Hyvänyönpusu! Eevertin maitoallergian takia perheessä valvottiin vauvavuonna paljon. Aamulla köllitään yhdessä ja kuunnellaan lastenlauluja. Kuva: Janica Karasti
Hyvänyönpusu! Eevertin maitoallergian takia perheessä valvottiin vauvavuonna paljon. Aamulla köllitään yhdessä ja kuunnellaan lastenlauluja. Kuva: Janica Karasti

Kolme erillistä makuuhuonetta osoittautui herkkäunisen perheen pelastukseksi.

Ensimmäisenä aamulla valveilla on perheen äiti Hilla, joka aamukahdeksalta availee silmiään ja nauttii, kun saa olla aivan itsekseen. Hetken kuluttua herää puolitoistavuotias Eevert, joka huutelee omasta huoneestaan äitiä hakemaan hänet pinnasängystä. Viimeisenä vanhempien sänkyyn hipsii esikoinen Adele.

– Kun saan herätä yksin, olen tosi virkeä ja hyväntuulinen, Hilla kertoo.

Tässä perheessä jokainen tarvitsee oman rauhan saadakseen unta. Adele oli puolivuotias, kun Hillaa pelotti tehdä isolta tuntuva päätös: voisiko pienen vauvan tosiaan siirtää omaan huoneeseen?

Unirauha kaikille

Hilla itse oli herkkäuninen. Öisin hän havahtui aina, kun talo rasahti tai aviomies puhui unissaan. Pimeässä makuuhuoneessa Hilla aisti, kuinka hänen pyörimisensä sai Adelenkin rauhattomaksi.

– Stressasin sitä, että Adele nukkuu huonosti takiani. Stressi taas sai minut heräilemään entistä herkemmin, Hilla kertoo.

Vanhemmat päättivät yrittää rauhoittaa yöt. Ainahan sen voi siirtää takaisin, Hilla mietti, kun isä Tuomo kantoi vauvan pinnasängyn vastapäiseen huoneeseen. Hilla halusi itsekin nukkua paremmin, mutta ennen kaikkea hän oli huolissaan tyttärensä unirauhasta.

Yöllä Hilla ei saanut unta. Kuulenko, jos Adele herää yöllä itkemään? Tuleeko tytölle turvaton olo, kun en olekaan lähellä?

Pelot osoittautuivat turhiksi. Omassa huoneessaan Adele nukkui ensimmäistä kertaa läpi koko yön. Aamulla Hillan olo oli epäuskoinen: Kävikö tämä tosiaan näin helposti?

”Eevert havahtui öisin itkemään. En halunnut, että hän herättäisi Adelen joka kerta.”

Kun perheen kuopus Eevert täytti vuoden, Hillasta tuntui, että aika oli kypsä myös Eevertin sängyn siirtämiselle. Hillaa kuitenkin arvelutti laittaa lapsia samaan huoneeseen.

– Eevert havahtui aina öisin itkemään, kun tutti lipsahti pois suusta. En halunnut, että hän herättäisi Adelen joka kerta, Hilla kertoo.

Sitten Hilla keksi: annetaan Eevertinkin nukkua yksin omassa rauhassa. Vanhempien huoneen viereisestä huoneesta tehtiin kolmas makuuhuone. Sieltä ei kuulunut seuraavan yönä hiiskahdustakaan, kun Eevert veteli sikeitä.

Paijaus ei auta

Välillä Eevert heräilee öisin, mutta siihen vanhemmilla on keinonsa: he sulkevat pojan huoneen oven. Hilla tietää kokemuksesta, että Eevert ei rauhoitu paijailemalla.

– Päinvastoin hän ärtyy ja jää pyörimään niin pitkäksi aikaa, kun vanhempi jaksaa istua sängyn laidalla, Hilla sanoo.

Kun Hilla kuulee yöllä pojan huutavan, hän käy korjaamassa lapsen peittoa ja antaa muutaman lempeän taputuksen. Sitten äiti lähtee ja sulkee mennessään pojan huoneen oven.

Oman huoneen rauhassa itku laantuu ja uni jatkuu muutamassa minuutissa.

Vauva 4/2017