Kuvat
iStock
Myös turvaistuimen helppokäyttöisyys on tärkeää, sillä vain oikein asennettu istuin suojaa lasta parhaalla mahdollisella tavalla.
Myös turvaistuimen helppokäyttöisyys on tärkeää, sillä vain oikein asennettu istuin suojaa lasta parhaalla mahdollisella tavalla.

Testissä 11 istuinta sai kokonaisarvosanaksi hyvä ja viisi arvioitiin tyydyttäviksi. 

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa tuoreessa turvaistuintestissä oli mukana 15 eri istuinta. Koska osa istuimista on hankittavissa sekä Isofix-telakan kanssa että ilman, nämä vaihtoehdot ovat saaneet omat arvosanansa.

Turvaistuintestissä annetaan arvosanat kolariturvallisuudesta, käytettävyydestä, istuinmukavuudesta ja kemikaalikuormituksesta. Suurin painoarvo on kolariturvallisuudella, mutta myös helppokäyttöisyys on tärkeää, sillä vain oikein asennettu istuin suojaa lasta parhaalla mahdollisella tavalla.

Testin paras istuin ei yltänyt erinomaiseen arvosanaan

Noin 1-4 vuotiaille tarkoitettu BeSafe iZi Kid X3 i-Size -istuin saavutti korkeimman pistemäärän, joka on annettu vuoden 2015 jälkeen. Tuolloin testikriteerejä kiristettiin eivätkä aiemmat tulokset ole vertailukelpoisia. Vaikka istuin sai erinomaisen arvosanan kolariturvallisuudesta, se ei kuitenkaan riittänyt erinomaiseen kokonaisarvosanaan, sillä pienet puutteet käytettävyydessä pudottivat tuloksen arvosanaan hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huonoiten testissä pärjäsivät Hauck iPro Baby, Hauck iPro Baby + iPro-telakka, Uppababy Mesa i-Size sekä Uppababy Mesa i-Size + i-Size-telakka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksikään istuin ei tällä kerralla reputtanut etutörmäystestissä, mutta Hauck iPro Baby yhdessä iPro -telakan kanssa sai nippanappa välttävän arvosanan, sillä istuin irtosi osittain telakasta. Sama istuin ilman telakkaa auton turvavöillä asennettuna ansaitsi etutörmäyksestä hyvän arvosanan.

Uppababy Mesa i-Size sekä Hauck iPro Baby sisälsivät liikaa kemikaaleja ja saivat haitallisista kemikaaleista arvosanan heikko. Uppababyssa oli palonestoainetta TCCP EU-direktiivissä annetut raja-arvot ylittävä määrä, kun taas Hauck iPro Babyn naftaleenikuormitus oli liian suuri.

Kaikki istuimet läpäisivät myös sivutörmäystestin. Britax Römer Kidfix² S -istuinta voi tosin käyttää yli 125 cm pituisille lapsille ilman selkänojaa korokeistuimena, jolloin se ei anna lainkaan sivutörmäyssuojaa. Selkänojallisena se antaa erinomaisen suojan sivutörmäyksessä aina 150 cm:n pituiseksi asti.

”Heikon tai välttävän arvosanan saaneet istuimet on kuitenkin syytä jättää harkintalistan ulkopuolelle.”

Nämä istuimet saivat arvosanan hyvä:

 • Besafe, iZi Kid X3 i-Size
 • Bugaboo, Turtle
 • Bugaboo, Turtle + telakka
 • GB, Everna Fix
 • Jané, iMatrix + iPlatform
 • Jané, Koos i-Size R1
 • Jané, Koos i-Size R1 + iPlatform
 • Joie, i-Spin 360
 • Swandoo, Albert + i-Size-telakka
 • Swandoo, Albert
 • Peg Perego, Primo Viaggio i-Plus

Kaikki hyvän tai tyydyttävän arvosanan saaneet istuimet ovat lakisääteisiä vaatimuksia turvallisempia ja siten varsin hyviä vaihtoehtoja lapselle, Autoliitosta kerrotaan.

”Istuinta valittaessa ei kannata tuijottaa pelkkää arvosanaa. On tärkeää käydä kokeilemassa oikean kokoluokan istuimia asiantuntevassa lastentarvikeliikkeessä sillä autolla, jossa istuinta enimmäkseen aiotaan käyttää. Näin selviää, miten eri vaihtoehdot juuri omaan autoon ja omalle lapselle soveltuvat. Heikon tai välttävän arvosanan saaneet istuimet on kuitenkin syytä jättää harkintalistan ulkopuolelle”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla