– Kun Leimu on isompi, aion puhua kaikesta ilmastonmuutokseen liittyvästä hänelle avoimesti, Jonni sanoo.
– Kun Leimu on isompi, aion puhua kaikesta ilmastonmuutokseen liittyvästä hänelle avoimesti, Jonni sanoo.

Ilmastonmuutos vaikuttaa perheiden elämään yhä enemmän. Jonni Lehtiranta haluaa mieluummin olla osa ratkaisua kuin osa ongelmaa.

Kun Jonni Lehtiranta lähtee nelivuotiaan Leimun kanssa mökille 500 kilometrin päähän, hän ajaa sinne sähköautolla.

Jonni haluaa antaa kuluttajana tukensa asioille, jotka eivät ole osa ilmastonmuutoksen ongelmaa vaan osa ratkaisua. Hän uskoo, että päästöjen vähentäminen onnistuu ympäristöystävällisen teknologian avulla.

Säästönsä Jonni laittaa kestävän energian rahastoon. Hän uskoo, että rahoista saattaa olla hyötyä kestävän energian yrityksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos menetän rahaa, se harmittaa vähemmän, sillä rahat olivat ainakin kiinni eettisessä toiminnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehtirannat käyttävät tuulisähköä ja ovat vuokranneet viisi aurinkopaneelia, joiden tuotanto hyvitetään sähkölaskussa.

– Sitä lähemmäs omaa tuotantoa on vaikea kerrostalossa päästä. Toivon, että voin valinnoillani tukea sitä, että esimerkiksi tuulivoimaloita rakennetaan lisää, Jonni sanoo.

Ekologisuus näkyy myös perheen muissa päivittäisissä valinnoissa. Koti lämpenee uusiutuvalla kaukolämmöllä, ja jääkaapin sisältö valikoituu tuotteiden pienen hiilijalanjäljen perusteella.

– Olen myös vaihtanut lentomatkoja sähköautomatkoihin, esimerkiksi työmatkoilla Ruotsiin ja Saksaan, Ilmatieteen laitoksen merentutkijana työskentelevä Jonni kertoo.

– Sähköautolla ajaessa täytyy pysähtyä säännöllisesti lataamaan autoa, minkä takia matkanteko sujuu ilman nälän ja vessahädän kokemuksia.

”Toivon, että osaan opettaa Leimulle uskallusta poliittisten ratkaisujen ajamiseen.”

Jonni toivoo, että isompana Leimukin oppii säästämään luonnonvaroja ja välttämään kasvihuonepäästöjä.

– Nämä asiat ovat minusta maanpuolustusta – planeetta Maan, Jonni sanoo.

Samalla Jonni ajattelee, että yksilön valintoja suurempi merkitys on poliittisilla ratkaisuilla. Vain kaikkia koskevilla linjauksilla voidaan kääntää ilmastonmuutoksen suunta.

– Toivon, että osaan opettaa Leimulle uskallusta poliittisten ratkaisujen ajamiseen. Itse olen opetellut sitä vasta aikuisiällä. Olen esimerkiksi osallistunut mielenosoituksiin ja keskustellut ilmastoasioista poliitikkojen ja ympäristöjärjestöjen kanssa, Jonni sanoo.

Jonnin arjen valinnat

1. Asuminen

Kotimme on hyvin eristetty kerrostaloasunto, jota ei tarvitse vielä pikkupakkasilla erikseen lämmittää. Riittää, kun pukee vähän enemmän vaatetta.

2. Ruoka

Syömme lihaa vain harvoin. Ostan sitä satunnaisesti – yleensä, kun Leimu ottaa kaupassa lihapaketin käsiinsä, enkä henno palauttaa löytöä hyllyyn.

3. Liikkuminen

Kuljen mielelläni omalla lihasvoimalla. Sähköauton lisäksi meiltä löytyy laadukas polkupyörä ja peräkärry. Emme käytä dieselbusseja, ellei ole pakko.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla