Hyvänyönpusu! Eevertin maitoallergian takia perheessä valvottiin vauvavuonna paljon. Aamulla köllitään yhdessä ja kuunnellaan lastenlauluja. Kuva: Janica Karasti
Hyvänyönpusu! Eevertin maitoallergian takia perheessä valvottiin vauvavuonna paljon. Aamulla köllitään yhdessä ja kuunnellaan lastenlauluja. Kuva: Janica Karasti

Kolme erillistä makuuhuonetta osoittautui herkkäunisen perheen pelastukseksi.

Ensimmäisenä aamulla valveilla on perheen äiti Hilla, joka aamukahdeksalta availee silmiään ja nauttii, kun saa olla aivan itsekseen. Hetken kuluttua herää puolitoistavuotias Eevert, joka huutelee omasta huoneestaan äitiä hakemaan hänet pinnasängystä. Viimeisenä vanhempien sänkyyn hipsii esikoinen Adele.

– Kun saan herätä yksin, olen tosi virkeä ja hyväntuulinen, Hilla kertoo.

Tässä perheessä jokainen tarvitsee oman rauhan saadakseen unta. Adele oli puolivuotias, kun Hillaa pelotti tehdä isolta tuntuva päätös: voisiko pienen vauvan tosiaan siirtää omaan huoneeseen?

Unirauha kaikille

Hilla itse oli herkkäuninen. Öisin hän havahtui aina, kun talo rasahti tai aviomies puhui unissaan. Pimeässä makuuhuoneessa Hilla aisti, kuinka hänen pyörimisensä sai Adelenkin rauhattomaksi.

– Stressasin sitä, että Adele nukkuu huonosti takiani. Stressi taas sai minut heräilemään entistä herkemmin, Hilla kertoo.

Vanhemmat päättivät yrittää rauhoittaa yöt. Ainahan sen voi siirtää takaisin, Hilla mietti, kun isä Tuomo kantoi vauvan pinnasängyn vastapäiseen huoneeseen. Hilla halusi itsekin nukkua paremmin, mutta ennen kaikkea hän oli huolissaan tyttärensä unirauhasta.

Yöllä Hilla ei saanut unta. Kuulenko, jos Adele herää yöllä itkemään? Tuleeko tytölle turvaton olo, kun en olekaan lähellä?

Pelot osoittautuivat turhiksi. Omassa huoneessaan Adele nukkui ensimmäistä kertaa läpi koko yön. Aamulla Hillan olo oli epäuskoinen: Kävikö tämä tosiaan näin helposti?

”Eevert havahtui öisin itkemään. En halunnut, että hän herättäisi Adelen joka kerta.”

Kun perheen kuopus Eevert täytti vuoden, Hillasta tuntui, että aika oli kypsä myös Eevertin sängyn siirtämiselle. Hillaa kuitenkin arvelutti laittaa lapsia samaan huoneeseen.

– Eevert havahtui aina öisin itkemään, kun tutti lipsahti pois suusta. En halunnut, että hän herättäisi Adelen joka kerta, Hilla kertoo.

Sitten Hilla keksi: annetaan Eevertinkin nukkua yksin omassa rauhassa. Vanhempien huoneen viereisestä huoneesta tehtiin kolmas makuuhuone. Sieltä ei kuulunut seuraavan yönä hiiskahdustakaan, kun Eevert veteli sikeitä.

Paijaus ei auta

Välillä Eevert heräilee öisin, mutta siihen vanhemmilla on keinonsa: he sulkevat pojan huoneen oven. Hilla tietää kokemuksesta, että Eevert ei rauhoitu paijailemalla.

– Päinvastoin hän ärtyy ja jää pyörimään niin pitkäksi aikaa, kun vanhempi jaksaa istua sängyn laidalla, Hilla sanoo.

Kun Hilla kuulee yöllä pojan huutavan, hän käy korjaamassa lapsen peittoa ja antaa muutaman lempeän taputuksen. Sitten äiti lähtee ja sulkee mennessään pojan huoneen oven.

Oman huoneen rauhassa itku laantuu ja uni jatkuu muutamassa minuutissa.

Vauva 4/2017

Pelastusliiveissä on eroja – onhan lapsellasi oikeanlaiset?

Kaikista veneilyssä käytettävistä liiveistä puhutaan useimmiten pelastusliiveinä, ja harva tietää, että liiveissä on eroja. Tällä on merkitystä erityisesti kun valitsee liiviä lapselle.

Kelluntaliivit toimivat nimensä mukaisesti kellukkeena ja sopivat vain uimataitoiselle. Nämä liivit ovat pelastusliivejä kevyemmät.

Pienelle lapselle kelluntaliivejä ei suositella, sillä vaikka niissä on kelluke, niiden tarkoitus ei ole pitää ihmistä veden pinnalla, vaan auttaa uimisessa. 

Pelastusliivit ovat ehdottomasti uimataidottoman tai huonon uimarin valinta. Ne kääntävät veden varaan joutuneen automaattisesti selälleen ja tukevat päätä erillisellä niskassa olevalla kellukkeella. Liiveissä on niin hyvät kellukkeet, että ne voivat kannatella tajutonta ihmistä kokonaan veden pinnalla.

Valitse oikea koko ja materiaali

Pelastusliivi ei saa puristaa mutta ei myöskään olla liian löysä. Liivi on turvallinen vain, kun se on puettu haararemmin kanssa. 

Sopiva liivi löytyy vain kokeilemalla. Esimerkiksi pienelle vauvalle oleellista on, että liivi on päällä mukava, jolloin vauvakin viihtyy liivissä paremmin. 

Lapselle paras valinta on liivi, jossa kelluke on jo valmiina. Vasta vedessä automaattisesti täyttyviä liivejä ei suositella lapsille, sillä ne puristavat ylävartaloa melko napakasti, mikä voi hämmentää siihen tottumatonta. Myös aikuisen on hyvä testata, miltä liivi tuntuu, kun se täyttyy ilmalla.

Muista myös nämä:

  1. Alkoholi ei kuulu veneilyyn. Vesi on kipparille paras ruokajuoma.
  2. Soutuveneessä lapsen paras paikka on soutajan edessä, jolloin soutaja näkee lapsen koko ajan. Lapsi kannattaa pitää pois veneen laitojen luota, jotta lapsi ei putoa äkillisen heilahduksen seurauksena veteen.
  3. Käytitkö mökkivenettä viimeksi vuosi sitten? Varmista aina veneen kunto ennen vesille lähtöä.
  4. Ota mukaan kännykkä ja laita se vesitiiviiseen pussiin. 

Asiantuntijana Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylitarkastaja Juhani Pappila.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suvi Koivusalo haluaa auttaa ihmisiä, jotka kokevat olevansa muille kuin ilmaa. Siksi hän järjestää ilmaisen työpajan, jossa jokainen tulee nähdyksi.

Kaipuu tulla kunnolla nähdyksi. Sen tunteen Suvi Koivusalo tunnisti ja muisti, kun hän luki Meidän Perheen jutun näkymättömistä ihmisistä

Jutussa sadat suomalaiset kertovat, miltä tuntuu olla muille kuin ilmaa:

”Vetäydyn sosiaalisista tilanteista jo valmiiksi, koska en enää kestä sitä nöyryytystä.”

”Kuin ylläni olisi aura, että karttakaa tätä.”

Jutun luettuaan Suvi Koivusalo päätti järjestää ilmaisen improvisaatiotyöpajan auttaakseen näkymättömyyden tunteiden kanssa kamppailevia.

– Olen itse kokenut hetkiä, jolloin olen kovasti kaivannut tulla nähdyksi. Improvisaatio on omalta osaltaan auttanut tässä valtavasti. Sen takia haluan jakaa sitä kokemusta ja osaamista eteenpäin, näyttelijänä työskentelevä Koivusalo sanoo.

Työpajan ideana on saada ihmiset näkyviksi toistensa edessä, rakentaa luottamusta ja rohkeutta.

”Olen itse kokenut hetkiä, jolloin olen kovasti kaivannut tulla nähdyksi.”

– Toivon, että se antaisi lisävarmuutta ja avaimia muiden ihmisten ja uusien tilanteiden kohtaamiseen. Vaikka en voi luvata, että työpaja olisi tae jostain todella suuresta muutoksesta, voin kuitenkin luvata, että jokainen paikallaolija tulee nähdyksi ja kuulluksi, Koivusalo sanoo.

Työpaja järjestetään Helsingissä sunnuntaina 8.7. klo 13–16. Mukaan mahtuu 16 nopeimmin ilmoittautunutta.

Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.