Täällä nukumme me!  Hillan, 1,  ja Veetin, 6, omat huoneet ovat leikkiä, eivät nukkumista varten. Veetin parvisänky toimii majana ja kissojen turvapaikkana, kun Hilla hoitaa niitä liikaa. Kuva: Milka Alanen
Täällä nukumme me! Hillan, 1, ja Veetin, 6, omat huoneet ovat leikkiä, eivät nukkumista varten. Veetin parvisänky toimii majana ja kissojen turvapaikkana, kun Hilla hoitaa niitä liikaa. Kuva: Milka Alanen

Tässä perheessä samassa pedissä vetävät sikeitä vanhemmat, lapset ja kissatkin.

Perheen kuopuksen Hillan tyynylle löytyy aina ottajia.

Hilla itse nukkuu mieluiten pää patjalla, ja yleensä tyynyn onnistuu haalimaan alleen punainen maine coon, Schumi. Voittoonsa tyytyväisenä kissa käpertyy tyynylle ja kehrää niin kovaa, että Hillan vieressä nukkuva perheenäiti, Leena-Riitta, herää.

Silloin kissa saa armotta lähtökäskyn. Mutta lemmikit ovatkin ainoita, joita tässä perheessä komennetaan muualle nukkumaan, Leena-Riitta sanoo.

”Nukkuvan ihmisen paikka on toisen nukkuvan ihmisen vieressä”

Yhteinen sänky ei kuitenkaan ollut perheelle itsestäänselvyys.

Esikoinen Veeti huusi pinnasängyssään kymmeniä kertoja, kun vanhemmat ­koettivat saada häntä nukkumaan itsekseen. Lopulta pojan paikka vakiintui perhepetiin vanhempien väliin.

Leena-Riitta perehtyi kiintymysvanhemmuuden ajatuksiin, jotka tuntuivat käyvän heti järkeen. Niiden mukaan moni lapsi haluaa nukkua vanhempiensa lähellä.

– Nukkuvan ihmisen paikka on toisen nukkuvan ihmisen vieressä, Leena-Riitta tiivistää.

Kun Hilla syntyi, Veeti siirtyi nukkumaan patjalle vanhempien sängyn viereen. Siellä hän saattoi kuiskutella Seita-kissalle, joka viihtyi parhaiten perhepedin ”kellarissa” eli sängyn alla.

Leena-Riitta pohti, miksi ihmeessä he uskottelivat itselleen, että lapset olisivat siirtymässä omiin huoneisiinsa. Lopulta aviomies Kimmo keksi siirtää vierasvuoteen vanhempien sängyn jatkeeksi.

Onko se vaarallista?

Nyt perheen sängyssä on leveyttä 240 senttiä. Siihen mahtuu seitsemän tyyppiä: vanhemmat, lapset ja kolme pitkäkarvaista kissaa, joista isokokoisin, Indi, painaa saman verran kuin Hilla.

”Hilla nukkui vauva-aikanakin vieressä. Hän kävi yöllä rinnalla, enkä välttämättä huomannut mitään.”

Hillan vauva-aika oli Leena-Riitalle nukkumisen juhlaa verrattuna alkuun esikoisen kanssa. Vaikka Leena-Riitta imettää edelleen, hänen yöunensa eivät ole kärsineet.

– Hilla nukkui vauvanakin vieressä, ja käytäntö oli help yourself. Hän kävi yöllä rinnalla, enkä välttämättä huomannut mitään, Leena-Riitta nauraa.

Perheen äiti on kertonut nukkumisjärjestelystä neuvolassa. Siellä varovasti huomautettiin, että vauva voi pudota sängystä tai joutua levottoman nukkujan tönimäksi.

Leena-Riitta ei korvaansa lotkauttanut.

– Perhepeti ei ole vaarallinen, jos tyynyt ja peitot pidetään vauva-aikana lapsesta erillään. Kissojen kanssa olin varovainen, kunnes totesin, että ei niitä vauva kiinnosta.

”Minä nukun tässä”

Veeti aloitti viime syksynä esikoulun. Sieltä on löytynyt uusia kavereita, jotka käyvät tietysti toistensa luona leikkimässä.

Viimeksi kuului pojan huoneesta kova­ääninen ihmettely: Eikö sulla ole patjaa? Leena-Riitta jäi vähän matkan päähän kuuntelemaan ja mietti, tuleeko tästä nyt Veetille nolo tilanne.

Veeti ohjasi kaverinsa reippaasti meidän makkariin ja näytti, että hän nukkuu tässä.

– Kaverin kommentti oli, että aha, Leena-Riitta nauraa.

Vauva 4/2017