Kuvat
Shutterstock
Rakastu tavaraan niin, että pidät siitä hyvää huolta. Esimerkiksi pyörä kestää pidempään, kun huollat sitä säännöllisesti.
Rakastu tavaraan niin, että pidät siitä hyvää huolta. Esimerkiksi pyörä kestää pidempään, kun huollat sitä säännöllisesti.

Jokainen voi tehdä ilmastotekoja. Listasimme muiden kokeilemat keinot, joilla sinäkin voit vaikuttaa.

Ilmastopolitiikan tavoitteiden mukaan kansalaisten hiilijalanjäljen pitäisi puolittua vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteet ovat siis suuria: mitä tavallinen asukas, perhe tai yhteisö voi niiden eteen tehdä?

Ympäristöministeriön ja Motivan Kokeilun paikka -hankkeessa etsittiin ideoita, jotka olisivat toteuttavissa helposti ja kannustavasti eri puolilla maata. Listasimme kokeiluhankkeiden oivallukset, joita jokainen voi helposti soveltaa omassa arjessaan.

1. Opettele huoltamaan polkupyörää, niin sitä tulee myös käytettyä. Jopa muutaman euron varaosan hankkiminen voi antaa pyörälle rutkasti lisää kilometrejä ja käyttömukavuutta. Yhteisen pyöränhuoltopäivän voi toteuttaa vaikka koulussa tai naapurustossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kulje työmatkat mahdollisuuksien mukaan julkisilla, sähköpyörällä tai polkupyörällä. Järjestä työporukan tai lähiyhteisön kesken kampanja, jossa kokeillaan erilaisia työmatkatapoja. Kun aikuisetkin käyttävät joukkoliikennettä, se vaikuttaa myös lasten ja nuorten liikkumiseen ja asenteisiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kimppakyyti lapsen harrastukseen helpottaa perheiden arkirumbaa ja vähentää liikenteessä olevien autojen määrää. Ehdota lähellä asuvan harrastuskaverin perheelle vuorottelua kyytien järjestämisessä: toinen ottaa vaikka parilliset viikot ja toinen parittomat. Vielä viitseliäämpi organisoi asuinalueelle tai harrastusjoukkueelle yhteiskyytien järjestelmän.

4. Onko ihan kaikkea pakko omistaa itse? Esimerkiksi tavarapyörä voi olla näppärä kauppa- ja harrastusmatkoilla, mutta kallis investointi. Selvitä, voisiko pyörän hankkia esimerkiksi naapuriperheen tai lähiyhteisön kanssa yhteiseksi. Entä mitä muuta teillä voisi olla yhteisomistuksessa tai yhteisessä käytössä – löytyykö sellaisia vaikka harvemmin tarvittavista remointointi- tai harrastustarvikkeista? 

5. Ruokailussa ilmastokuorman vähentäminen on yllättävän helppoa. Moni lapsiperheiden suosikkiruoka muuttuu ekologisemmaksi pienellä tuunauksella, kun vaikka makaronilaatikkoon käyttää lihan sijaan kasvisperäisiä tuotteita. Kouluruoka2030-hankkeessa kehitettiin ruokalista, joka puolittaa kouluruokailun ilmastovaikutuksen – katso mallia hankkeen ruokalistasta ja sen neuvoista. Löydät kasvisruokien ohjeita myös tästä.

6. Suosi suomalaisia järvikaloja. Esimerkiksi särkikaloista voi tehdä edullista ja ilmastoystävällistä ruokaa.

7. Vältä kertakäyttöisiä lounasrasioita ja kahvimukeja. Suosi sellaisia palveluja, joissa annoksen voi saada omaan tai uudelleenkäytettävään astiaan.

8. Kun hankit vaatteita, ota huomioon materiaalien ja tekstiiliteollisuuden ilmastokuormitus. Pyri kohti kestävää kuluttamistapaa. Keskustele myös lasten ja nuorten kanssa siitä, mikä muodissa ja vaatetuksessa on fiksua.

9. Vaihda sähkösopimus uusiutuvaan energiaan.

10. Mitä kokeiletkin, haasta tutut ja naapurit mukaan. Ilmastoviisaiden käytäntöjen testaaminen yhdessä lisää motivaatiota ja kannustaa kokeilemaan.

Ankara Anna

Hienoa, että hanketta kopioidaan, hienoa että tieto leviää!!
Surullista on se, että Ympäristöministeriö ei arvostanut tekemäämme työtä.
Helsingin " hyvä veli verkosto" ja hankekonkareiden näkymätön tekemätön työ ajoi ohi rakkaudesta hankkeeseen Ei mikään roskakala hankkeen tekijät.
Sellainen on maailma ja oikea ilmaston muutoksen vastainen työ.
Palkinto kuuluu toki niille, jotka vähiten saavutti, mutta jotka tuovat vanhaa uutena asiana, pienoisella bluffilla ja vaikka jo olemassa olevan hankkeen sisällältä...kokeilun paikkana...jo monesti kokeiltua..???
Intoa meillä piisaa ja jatkamme reseptikirjaa.
Hienoa, että lukuisat median edustajat kokivat hankkeemme tärkeäksi.
Ihmiset joita kentällä tapasimme näkivät työmme arvon ja antoivat paljon positiivista palautetta.
Paras asia on valtava ympäristöajattelun muutos , huoli tulevaisuudesta joka kumpusi seuramme jäsenistöstä ja levisi kulovalkean tavoin.
Leppävirran Urheilijat ovat tiettävästi ainut urheiluseura, joka on ottanut vastuullisen ympäristöajattelun osaksi toimintasuunnitelmaamme. Olemme lähteneet toteuttamaan matalan kynnyksen liikunnasta kilpaurheiluun, lasten pihaleikeistä, ikäihmisten terveyttä ylläpitävään liikuntaan. Terveellisestä ruokavaliosta vastuulliseen ympäristöajattelun. Elämänkaaren mittaista yhdessäoloa.
Tervetuloa tutustumaan muuhun LepUn liittyvään toimintaan: FacebookLeppävirran Urheilijat ja LeipuriHoituri sekä Instagram Rajakannas Taidetta terveydeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla