Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Erilaisessa elämäntilanteessa oleva ystävä voi olla ruuhkavuosissa tarpovan pelastus.

Pitkässä ystävyydessä on monenlaisia vaiheita. Välillä erilaiset elämäntilanteet aiheuttavat ristiriitoja: toinen on urasinkku ja toinen pienten lasten äiti. Tai ystävällä on jo vanhempia lapsia eivätkä pottajutut enää kiinnosta. Tai hän aloittelee elämäänsä uusiosinkkuna. Vanhasta ystävästä kannattaa pitää kiinni, vaikka elämä vetäisi eri suuntiin.

– Vanhan ystävän avulla saa kontaktin entiseen itseensä. Ruuhkavuodet  eivät kestä ikuisesti. Jos ystävyyssuhteitaan ei arvosta, vanhana ei välttämättä ole kaveria, jonka kanssa muistella menneitä, psykologi Tuija Matikka sanoo.

Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla tunnistat ystävän ja pidät hänestä kiinni.

1. Arvosta toisen näkökulmaa

Ystäväsi erilaisuus on sinun rikkautesi. Älä esimerkiksi painosta häntä hankkimaan lapsia tai edes pitämään lapsista, mikäli se ei ole hänen juttunsa. Se, että yhdelle tenavat ovat hienointa maailmassa, ei tarkoita sitä, että kaikkien muiden pitäisi olla samaa mieltä.

– Ystävä ymmärtää ja hyväksyy toisen erilaisuuden ja käyttäytyy sen mukaisesti. Erilaista elämää elävältä ihmiseltä saa toisenlaista perspektiiviä, Matikka sanoo.

2. Treffit aamupalalla

Miten ihmeessä raivata ystäville tapaamisaikaa, jos pelkkä suihkussa käyntikin vaatii järjestelyjä? Kysymys on asioiden asettamisesta tärkeysjärjestykseen. Muidenkin kuin perheenjäsenten näkeminen tekee sinusta pidemmän päälle paremman vanhemman.

Samalla viestit lapsillesi, että ystävät ovat tärkeitä ja että on hyvä pitää huolta sosiaalisesta elämästään – elämä ei ole vain työtä ja perhettä. Lisäksi teet hyvää parisuhteellesi, kun nautit henkisestä läheisyydestä jonkun muun kuin kumppanisi kanssa.

– Puoliso ei voi, eikä hänen pidä, täyttää ihmisen kaikkia tarpeita, Matikka sanoo.

Mikäli aikatauluun ei vain mahdu tapaaminen, hyödynnä  eri viestintävälineitä. Aina on hetki “Mitä kuuluu?” -viestille tai puhelulle. Kiireessä on käytettävä luovuutta: miten olisi aamupalatreffit, jos illat ja viikonloput ovat aina ylibuukattuja?

3. Uskoudu usealle

Ystävyyteen kuuluu se, että tukee toista vaikeuksissa. Ystävä uskaltaa ­rakastavasti huomauttaa, jos olet jäänyt jumiin johonkin koettelemukseen. Ihan aina ei kuitenkaan voi, tai tarvitse, olla avuksi. Joskus rakkaan ihmisen kärsimystä voi olla vaikea seurata sivusta, eikä lohduttaminen luonnistu.

– On hyvä, että on useampia ystäviä, jottei rasita kohtuuttomasti yhtä ihmistä. Samasta syystä kannattaa turvautua ammattiapuun tai vertaistukeen, jos tuntuu siltä, ettei läheisten avulla pääse elämässään eteenpäin.

4. Aikuisten juttuja

Uskalla näyttää ja sanoa, että ­ystäväsi on sinulle tärkeä ja että välität hänestä. Se tarkoittaa, että haluat tavata häntä myös kahden kesken. Aikuissuhteelle on hyväksi, etteivät lapset ole aina läsnä. Kun pääsette puhumaan kaikessa rauhassa, ole aidosti läsnä ja kuuntele.

5. Tunnista ystävyyden taso

Kaveri ja ystävä eivät ole sama asia. Kaveruus syntyy usein elämäntilanteessa, jossa samanhenkiset ihmiset viettävät olosuhteiden takia säännöllisesti aikaa yhdessä. Sen takia kavereita saa usein opiskelu-, harrastus- ja työpiireistä. Hyvä niin: kohtalotoveruus auttaa selviämään tiukasta paikasta helpommin. Tämä selittää esimerkiksi äitikaverin löytämisen autuutta.

Tiedät itse sisimmässäsi, onko kyse kaverista vai ystävästä. Kun elämäntilanne muuttuu, kaverisuhde haalenee usein hyvän tuttuuden asteelle – eikä siinä ole mitään väärää. Kaveruus voi kehittyä ystävyydeksi, aito ystävyys ei taas taannu kaveruuden tasolle.

– Ystävään ei pidetä yhteyttä sen takia, että hänestä voi hyötyä jotenkin, henkisesti tai konkreettisesti. Jokainen kohtaaminen ystävän kanssa on jo itsessään palkitseva. Ystävyyden hoitaminen ei myöskään tunnu velvollisuudelta. Voi olla, että ystävät tapaavat vuosien jälkeen ja tuntuu kuin oltaisiin juteltu eilen, Matikka sanoo.

6. Tauko on ok

Mitä tehdä, jos ystävyyssuhteessa jokin mättää? Neuvottomuus ystäväongelmien äärellä on ymmärrettävää, eihän meillä ole esimerkiksi  luontevia tapoja aloittaa tai lopettaa ystävyyttä.

– Jos huomaat, ettet voi olla ystävän kanssa oma välitön itsesi, pysähdy. Tunnustele, mitä sisälläsi tapahtuu. Mieti, mitä yhteyden palauttamiseen tarvittaisiin. Onko jokin tullut väliinne? Jos yhteys ei tunnu palaavan, suhdetta ei kannata katkaista. Sen voi vain jättää lempeästi tauolle.

Elina Tanskanen, Ystävää ei jätetä, Meidän Perhe 2/2014

Vierailija

Ystävää ei jätetä

Kun puolisoni ampui itsensä, jouduin kokemaan sen, että moni sellainen jota olin luullut "todelliseksi" ystäväksi, katosi elämästämme. Surin sitä todella paljon. En voinut käsittää, miten joku voi hylätä tuollaisella hetkellä, jättää ihan yksin. Niin vaan kävi. Näiden tilalle, jotka katosivat elämästämme, sain uusia ystäviä, jotka ovat todella tärkeitä. Yksi oli ollut puolituttu työn puolesta, miespuolinen. Kun puolisoni teko tuli ilmi, hän soitti minulle ja sanoi:"Minulla on niin paljon...
Lue kommentti
Vierailija

Ystävää ei jätetä

Jos joku minun läheisistäni kuolisi, joko oman käden kautta tai muulla tavoin, esim. sairauteen, niin minulle ei tulisi mieleenikään jättää häntä/heitä yksin. Tuossa jos missä tilanteessa ihminen tarvitsee lähellensä ihmisiä, jotka ovat valmiina auttamaan tarvittaessa, mutta jotka osaavat myös pysyä kaukana, olla tuputtamatta apuan. Vaikka vain kuunnella tai olla hiljaa lähellä. Olen todella pahoillani siitä, miten surullinen tapahtuma teidät on kohdannut. Sellaista ei osaa kuvitella sellainen...
Lue kommentti

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Puolet suomalaisista ei pese käsiään tarpeeksi hyvin flunssakautena. Kannattaisi, sillä käsienpesu on tehokkain keino ehkäistä tartuntoja.

Vain joka viides suomalainen pesee kätensä niistämisen jälkeen. Loput 80 prosenttia siis levittävät käsissään flunssapöpöjä eteenpäin.

Luvut käyvät ilmi lääkäriasema Mehiläisen ja IROResearchin kyselytutkimuksesta. Sen mukaan yli puolet suomalaisista ei kiinnitä flunssakaudella riittävästi huomiota käsihygieniaan. Kannattaisi, sillä flunssien leviäminen aiheuttaa paljon riesaa. Pikkulapset saattavat sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa.

Kädet pitäisi pestä huolellisesti aina niistämisen ja vessassa käymisen jälkeen sekä ennen ruokailua.

Muistisääntö: Tuiki tuiki tähtönen

Mikä tahansa nopea huljautus ei riitä. Kunnolliseen käsienpesuun kuluu noin 20 sekuntia aikaa. Laula samalla kierros Aakkoslaulua, niin tiedät pesseesi tarpeeksi pitkään. Joululaulukaudella voit laulaa samalla sävelellä Tuiki tuiki tähtösen.

Tässä vielä tarkemmat ohjeet:

  1. Huuhtele kädet.
  2. Saippui kunnolla nestesaippualla.
  3. Hiero saippuaa sormien väleihin ja sormenpäihin, jotta myös kynsien aluset puhdistuvat. Muista myös kädenselät ja ranteet.
  4. Huuhtele huolellisesti. Jos olet tehnyt kaiken kunnolla, olet Aakkoslaulussa jo loppuvärssyissä.
  5. Kuivaa kädet puhtaaseen pyyhkeeseen.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.