Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Some näyttää muiden perhe-elämästä hohdokkaimmat puolet. Siihen verrattuna oma arki on nuhjuista, ja kateus nousee pintaan.

Usein Facebookia selatessa huomaan ajattelevani: taasko ne on reissussa.

Mistä ihmiset kiskovat arjen keskellä sen kaiken energian ja pitävät talonsa niin siistinä?

Suomalaiset perheet kadehtivat toisiltaan ennen kaikkea varallisuutta, lomamatkoja sekä siistiä ja kaunista kotia, kertoo Meidän Perheen kysely. Kursivoidut tekstit ovat kyselyyn vastanneiden kommentteja.

83 prosenttia vastaajista kadehtii tuttaviaan ainakin joskus. Yhdeksän prosenttia kadehtii kaveriaan niin paljon, että vaihtaisi tämän kanssa osia.

– Psykologeja kiinnostaa juuri nyt paljon sosiaalisen median vaikutus mielenterveyteen. Facebook, Instagram ja muu some on ilman muuta lisännyt ihmisillä myös kateuden tunnetta, psykologian tohtori Marja Kokkonen Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Kateuteen on siis ainakin yksi lääke:

– Kokeile kahden viikon somepaastoa. Useiden tutkimusten mukaan mielenterveys kohenee ja kateuden tunne vähenee. Erityisesti tämä on havaittu naisilla, Kokkonen sanoo.

Some näyttää useimpien elämästä ne hohdokkaimmat hetket: voimistelukisoissa voittanut lapsi, grillijuhlat iloisen naapuruston kesken, onnellinen perhe palmun alla. Insta-kuvista rajataan pahimmat sotkut pois ja käytetään nättiä filtteriä. Niihin verrattuna oma elämä tuntuu nuhjuiselta.

Arki on töissäkäyntiä, lasten harrastuksiin vientiä ja kaupassa käyntiä, ja vielä pitäisi ehtiä siivotakin. Miten toisilla riittää aikaa ja energiaa?

Kateuteen liittyy aina myös alemmuudentunnetta. Ihminen, jolla on hyvä itsetunto, kadehtii vähemmän kuin itseään väheksyvä. Ikävä tunne yleensä hälvenee, kun sen jakaa luotettavassa seurassa.

Jos toista ei tunne vielä kovin hyvin, saattaa kateus iskeä. Jos tutustun ihmiseen paremmin, niin kateus usein haihtuu.

Jos haluaa välttää kateuden siirtämistä lapsiin, kannattaa karttaa synneistä ainakin yhtä: vertailua. 

– Vertaileva kasvatustyyli ruokkii lapsessa kateutta, Marja Kokkonen sanoo.

Kateus voi saada lapsen kiusaamaan toista tai rikkomaan kaverin lelun.

Jos lapsi himoitsee kaverin kännykkää tai kadehtii tämän pelitaitoja, aikuinen voi miettiä yhdessä lapsen kanssa, mitä hän voi tehdä saavuttaakseen haluamansa: säästää synttärilahjarahoista tai päättää harjoitella syöttöjä joka päivä kuukauden ajan.

Lapsen on tärkeää saada kokea, että hänessä on aineksia ja että hänkin voi onnistua.

– Kun ihmisellä on vahva itsetunto, hän pystyy kateuden sijaan ihailemaan toista, Kokkonen sanoo.

Vierailija

”Taasko ne matkustaa?” Kolme asiaa, jotka saavat muut perheet kateellisiksi

Ehkä kyse ei ole aina kateudesta. Ehkä kyse on vain siitä, että on pettynyt, kun itse ei pysty samaan. Minäkin haluaisin matkustaa vaikka joka loma jonnekin. Eräs ystäväni tekee näin lapsineen. Huokailen toki kuunnellessani matkajuttuja, mutta en minä silti kateellinen ole enkä vaihtaisi paikkaa hänen kanssaan. Loppujen lopuksi kyse on valinnoista. Minä laitan rahani tähän, ystävä tuohon.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.