Äidiltä saadut vasta-aineet suojaavat pientä vauvaa matkoillakin. Kuva: iStockphoto
Äidiltä saadut vasta-aineet suojaavat pientä vauvaa matkoillakin. Kuva: iStockphoto

THL kertoo, että tuhkarokkoon sairastunut aikuinen matkusti Silja Serenadella helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Pääkaupunkiseudulla on todettu tuhkarokko aikuisella, joka matkusti viime viikonloppuna ruotsinlaivalla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. 

THL:n mukaan sairastunut henkilö on matkustanut tartuttavuusaikana Silja Serenade -laivalla 1.-3. helmikuuta Helsingistä Tukholmaan ja takaisin. Matkustaessaan hän on mahdollisesti altistanut muita tuhkarokolle.

Samalla laivalla matkustaneiden kannattaa tarkistaa oma rokotesuojansa. Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa, THL neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olet matkustanut samalla laivalla ja oma tai lapsesi rokotussuoja puuttuu tai et tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pientä vauvaa suojaavat äidin vasta-aineet

Suomalaisvauvat saavat tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä annettavassa MPR-rokotteessa. Kysyimme asiantuntijalta vuosi sitten, uskaltaako vielä rokottamattoman lapsen kanssa matkustaa tuhkarokkoriskin takia. 

Vastaus riippuu siitä, kuinka pienestä vauvasta on kyse, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi tuolloin. Nohynek työskentelee THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Tautiriskin kannalta alle puolivuotiaan kanssa matkustaminen voi olla jopa turvallisempaa kuin isomman vauvan kanssa.

– Ihan pienellä vauvalla on vielä paljon vasta-aineita äidiltä, ja hän on aika hyvässä suojassa. Erityisesti näin on silloin, jos vauva saa pelkkää rintamaitoa, Nohynek sanoo.

– Äidiltä ennen syntymää saadut vasta-aineet hiipuvat vähitellen, ja tosi alhaisella tasolla ne alkavat olla puolen vuoden iässä. Vasta siitä eteenpäin vauva alkaa vähitellen itse muodostaa vasta-aineita kohtaamiansa taudinaiheuttajia ja rokotteita vastaan.

Nohynekin mukaan isommilla vauvoilla ja rokottamattomilla taaperoilla voi olla matkoilla suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin, koska he tutustuvat ympäristöön jo itse ja syövät muutakin kuin rintamaitoa.

MPR-rokotteen kattavuus parantunut

THL:n mukaan lasten rokotekattavuudessa on tapahtunut käänne parempaan. Eniten on parantunut tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus. Rokotuksen sai noin 96 prosenttia vuonna 2016 syntyneistä. Kasvua 2015 syntyneisiin on lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Rokottamattomuus on uusien tilastojen mukaan Suomessa harvinaista. Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan ennen kolmen vuoden ikää.

Kattavuuksissa on THL:n mukaan kuitenkin yhä alueellisia eroja.

Vierailija

Olin kyseisellä laivalla ja siellä oli yksikin pariskunta niin pienen vauvan kanssa, että varmaan suoraan synnäriltä on lähdetty risteilemään. Järjen köyhyyttä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vauvan voi rokotuttaa vaikka jo synnärillä, jos pelkää tämän sairastuvan. Aikoinaan oli ohjeena, että vastasyntyneiden kanssa ei kamalasti oltaisi isojen joukkojen kanssa tekemisissä, nyt vaaditaan muilta rokotuksia, jotta vauvan kanssa saadaan reissata vapaasti.

Rokotuksen voi pyytää, se saattaa olla vauvalle ikävä juttu, mutta tärkeintä on saada tehokas suoja tautia vastaan. Vastuu on vanhemmilla! Jos on rokotekielteinen, niin ei vie lastaan laivalle.

Niin MPR-rokotus voidaan antaa aikaisintaan 6kk iässä vai oliko tuo sarkasmia....

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla