, jotta nestetasapaino saadaan kuntoon.

Jos kyseessä on vaikka isompi lapsi, joka oksentaa kerran, on mahdollista, että oksennus liittyy matkajännitykseen. 

Jos kuitenkin lentää oksentavan lapsen kanssa, on erittäin tärkeää muistaa nesteytys.”

Korvatulehdus

Lapsella todettiin tänään korvatulehdus, ja hän sai siihen lääkkeet. Voiko lapsi lentää huomenna, vai voivatko korvat vaurioitua?

”Korvatulehduspotilas voi lentää, mutta nousut ja laskut saattavat sattua korviin normaalia enemmän. Joissain tapauksissa korvatulehdusta sairastava voi tarvita matkalle lääkärin kirjoittaman lentoluvan. Espanjassa korvatulehduksesta kärsivä ei saa lentää ollenkaan. 

Pahimmassa tapauksessa tärykalvo voi  puhjeta lentokoneen painevaihtelun vuoksi. Voikin olla hyvä, että korvien tilannetta seuraa muutaman päivän ennen lennolle lähtöä ja katsoo, pureeko lääkekuuri. Korvatulehdus ei kuitenkaan itsessään ole este lentämiselle.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.