kuva: Shutterstock
kuva: Shutterstock

Olisinko onnellinen? No olisin! Onnelliset menestyvät, ovat muita luovempia ja elävät jopa kymmenen vuotta pidempään.

Onnelliseksi voi opetella, ihan totta. Jo lapsetkin voivat tehdä onnellisuusharjoituksia vanhempiensa johdolla. Aikuisille tarkoitetut ohjeet sopivat pienillekin, kun niitä hieman varioi.

Positiivisen ajattelun harjoittelu parantaa lasten oppimista, lisää toiveikkuutta ja vahvistaa itsetuntoa.

Oheiset harjoitukset perustuvat filosofi, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Antti S. Mattilan ohjeisiin.

1. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Mieti itse, ja pyydä myös lastasi miettimään, mitkä kolme asiaa ovat sujuneet päivän aikana hyvin ja mistä voi olla kiitollinen. Tee tavasta iltarituaali. Yhteiset, myönteiset kokemukset lapsen kanssa lisäävät kaikkien onnellisuutta jo sinällään.

2. Ole optimisti. Kirjoita tulevaisuuskirje. Kuvittele, että elät esimerkiksi kymmenen vuoden päässä tulevaisuudessa, ja kirjoitat kirjettä ystävällesi. Kuvittele itsellesi iloinen ja tyydyttävä elämä, ja kerro kuinka ongelmasi ovat ratkenneet.

3. Lopeta vatvominen. Sano itsellesi, että ikävien asioiden märehtiminen loppuu nyt. Suuntaa huomiosi toisaalle: tapaa ystäviäsi, puuhaa koirasi kanssa, hoida puutarhaa. Rajaa aika huoliesi miettimiseen, vaikka puoli tuntia päivässä, ja keskity muu aika myönteisiin asioihin.

4. Tee hyvä teko, auta muita. Valitse yksi päivä viikossa, jolloin teet yhden ison hyvän teon tai monta pientä. Jatka tätä kymmenen viikon ajan, tai vaikka ikuisesti. Hyvien tekojen tekeminen auttaa näkemään muut ihmiset myönteisemmässä valossa, ja suuntaa huomion pois omista murheista.

5. Harrasta liikuntaa! Se on, henkisten harjoitusten ohella, onnellisuuden kannalta yllättävän tärkeää. Säännöllinen terveysliikunta on tutkimusten mukaan onnellisten ihmisten elämässä päivittäinen tapa. Stressi vähenee, mutta elämänhallinnan tunne kasvaa.

Lähde: ”Opeta lapselle onnellisuutta”, Meidän Perhe 4/2014, Anne Rikama

Perustuu Antti S. Mattilan ja Pekka Aarninsalon kirjaan Onnentaidot (Duodecim), joka ilmestyi vuonna 2012 nimellä Onnentaidot – Kohti hyvää elämää.

Vierailija

Opettele onnelliseksi

Tähän voisi lisätä "liiku luonnossa". Luonnonympäristössä aistiärsykkeet tulevat juuri sopivassa suhteessa, jolloin mieli lepää. Luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta. Vaihteleva maasto on erityisesti hyväksi lapsen motoriikalle, mutta tekee hyvää myös aikuisen fysiikalle. Ulos siitä koneen äärestä N-Y-T! ;)
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.