Nirsosta naperosta saa kaikkiruokaisemman vähitellen totuttamalla.

Syökö lapsesi aina monipuolisesti, terveellisesti ja mielellään myös vihanneksia? No ei meilläkään.

Vaikka lapset saavat koulussa päivän aikana yhden lämpimän aterian, ruokailu kotona aiheuttaa monille vanhemmille harmaita hiuksia. Varsinkin vihannesten ujuttaminen nirson lapsen lautaselle ja sieltä edelleen mahan täytteeksi on usein työn takana.

Myös lisäaineet, sokeri ja rasvojen laatu puhuttavat. Moni vanhempi on huolissaan yksipuolisesti syövästä lapsestaan, jonka ruokavaliosta puuttuvat kasvikset ja marjat.

Vitamiineista vajetta

Ja totta se on: viimeisimmät kouluikäisten ravitsemusta käsittelevät tutkimukset osoittavat, että suositellut tasot eivät aina täyty.

– Parantamisen paikkoja on raudan sekä kasvikunnasta peräisin olevien B-ryhmän vitamiinien saannissa, sanoo erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Hänen mukaansa parhaita raudanlähteitä ovat kunnon liha tai kala. Niissä rautaa on parhaiten imeytyvässä muodossa, kun taas monelle nirsoilijalle maittavissa makkaroissa ja jauhelihassa ei.

B-vitamiinien huonontunut tilanne johtuu ruisleivän syömisen vähentymisestä ja kasvisten käytön vähäisyydestä, selventää Ovaskainen.

Viisi kourallista päivässä

Marjoja, hedelmiä ja kasviksia pitäisi suosituksen mukaan nauttia viisi kourallista päivässä. Se tuntuu paljolta, mutta onnistuu, kun varaa syötävää eri muodoissaan. Saatavuus ja kätevyys ratkaisevat, mitä lapset ja nuoret jääkaapista suuhunsa nappaavat.

Lapselle voi pilkkoa valmiiksi tuoreita vihanneksia ja annostella marjoja sopiviksi annoksiksi.

– Aamujogurtin tai -puuron kanssa voi nauttia marjoja, lounaalla raastetta. Välipalaksi sopii esimerkiksi omena. Hedelmiä kannattaa syödä sellaisenaan mieluummin kuin mehuna, joka sisältää usein liikaa energiaa, Ovaskainen sanoo.

Hän antaa vanhemmille ainakin kausittain käytettyinä synninpäästön eineksistä – kunhan lautasella on aina myös tuoreita kasviksia.

Totuta uusiin makuihin vähitellen

* Jos lapsen ruokavaliosta ovat puuttuneet marjat ja kasvikset, kannattaa niitä esitellä ja tarjota vähitellen. Marjasmoothiet ja -rahkat ovat terveellisiä ja maistuvia välipaloja aloittelijoillekin.

* Ruokailutavat ja -tottumukset opitaan kotona. Sillä, mitä yhteiseen pöytään katetaan, on paljon merkitystä. Varmista, että ruokapöydässä on aina raikasta salaattia.

* Jos lapsi on kovin nirso, aloita makeilla marjoilla kuten mansikoilla. Smoothiessa ne maistuvat yhdessä luonnonjogurtin kanssa.

* Järjestä välipalaksi keksin ja mehun sijasta marjoja ja leipää.

* Tarjoa marjoja ja vihanneksia aina ruoan, myös einesten, lisukkeena.

* Näytä lapselle, mistä ruoka lautaselle tulee ja kuinka marjat päätyvät pakastimeen. Myös marjanpoimintataito periytyy!

Lue lisää

Näin ujutat kasviksia lapselle – 10 vinkkiä

Terveellinen välipala koululaiselle

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sade ei haittaa, kun varusteet ovat kunnossa! Kuva: valmistajat

Poimimme 8 sadepäivän varustetta, jotka pitävät kuivana – ja saavat hymyn huulille.

1. Kantotakki

Vuoriton kantotakki on valmistettu säänkestävästä materiaalista, ja siinä on irrotettava huppu. Lisäpaneelin avulla lasta voi kantaa takin alla sekä edessä että takana. All-Weather Jacket, koot S–XL, 129,95 e, MaMidea.

2. Aikuisten sateenvarjo

Tuiskuissa taipumaton sateenvarjo suojaa sateelta sekä aikuista että kantovälineessä kulkevaa pienokaista. Coronna-sateenvarjo, 38,95 e, Finlayson.

3. Sadehattu

Metsäneläimet seikkailevat hauskassa sadehatussa, jossa on fleecevuoratut korvaläpät ja leuan alle solmittavat nauhat. Vesipilariarvo 8 000 mm. Hjuvik-sadehattu, koot 50 ja 52, 16 e, Lindberg.

4. Vaunujen sadesuoja

Graafisilla kuvioilla koristeltu sadesuoja sopii valmistajan lupauksen mukaan useimpiin markkinoilla oleviin vaunumalleihin. Suojan voi pestä pesukoneessa, ja sen mukana tulee säilytyspussi. Grapic Devotion -sadesuoja, 39,90 e, Ellodie Details.

5. Saappaat

Nokian klassikkosaappaat sujahtavat myös perheen pienimpien jalkoihin, sillä koot alkavat 21:stä. Jämäkkä saapas pitää askeleen vakaana lätäköissä, vaikka kävely olisikin tuore taito. Hai Kids -saappaat, koot 21–35, 39,50 e, Nokian Jalkineet.

6. Kurahousut 

Kurahousujen liiviyläosa pitää pöksyt varmasti paikoillaan villeimmissäkin vesileikeissä. Fleecevuori lämmittää viileänä päivänä. Vesipilariarvo vähintään 8 000 mm. Loiske-kurahousut, koot 86–128, 49,95 e, Reima.

7. Sadetakki 

Vuoriton sadetakki on valmistettu tuulen- ja vedenpitävästä teknisestä materiaalista. Irrotettava huppu, hitsatut saumat ja vedenpitävä vetoketju. Sadetakki, koot 80–98, 24,99 e, H&M.

8. Kurarukkaset

Vuorittomissa saderukkasissa seikkailee veikeä valas. Rukkasten saumat on hitsattu vedenpitäviksi. Saderukkaset, koot iän mukaan 1-vuotiaalle, 2-vuotiaalle, 4-vuotiaalle ja 6-vuotiaalle, 8,95 e, Jonathan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Facebookin kirppisryhmät tekevät vauvakaman kierrätyksestä tosi helppoa. Ainakin periaatteessa. Vauvan lukijat paljastavat älyttömimmät FB-kirppis-oharinsa.

Facebook-kirppikset ovat mahtava keino vauvakaman metsästykseen. Shoppailla voi silloin, kun vauva nukkuu päikkäreitä, ja mikä parasta, ryhmiin voi jättää omia Halutaan ostaa -ilmoituksia. Vauvatavara vaihtaa omistaa pikkurahalla ja parhassa tapauksessa nouto tapahtuu naapurista.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen, selvisi Vauvan FB-kirppiskyselystä.  Vauvan lukijoita rassasi järjetön hinnoittelu, epärehelliset myyjät, hupivaraajat ja turhat kyselyt. Yksi ärsytys oli kuitenkin ylitse muiden – oharit. Niitä oli kokenut melkein jokainen kirppisveteraani.

Rahat saapuvat, noutaja ei

”Parhaat oharit oli, kun ostaja maksoi kiltisti, mutta ei koskaan noutanut pakettiaan. Eikä oikein meinannut antaa tilinumeroakaan rahojen palauttamiseksi, kun totesin neljän kuukauden säädön jälkeen, että laitan tuotteen uudelleen myyntiin.”

Aikakäsitys on joustava

”Joskus odotin työpäivän jälkeen työpaikallani 40 minuuttia hakijaa, joka ei koskaan saapunut. Sitten oli lähdettävä, koska toisen tavaran hakijan kanssa olin sopinut treffit meille kotiin, enkä halunnut myöhästyä. Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa. Kyseessä oli muutaman euron arvoinen tuote.”

”Eräs ostaja ilmoitti tulostaan, että 'tulen lauantaina iltapäivällä'. Tivasin tarkempaa aikaa useaan otteeseen. Kun aika koitti, ostajaa ei näkynyt. Annoin vielä toisen mahdollisuuden muutaman päivän päähän – ja hän teki uudet oharit. Siihen loppui kaupanteko. On tympeää vahdata kotona ja odottaa ostajaa, joka ei tulekaan.”

Lopulta kymmenen ”perun varauksen” -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.

”Kerran lähdin kuljettamaan paitaa 30 km päähän kotoani. Odotin ja odotin, laitoin myyjälle viestiä, mutta hän ei koskaan saapunut paikalle.”

Jono, joka katosi

”Myydessä tuotetta saattaa olla jonottamassa 10 ihmistä, mutta jokainen tekee oharit. Lopulta kymmenen 'perun varauksen' -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.”

Onnistuisiko viides yritys?

" Toisinaan noutoa on sovittu viidestikkin uudelleen, kun joka kerta oli ostajalla jokin syy, ettei pääsekkään.”

neveragain

FB-kirppis koettelee: ”Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa”

Vedin tuotteeni myynnistä, kun sen ensimmäisenä varannut ostaja oli kolme kertaa tehnyt oharit sen hakemisesta. Ketutti viettää iltoja kodin vankina, josko ostaja ilmaantuisi kuitenkin paikalle. Noin kuukauden päästä kehtasi vielä laittaa kyselyä, että onko laukku myyty. Tulisi hakemaan. Kas kummaa, en vastannut viestiin mitään. Annan kyllä ennen vaikka hyväntekeväisyyteen kuin kyttään turhaan tuntitolkulla noutajia.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.