Teinin ylläpito maksaa nykyään noin 500 euroa kuukaudessa, arvioi Kuluttajatutkimuskeskuksen päivitetty kohtuullisen minimin viitebudjetti. Paljonko teillä menee?

Paljonko lapsiperheen pyörittäminen nykyään maksaa?

Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus on päivittänyt niin sanotut kohtuullisen minimin viitebudjetit, joista selviää, ”millainen on kohtuullisen minimin mukainen kulutustaso, jolla ihminen tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttään ja kokee voivansa osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan tämän päivän Suomessa.”

Lasten osalta selvitys päätyy tällaisiin summiin:

  • Alle kouluikäinen: 217 e/kk
  • Alakoululainen: 440–465 e/kk
  • Teini-ikäinen: 494–531 e/kk

Summiin on laskettu mukaan lapsen ruokakulut, vaatteet, harrastukset ja muu vapaa-ajanvietto, liikkuminen (pyörä, bussikortti), hygieniatarvikkeet ja tietoliikennekulut. Isommilla lapsilla poikien budjetit ovat isommat kuin tytöillä, koska teinipojat syövät enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alle kouluikäisten summassa ei ole mukana päivähoitomaksuja, koska kaikki lapset eivät ole hoidossa ja maksut vaihtelevat. Omaa budjettia arvioidessa mahdolliset päivähoitomaksut on siis lisättävä summaan.

Mitä kuuluu hyvään elämään?

Mikä sitten on kohtuullista? Se määriteltiin ryhmäkeskusteluissa, joihin osallistui eri-ikäisiä, eri elämäntilanteissa ja eri puolilla Suomea asuvia ihmisiä.

Teinitytöllä täytyy olla varaa deodoranttiin ja kuukautissuojiin.

Raati oli esimerkiksi sitä mieltä, että teinitytöllä täytyy olla varaa deodoranttiin ja kuukautissuojiin. Teinin perhe tarvitsee kannettavan tietokoneen, koska sitä vaaditaan viimeistään lukiossa tai ammattiopinnoissa.

Jonkinlainen harrastuskin kuuluu yhteiskuntaan osallistumiseen. 7–17-vuotiaan harrastuksiin ja muuhun vapaa-ajanviettoon on viitebudjetissa varattu 54 euroa kuukaudessa. Sillä saa jonkin edullisen harrastuksen, mutta esimerkiksi soittotunteihin ja soittimeen tai urheiluseuran kausimaksuihin ja varusteisiin se ei riitä, ainakaan jos lapsi haluaa päästä joskus vaikka elokuviin.

Jos perheessä on useampia lapsia, kuukausittain tarvittavat summat nousevat melkoisiksi. Helsingissä asuva viisihenkinen perhe, jossa on 10-, 15- ja 17-vuotiaat lapset, tarvitsee kohtuullisen minimin mukaisen arjen pyörittämiseen yli 4300 euroa kuussa. Muualla Suomessa, jossa asuminen on edullisempaa, summa on hiukan alle 4000 euroa kuukaudessa. Ilman asumis- ja liikennemenoja arkeen kuluu noin 2200 euroa kuussa.

Yksinhuoltajavanhemman ja 10- ja 13-vuotiaat lasten perhe tarvitsee laskelman mukaan 2327–2647 euroa kuussa asuinpaikasta riippuen.

Paljonko rahaa tulee?

Kohtuullisen minimin budjetteja on kiinnostavaa lukea rinnan toisen tuoreen selvityksen kanssa. Tilastokeskuksen uusimman tulonjakotilaston mukaan suomalaisten verojen jälkeen käteen jäävä mediaanitulo vuonna 2017 oli 2 070 euroa kuukaudessa.

Mediaani tarkoittaa, että puolet väestöstä kuului talouksiin, joilla tulot olivat tätä pienemmät.

Kun vertaa käteen jäävää mediaanisummaa yllä mainittuihin lapsiperheiden viitebudjetteihin, on helppo ymmärtää, miksi yhä useampi lapsiperhe hakee helpotusta harrastusmaksuihin tai rahallista tukea lukion tai ammattikoulun oppimateriaaleihin.

Tuloerot kasvoivat vuonna 2017.

Tilastokeskuksen raportista selviää myös, että kuilu hyvin ja heikosti toimeentulevien suomalaisten välillä kasvoi entisestään. Rikkaimman kymmenesosan tulotaso nousi 4,4 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2017. Keskituloisten tulot kasvoivat 1,3 prosenttia, ja neljän pienituloisimman kymmenyksen tulot 1,2 prosenttia. Suurituloisimman kymmenyksen tulotaso oli kuusinkertainen pienituloisimpaan kymmenykseen verrattuna.

Osuuko viitebudjetti oikeaan?

Miltä viitebudjettien summat sinusta vaikuttavat – pärjäättekö vähemmällä vai tarvitaanko oikeasti enemmän?

Perustele mielipiteesi kommenteissa.
 

Vierailija

Elämme reilusti alle "hyvän elämän budjetin", mutta meillä on kaikki tarvittava. Ulkomaanmatkoja emme voi tehdä, muttemme myöskään kuole nälkään. Mielestäni hyvä elämä on subjektiivinen kokemus arjesta ja siihen kuuluvista osa-alueista; perhe, ystävät, omat roolit ja niiden täyttäminen, (esim. Äiti/puoliso/tytär/sisko/työntekijä/työnantaja) koti, työ, terveys, mielenterveys, päihteidenkäyttö, jne. Hyvä elämä ei koostu vain rahasta, hyvää elämää ei voi ostaa. Raha helpottaa asioita paljon, mutta onnea se ei tuo, eikä ole tae hyvälle elämälle.

hyvinvointia

Käytin tuota laskuria... meillä on pienemmät tulot kuin 80 prosentilla suomalaisista. Vain kymmenellä prosentilla on vielä pienemmät tulot kuin meillä.

Meillä 2 lasta, miehellä kokoaikatyö ja minulla osa-aikatyö. Pistää kyllä miettimään kun kaksi työssäkäyvää on näin pienituloista! Kiitos vaan vielä niistä kikyistä. Mieheltä kun vielä ottavat sunnuntailisät pois niin tarviiko oikeasti ihmetellä lapsiperheköyhyyttä? Mitä järkeä edes tehdä lapsia kun ei töiden takia ehdi niiden kanssa edes olemaan koskaan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla