Erkki ja Annika ovat oppineet ottamaan yhteistä aikaa lasten mentyä nukkumaan. Kuva: <span class="photographer">Amanda Aho</span>
Erkki ja Annika ovat oppineet ottamaan yhteistä aikaa lasten mentyä nukkumaan. Kuva: Amanda Aho

Vaippa- ja vuorotyörumban keskellä on tärkeää muistaa, mistä kaikki alkoi. Kolme paria kertoo, miten he löytävät aikaa parisuhteelle.

Kynttilät palavat, lapset nukkuvat. Tarjottimelle on aseteltu juustoja ja keksejä, lasissa on pehmeää punaviiniä. Erkki, 33, ja Annika, 30, ovat syventyneet tutkimaan kirjaimiaan – mitä näistä voisikaan keksiä?

– Sekin on rakkaudenosoitus, ettei Eki tykitä täyslaidallista vaikeita sanoja Alfabet-pelissä, jotta pärjään hänelle edes jotenkuten tässä väsymystilassa, Annika sanoo.

Erkki ja Annika viettävät nykyään treffi-iltojaan kotona lasten nukkuessa. Ennen he saattoivat suhahtaa minilomalle vaikkapa Barcelonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nikin, 3, synnyttyä pidemmät matkat vaihtuivat treffi-iltoihin Helsingissä, ja Noelin,1, syntymän jälkeen kotisohvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Rakastan hotellissa yöpymistä, mutta nykyään sekin on luksusta, kun saamme olla kotona hetken ihan rauhassa kahdestaan, Annika toteaa.

Tekemisen ei tarvitse olla ihmeellistä, kunhan toinen on lähellä. Game of Thrones, sohva ja sipsipussi riittävät pitkälle.

Kun Annika ja Erkki kohtasivat ensimmäistä kertaa yhteisen ystävän syntymäpäivillä 2010, se kolahti heti ja kovaa. Kummallakin.

– Tuntui heti siltä, että tuo mies on minua varten.

Nykyään pari viettää puolet kuukaudesta eri maissa. Erkki on ammatiltaan liikennelentäjä, ja kaukolennot Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja muualle maailmaan vievät keskimäärin 10–15 päivää kuukaudesta. Annika elää lasten kanssa säännöllistä arkea. Hän on tällä hetkellä hoitovapaalla terveydenhoitajan työstään.

Kotona ollessaan Erkki viettää paljon aikaa poikien kanssa kolmestaan, jotta Annikakin pääsee huilaamaan.

Kotona oleminen on ehkä rankempaa kuin töissä käyminen, Erkki arvelee. Kuva: Amanda Aho
Kotona oleminen on ehkä rankempaa kuin töissä käyminen, Erkki arvelee. Kuva: Amanda Aho

Vaikka arjessa pyörii vaippa- ja vuorotyörumba, intohimoakin pitää olla. Halu toista kohtaan on edelleen vahva, vaikka joskus vähän väsyttäisikin.

– On tärkeää muistaa, mistä kaikki alkoi. Se pysyy, kun muistaa koskea toista ja olla lähellä, Annika pohtii.

– Niin tai kehuu, että oletpa kaunis, kun toinen juoksee yhtäkkiä alasti suihkusta estämään lasten katastrofia, Erkki virnistää.

”Emme juurikaan vietä aikaa kahdestaan”

Puolukanvarvut riipivät kumisaappaiden varsia, kun kahdet isommat ja yhdet pienet jalat astelevat tutulla metsäpolulla. Luonto on Sofialle, 29, ja Mikalle, 41, mieluisin paikka viettää yhteistä aikaa, ja mukana kulkee melkein aina nelivuotias Viljami.

– Emme juurikaan vietä aikaa kahdestaan, mutta emme sitä kaipaakaan, koska teemme samoja asioita kolmestaankin, Sofia pohtii.

Sofian ja Mikan yhteisiä harrastuksia ovat luonnossa liikkuminen ja jousiammunta. Kuva: Satu Kemppainen
Sofian ja Mikan yhteisiä harrastuksia ovat luonnossa liikkuminen ja jousiammunta. Kuva: Satu Kemppainen


Koko perhe käy yhdessä esimerkiksi jänis- ja teerimetsällä.

– Viljami on kulkenut mukanamme metsässä jo rattaissa. Hän tulee tottuneesti minne tahansa.

Ennen Viljami oli paljon myös mummunsa kanssa, mutta viime kesänä Sofian äiti menehtyi äkillisesti aivoverenvuotoon. Sen jälkeen poika on kulkenut vanhempien matkassa entistäkin tiiviimmin.

– Voisihan sitä kahdenkeskistä aikaa olla enemmänkin, mutta olemme jo niin tottuneita tähän, Mika toteaa.

Ehkä isommalla porukalla liikkuminen myös suojelee pariskuntaa turhilta sanaharkoilta.

– Olemme semmoisia, että jos vietämme liikaa aikaa yhdessä, tulee helposti sanomista, Mika sanoo.

”En juuri lepyttele Sohvia. Hän ei säästele mielipiteitään, ja se on just parasta.”

Mikasta Sofian tuittupäisyys on vaimon paras ominaisuus, vaikka aina sen kanssa eläminen ei ole ollut helppoa. Kun Viljami oli puolivuotias, perheessä kukaan ei nukkunut kunnolla. Samaan aikaan Mika joutui puoleksi vuodeksi lomautetuksi, joten talouskin oli tiukalla. Silloin kipakoita sanoja ei säästelty.

– En juuri lepyttele Sohvia. Hän ei säästele mielipiteitään, ja se on just parasta, Mika nauraa.

Vähitellen asiat järjestyivät ja olo helpotti. Nykyään metallimiehenä työskentevä Mika on töissä viimeistään seitsemältä aamulla. Sofia oli pitkään Viljamin kanssa kotona, mutta syksyllä hän palasi töihin maatalouslomittajaksi ja Viljami aloitti päiväkodin. Vaikka poika on vähemmän kotona kuin ennen, se ei ole tuonut lisää kahdenkeskistä romantiikkaa perheen arkeen – eikä sitä oikeastaan kaivatakaan.

– Mika huolehtii siitä, että autot on remontoitu, ja minä huolehdin siitä, että meillä on ruokaa jääkaapissa. Emme ole koskaan harrastaneet mitään kynttiläillallisia, Sofia sanoo.

”Tärkeintä on arvostaminen arjessa”

Vähintään kerran kuussa Petra, 40, laittaa tumman luumun väristä huulipunaa ja pähkäilee, mitä panisi päälleen. Sillä välin Eero, 38, laittaa hyvää musiikkia soimaan. Sitten pari vie lapset hoitoon ja lähtee kahdestaan humputtelemaan.

Musiikki on Petran ja Eeron yhteinen juttu. Kuva: Lasse Lecklin
Musiikki on Petran ja Eeron yhteinen juttu. Kuva: Lasse Lecklin

Perheen kanssa vietetty aika on kummallekin tärkeintä, mutta koska heitä on siunattu erinomaisella turvaverkolla, pienet irtiotot ovat helposti toteutettavissa. Petran vanhemmat asuvat lähes naapurissa ja ottavat Moonan, 13, ja Joan, 4, mielellään kylään. Eeron äiti asuu kohtuullisen matkan päässä Hämeenlinnassa, ja lapsenlapset ovat tervetulleita myös sinne.

Joskus humputtelu tarkoittaa vaikkapa hotelliyötä Helsingissä. Useimmiten se on kuitenkin rokkikeikka. Rakkaus musiikkiin yhdisti Eeroa ja Petraa jo ennen lasten syntymää. Jos yhteisistä suosikkibändeistä joku ilmoittaa keikasta, treffi-ilta ja lastenhoito varataan saman tien. Kesällä festarit ovat tärkeitä molemmille. Ilosaarirockiin varsinkin on päästävä.

Aikaisemmin he soittivat myös yhdessä omalla kokoonpanollaan, jossa Petra lauloi ja Eero soitti kitaraa. Joan syntymän jälkeen aikataulut kävivät kuitenkin niin tiiviiksi, että oli pakko valita harrastusten välillä, työelämässäkin kun on kiireensä. Eero työskentelee tietoturvakonsulttina, Petra on digitaalisten sisältöjen päällikkö.

Petra päätti satsata harrastuksissa liikuntaan, Eero musiikkiin. Hän keikkailee Keoma-bändinsä kanssa aina Baltian maita myöten.

Myös oman ajan antaminen on heille tapa pitää huolta parisuhteesta ja perheestä. Kun toinen pääsee tekemään omia juttujaan, hän on paremmalla tuulella ja jaksaa taas perhe-elämääkin eri tavalla.

– Musiikki on Eerolle aivan järjettömän tärkeää, enkä näe, että se on meiltä muilta mitenkään pois, päinvastoin. Ehkä peilaan tässä myös itseäni, sillä kun pääsen jumppaan, se antaa energiaa ja pitää minut hyvällä tuulella, Petra pohtii.

Petraan vetoavat pienet teot, kuten lämmin ateria, kun hän palaa väsyneenä töistä.

Festareiden ja konserttien lisäksi Petra ja Eero arvostavat arjen romantiikkaa.

– Halaamme ja pussaamme paljon, Petra kertoo.

– Niin ja muistamme kysyä, miten töissä menee ja mitä sulle kuuluu, Eero täydentää.

Petraan vetoavat pienet teot, kuten vaikkapa lämmin ateria ja siisti koti, kun hän palaa väsyneenä töistä.

– Suuria eleitä tärkeämpää on arjessa arvostaminen ja se, että kertoo välittävänsä.

Meidän Perhe 11/2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla