Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa esimerkiksi nenän tukkoisuutta ja käheyttä kurkussa. Keräämme perheiden kokemuksia aiheesta – vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Lapsen koulussa epäillään sisäilmaongelmaa. Voiko haittoja ehkäistä, jos oireita ei vielä ole?

Vanhempien huoli on ymmärrettävä. Jos asianmukaiset selvitykset ovat käynnissä, kannattaa kuitenkin odottaa niiden valmistumista. Esimerkiksi peseytyminen ja vaatteiden vaihtaminen koulupäivän jälkeen eivät todennäköisesti ehkäise oireiden ilmaantumista.

Mitä oireita huono sisäilma aiheuttaa?

Kosteusvaurioista ja muista sisäilmaongelmista johtuvat oireet saattavat olla saman tyyppisiä: nenän tukkoisuutta, käheyttä kurkussa, kuivaa yskää sekä silmissä tuntuvaa kutinaa tai kirvelyä. Yleisoireita, kuten väsymystä päänsärkyä, voi esiintyä. Tällaiset vaivat ovat kuitenkin tavallisia, eikä oireista itsessään voi päätellä niiden aiheuttajaa.

Vaikeat ja pitkäaikaiset oireet tulee ottaa vakavasti ja selvittää lääkärissä. Niiden taustalla voi olla hoidettavissa oleva sairaus. Yleensä vaikea oireilu ei selity pelkästään sisäilmaongelmalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki sisäilman haittatekijät eivät ole aistittavissa tai aiheuta välittömiä oireita. Tällainen on esimerkiksi radon, joka on keuhkosyövän riskitekijä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko lapsi sairastua sisäilmaongelman takia pitkäaikaisesti tai myöhemmin elämässä?

Sisäilmaongelmiin liittyvät oireet ovat pääasiassa ohimeneviä ja vaarattomia. Kosteusvaurioihin liittyy kohonnut astmariski. Sen puhkeamiseen vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät, erityisesti perimä.

Tällä hetkellä ei tiedetä, lisääkö oleskelu kosteusvauriorakennuksessa riskiä sairastua astmaan myöhemmin elämässä. Allergisoituminen homeille on harvinaista, ja tämänhetkisen tiedon valossa se ei näytä liittyvän kosteusvaurioaltistumiseen.

Johtuvatko sisäilmaongelmat aina homeesta?

Eivät. Suurin osa liittyy ilmanvaihtojärjestelmään. Se saattaa olla puutteellinen tai väärin säädetty. Vanhakin rakennus voi toimia hyvin, jos käyttötavat ovat suunnitelmien mukaisia. Erityisesti vanhoissa kouluissa on tärkeää, että tilat ovat välillä tyhjät; luokissa ei pidetä kaksoistunteja ja ne tuuletetaan kunnolla välituntien aikana. Ongelmia voivat aiheuttaa myös muun muassa pöly, kuiva sisäilma ja mineraalikuidut.

Mitä vanhemmat voivat tehdä?

Jos lapsella on toistuvia oireita tai vaatteet haiskahtavat koulu- tai päiväkotipäivän jälkeen maakellarilta, kannattaa olla heti yhteydessä päiväkodinjohtajaan tai rehtoriin. On tärkeää, että koululainen käy kouluterveydenhuollossa, jotta oireet tilastoidaan. Päiväkotilasten oireita selvitellään terveyskeskuksessa.

Päiväkotien ja koulujen johdolla on ilmoitusvelvollisuus isännöitsijälle, joka käy paikan päällä. Helsingissä ilmoitus tehdään kirjallisesti kaupungin tietojärjestelmään, joten siitä jää jälki. Sisäilmaongelmaepäily kannattaa ottaa puheeksi myös vanhempainyhdistyksen kokouksessa. Jos asia ei etene, vanhemmat voivat olla yhteydessä kunnan terveystarkastajaan.

Asiantuntijat: Jussi Lampi, asiantuntijalääkäri, THL. Kirsi Torikka-Jalkanen, Helsingin kaupungin sisäilma-asiantuntija

Keräämme myös vanhempien kokemuksia: Onko lapsesi koulussa tai päiväkodissa epäilty tai todettu sisäilmaongelmia? Vastaa kyselyyn alle!

Vierailija

Hyvä artikkeli, mutta altistuskertymää ei ole otettu huomioon asiantuntijoiden tekstissä. Tilastointi tuntuu idiotismiltä kun vanhemmat yrittävät saada sairuskierteen poikki. Meidän tyttö sairastui oletettavasti koulun sisäilmasta ja kävi yläasteen loppuun ilmanputsari kaulassa. Ilman sitä olisi varmasti jäänyt käymättä. Kotona vielä isompi putsari tytön huoneessa. Isännöitsijöitä/kiinteistöstä vastaavia ei kiinnosta pätkääkään ja lääkärit vähättelevät.

Vierailija

Sisäilmaongelmat ovat lähinnä mielenterveysongelmia. Kuivassa keskuslämmitysilmassa jokaisen nokka ja silmät kutisevat, ellei niitä kosteuta. Ja muutenkin sisällä on liian paljon hiilidioksidia, pitäisi ulkoilla enemmän.

Home ei ole mikään uusi ja eksoottinen ongelma; miettikääs, miten h***etin paljon hometta oli niissä luolissa ja laavuissa, joissa ennen asuttiin. Ja savupirteissä aivan takuulla oli "sisäilmaongelma", mutta väki ei narissut tyhjänpäiväisyyksistä kuten nyt.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla