Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Nyt on vatsatautien kulta-aika. Muista siivouksessa nämä kodin pahimmat pöpöpesäkkeet.

No niin. Noro iski. Talvilomalla etelässä. Saatte olla hitusen vahingoniloisia, sillä eihän ole kuin muutama viikko siitä, kun aloitin juttuni näin: Siitä on kauan, kun olen ollut viimeksi flunssassa, oksennustaudissa tai muussa tarttuvassa taudissa.

Ja sitten matkustin talvilomalle ja sain elämäni oksennustaudin. Makasin vuorokauden hotellihuoneessa ja voin kertoa, että wc oli ahkerassa käytössä.

No, heikko puolustukseni on, että aiempi juttuni käsitteli flunssien torjuntaa. Norolta sen sijaan ei voi suojautua d-vitamiinilla eikä ilmankostuttimella. Eikä näköjään aukottomasti myöskään käsien pesemisellä, vatsataudit kun ovat todella tarttuvia kuten tässäkin jutussa todetaan.

Silti kannattaa muistaa, että huolellinen käsienpesu saippualla vähentää virusten määrää käsissä merkittävästi.

Sitten kun norovirus on ohi, on syytä suorittaa perusteellinen siivous. WC kannattaa siivota klooripohjaisilla pesuaineilla. Oksennukset siivotaan kertakäyttöhanskat käsien suojana, ja puhdistusliinat, hanskat ja lähistöllä mahdollisesti olevat ruoat suljetaan jätepussiin ja kuljetetaan saman tien roskikseen.

Vaatteet ja lakanat pestään 60 asteessa.

Wc-pönttö onkin helppo muistaa siivota, mutta muista huolehtia harkinnan mukaan myös näistä kodin pöpöpesäkkeistä:

  • wc:n nuppi ja vesihana
  • pyyhkeet
  • kaukosäädin
  • valokatkaisimet
  • jääkaapin kahva ja muut keittiön ottimet
  • kahvin- ja vedenkeittimen kahvat
  • mikroaaltouunin painikkeet
  • lasten lelut
  • puhelimet ja tabletit
  • tietokoneen näppäimet ja hiiri

Tervettä kesää!

Tietoa noroviruksesta:

Norovirus

Marianne Rautanen on Vauva -lehden tuottaja, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?