Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa esimerkiksi nenän tukkoisuutta ja käheyttä kurkussa. Keräämme perheiden kokemuksia aiheesta – vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Lapsen koulussa epäillään sisäilmaongelmaa. Voiko haittoja ehkäistä, jos oireita ei vielä ole?

Vanhempien huoli on ymmärrettävä. Jos asianmukaiset selvitykset ovat käynnissä, kannattaa kuitenkin odottaa niiden valmistumista. Esimerkiksi peseytyminen ja vaatteiden vaihtaminen koulupäivän jälkeen eivät todennäköisesti ehkäise oireiden ilmaantumista.

Mitä oireita huono sisäilma aiheuttaa?

Kosteusvaurioista ja muista sisäilmaongelmista johtuvat oireet saattavat olla saman tyyppisiä: nenän tukkoisuutta, käheyttä kurkussa, kuivaa yskää sekä silmissä tuntuvaa kutinaa tai kirvelyä. Yleisoireita, kuten väsymystä päänsärkyä, voi esiintyä. Tällaiset vaivat ovat kuitenkin tavallisia, eikä oireista itsessään voi päätellä niiden aiheuttajaa.

Vaikeat ja pitkäaikaiset oireet tulee ottaa vakavasti ja selvittää lääkärissä. Niiden taustalla voi olla hoidettavissa oleva sairaus. Yleensä vaikea oireilu ei selity pelkästään sisäilmaongelmalla.

Kaikki sisäilman haittatekijät eivät ole aistittavissa tai aiheuta välittömiä oireita. Tällainen on esimerkiksi radon, joka on keuhkosyövän riskitekijä.

Voiko lapsi sairastua sisäilmaongelman takia pitkäaikaisesti tai myöhemmin elämässä?

Sisäilmaongelmiin liittyvät oireet ovat pääasiassa ohimeneviä ja vaarattomia. Kosteusvaurioihin liittyy kohonnut astmariski. Sen puhkeamiseen vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät, erityisesti perimä.

Tällä hetkellä ei tiedetä, lisääkö oleskelu kosteusvauriorakennuksessa riskiä sairastua astmaan myöhemmin elämässä. Allergisoituminen homeille on harvinaista, ja tämänhetkisen tiedon valossa se ei näytä liittyvän kosteusvaurioaltistumiseen.

Johtuvatko sisäilmaongelmat aina homeesta?

Eivät. Suurin osa liittyy ilmanvaihtojärjestelmään. Se saattaa olla puutteellinen tai väärin säädetty. Vanhakin rakennus voi toimia hyvin, jos käyttötavat ovat suunnitelmien mukaisia. Erityisesti vanhoissa kouluissa on tärkeää, että tilat ovat välillä tyhjät; luokissa ei pidetä kaksoistunteja ja ne tuuletetaan kunnolla välituntien aikana. Ongelmia voivat aiheuttaa myös muun muassa pöly, kuiva sisäilma ja mineraalikuidut.

Mitä vanhemmat voivat tehdä?

Jos lapsella on toistuvia oireita tai vaatteet haiskahtavat koulu- tai päiväkotipäivän jälkeen maakellarilta, kannattaa olla heti yhteydessä päiväkodinjohtajaan tai rehtoriin. On tärkeää, että koululainen käy kouluterveydenhuollossa, jotta oireet tilastoidaan. Päiväkotilasten oireita selvitellään terveyskeskuksessa.

Päiväkotien ja koulujen johdolla on ilmoitusvelvollisuus isännöitsijälle, joka käy paikan päällä. Helsingissä ilmoitus tehdään kirjallisesti kaupungin tietojärjestelmään, joten siitä jää jälki. Sisäilmaongelmaepäily kannattaa ottaa puheeksi myös vanhempainyhdistyksen kokouksessa. Jos asia ei etene, vanhemmat voivat olla yhteydessä kunnan terveystarkastajaan.

Asiantuntijat: Jussi Lampi, asiantuntijalääkäri, THL. Kirsi Torikka-Jalkanen, Helsingin kaupungin sisäilma-asiantuntija

Keräämme myös vanhempien kokemuksia: Onko lapsesi koulussa tai päiväkodissa epäilty tai todettu sisäilmaongelmia? Vastaa kyselyyn alle!

Vierailija

Mitä voi tehdä, jos koulussa epäillään hometta?

Hyvä artikkeli, mutta altistuskertymää ei ole otettu huomioon asiantuntijoiden tekstissä. Tilastointi tuntuu idiotismiltä kun vanhemmat yrittävät saada sairuskierteen poikki. Meidän tyttö sairastui oletettavasti koulun sisäilmasta ja kävi yläasteen loppuun ilmanputsari kaulassa. Ilman sitä olisi varmasti jäänyt käymättä. Kotona vielä isompi putsari tytön huoneessa. Isännöitsijöitä/kiinteistöstä vastaavia ei kiinnosta pätkääkään ja lääkärit vähättelevät.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Glitterillä kuorrutetut silmäpussit toimivat varmana katseenvangitsijana.

Koti-iskä88 julkaisi viime kesänä ensisinglen, joka käsitteli vanhemmuutta ja sitä, kun välillä tekisi mieli sanoa muutakin kuin hitsi. Single sai bloggarin kokeilemaan kiertue-elämää, ja syntyikin yhden keikan Valot sammuu, Beibsit ei - Tour 2018 -kiertue. 

Ennen esiintymistä Koti-iskä88:lle iski paniikki: Miten tehdä ensiesiintymisestä vielä juhlavampi? 

Onneksi paikalla oli glitter-taitelija, ja ongelma ratkesi hetkessä. Ratkaisuksi paljastui vanha ja toimiva motto: Jos et voi peittää, korosta. Taiteilija loihti bloggarille glitter-silmäpussit, jotka taikovat jokaisesta väsyneestä vanhemmasta illan valovoimaisimman ilmestyksen. 

Näitä tarvitset:

 1. Silmäpussit – mitä isommat, sen näyttävämpi look.
 2. Iholiima – glitterien kiinnittämiseen.
 3. Glitteriä – enemmän on enemmän. 

 

   

   

   

  Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
  Ensimmäisellä tunnilla esteet näyttivät aika kovilta, Viena muistelee. Kuva: Tuomas Kolehmainen
  Ensimmäisellä tunnilla esteet näyttivät aika kovilta, Viena muistelee. Kuva: Tuomas Kolehmainen

  Uuden parkourtempun oppiminen tuntuu aluksi oudolta, Viena kertoo.

  ”Kaksi vuotta sitten näin YouTubessa videon, jossa oli omasta mielestäni hienoja parkourtemppuja. Halusin oppia samanlaisia, siitä tämä harrastus sai alkunsa.

  En muista, miltä minusta tuntui ensimmäisellä parkourtunnilla, mutta luulen, että jännitti.

  Pelkäsin, että satutan itseni, kun esteet olivat niin kovia. Rohkaisin itseäni ajattelemalla, että jos satutan itseni, ohjaajat ovat lähellä ja saan heiltä ensiapua.

  Nykyään osaan jo aika paljon hyppyjä, ylityksiä ja päälle nousuja. Parkourissa on parasta, että siinä käytetään koko kehoa. Kaikki kehon osat liikkuvat.

  ”Kaikki voivat harrastaa sitä, mikä tuntuu itsestä kivalta.”

  Uuden tempun oppiminen tuntuu aina oudolta. Ensin ei edes tajua, että on oppinut jotain, mitä on pitkään treenannut. Sitten yhtäkkiä vain sujuu!

  Parkourissa on lisäkseni ainoastaan yksi toinen tyttö. Jos joku ajattelee, että tämä on poikamainen harrastus, haluaisin sanoa hänelle, että kaikki voivat harrastaa sitä, mikä tuntuu itsestä kivalta.”

  Viena, 9