Joka naisen on hyvä opetella tutkimaan rintansa säännöllisesti. Raskaus- ja imetysaikana tutkimisessa on omat niksinsä.

Ensin hyvät uutiset: jokainen synnytys ja vuoden kestävä imetys vähentävät rintasyöpään sairastumisen riskiä.

Rintojen omatarkkailu on silti tarpeen myös raskauden ja imetyksen aikana. Tutkiminen voi kuitenkin olla hankalampaa, sillä rinnat muuttuvat raskaus- ja imetysaikana muutenkin. Useimmat raskauden ja imetyksen aikaiset muutokset ovatkin aivan normaaleja ja viattomia.

Raskausaikana rinnat kasvavat, kiinteytyvät, aristavat, niissä voi olla kyhmyjä ja ne saattavat erittää maitoa jo ennen lapsen syntymää. Normaalit rintasyövän oireet eivät siis päde raskaus- ja imetysaikana. Lisätutkimuksia tarvitaan, jos huomaat rinnassa kovan kyhmyn, joka ei pienene lainkaan imetyksen aikana. Seuraile kyhmyä viikon ajan. Jos se ei sinä aikana muuta muotoaan, ota yhteyttä lääkäriin.

Paras ajankohta rintojen itsetarkkailulle on kuukautisten jälkeen tai imetysaikana silloin, kun vauva on viihtynyt rinnalla pitkään ja rinnat tuntuvat mahdollisimman tyhjiltä.

Näin tutkit rinnat

1. Katsele rintojasi hyvässä valossa peilistä ensin edestäpäin, sitten kummallekin sivulle kääntyneenä.

2. Pidä kädet aluksi sivuilla vartalonmyötäisesti, sitten ylös ojennettuina.

3. Tarkkaile rinnan muotoa, väriä, ihoa. Onko rinnoissa muutoksia, ihottumaa, nännissä haavaumia. Muista silti, että muutokset voivat johtua myös raskaudesta tai imetyksestä.

4. Jos rintasi ovat isot, nosta rintaa ja katso sen alle.

5. Mene makuuasentoon selällesi.

6. Pidä käsi ensin vartalonmyötäisesti, sitten sivulle ojennettuna ja lopuksi pään yli ojennettuna.

7. Tunnustele rinnat kämmenellä napakasti painellen ja koko rinta kiertäen. Tunnustele myös nännin kohdalta.

8. Ojenna sitten käsi suoraan sivulle, ja toista tunnustelu. Lopuksi ojenna käsi pään yli ja tee sama tunnustelu vielä kerran.

Lähteet: ProMama ry, Terveyskirjasto

 

 

 

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.