Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa esimerkiksi nenän tukkoisuutta ja käheyttä kurkussa. Keräämme perheiden kokemuksia aiheesta – vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Lapsen koulussa epäillään sisäilmaongelmaa. Voiko haittoja ehkäistä, jos oireita ei vielä ole?

Vanhempien huoli on ymmärrettävä. Jos asianmukaiset selvitykset ovat käynnissä, kannattaa kuitenkin odottaa niiden valmistumista. Esimerkiksi peseytyminen ja vaatteiden vaihtaminen koulupäivän jälkeen eivät todennäköisesti ehkäise oireiden ilmaantumista.

Mitä oireita huono sisäilma aiheuttaa?

Kosteusvaurioista ja muista sisäilmaongelmista johtuvat oireet saattavat olla saman tyyppisiä: nenän tukkoisuutta, käheyttä kurkussa, kuivaa yskää sekä silmissä tuntuvaa kutinaa tai kirvelyä. Yleisoireita, kuten väsymystä päänsärkyä, voi esiintyä. Tällaiset vaivat ovat kuitenkin tavallisia, eikä oireista itsessään voi päätellä niiden aiheuttajaa.

Vaikeat ja pitkäaikaiset oireet tulee ottaa vakavasti ja selvittää lääkärissä. Niiden taustalla voi olla hoidettavissa oleva sairaus. Yleensä vaikea oireilu ei selity pelkästään sisäilmaongelmalla.

Kaikki sisäilman haittatekijät eivät ole aistittavissa tai aiheuta välittömiä oireita. Tällainen on esimerkiksi radon, joka on keuhkosyövän riskitekijä.

Voiko lapsi sairastua sisäilmaongelman takia pitkäaikaisesti tai myöhemmin elämässä?

Sisäilmaongelmiin liittyvät oireet ovat pääasiassa ohimeneviä ja vaarattomia. Kosteusvaurioihin liittyy kohonnut astmariski. Sen puhkeamiseen vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät, erityisesti perimä.

Tällä hetkellä ei tiedetä, lisääkö oleskelu kosteusvauriorakennuksessa riskiä sairastua astmaan myöhemmin elämässä. Allergisoituminen homeille on harvinaista, ja tämänhetkisen tiedon valossa se ei näytä liittyvän kosteusvaurioaltistumiseen.

Johtuvatko sisäilmaongelmat aina homeesta?

Eivät. Suurin osa liittyy ilmanvaihtojärjestelmään. Se saattaa olla puutteellinen tai väärin säädetty. Vanhakin rakennus voi toimia hyvin, jos käyttötavat ovat suunnitelmien mukaisia. Erityisesti vanhoissa kouluissa on tärkeää, että tilat ovat välillä tyhjät; luokissa ei pidetä kaksoistunteja ja ne tuuletetaan kunnolla välituntien aikana. Ongelmia voivat aiheuttaa myös muun muassa pöly, kuiva sisäilma ja mineraalikuidut.

Mitä vanhemmat voivat tehdä?

Jos lapsella on toistuvia oireita tai vaatteet haiskahtavat koulu- tai päiväkotipäivän jälkeen maakellarilta, kannattaa olla heti yhteydessä päiväkodinjohtajaan tai rehtoriin. On tärkeää, että koululainen käy kouluterveydenhuollossa, jotta oireet tilastoidaan. Päiväkotilasten oireita selvitellään terveyskeskuksessa.

Päiväkotien ja koulujen johdolla on ilmoitusvelvollisuus isännöitsijälle, joka käy paikan päällä. Helsingissä ilmoitus tehdään kirjallisesti kaupungin tietojärjestelmään, joten siitä jää jälki. Sisäilmaongelmaepäily kannattaa ottaa puheeksi myös vanhempainyhdistyksen kokouksessa. Jos asia ei etene, vanhemmat voivat olla yhteydessä kunnan terveystarkastajaan.

Asiantuntijat: Jussi Lampi, asiantuntijalääkäri, THL. Kirsi Torikka-Jalkanen, Helsingin kaupungin sisäilma-asiantuntija

Keräämme myös vanhempien kokemuksia: Onko lapsesi koulussa tai päiväkodissa epäilty tai todettu sisäilmaongelmia? Vastaa kyselyyn alle!

Vierailija

Mitä voi tehdä, jos koulussa epäillään hometta?

Hyvä artikkeli, mutta altistuskertymää ei ole otettu huomioon asiantuntijoiden tekstissä. Tilastointi tuntuu idiotismiltä kun vanhemmat yrittävät saada sairuskierteen poikki. Meidän tyttö sairastui oletettavasti koulun sisäilmasta ja kävi yläasteen loppuun ilmanputsari kaulassa. Ilman sitä olisi varmasti jäänyt käymättä. Kotona vielä isompi putsari tytön huoneessa. Isännöitsijöitä/kiinteistöstä vastaavia ei kiinnosta pätkääkään ja lääkärit vähättelevät.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suvi Koivusalo haluaa auttaa ihmisiä, jotka kokevat olevansa muille kuin ilmaa. Siksi hän järjestää ilmaisen työpajan, jossa jokainen tulee nähdyksi.

Kaipuu tulla kunnolla nähdyksi. Sen tunteen Suvi Koivusalo tunnisti ja muisti, kun hän luki Meidän Perheen jutun näkymättömistä ihmisistä

Jutussa sadat suomalaiset kertovat, miltä tuntuu olla muille kuin ilmaa:

”Vetäydyn sosiaalisista tilanteista jo valmiiksi, koska en enää kestä sitä nöyryytystä.”

”Kuin ylläni olisi aura, että karttakaa tätä.”

Jutun luettuaan Suvi Koivusalo päätti järjestää ilmaisen improvisaatiotyöpajan auttaakseen näkymättömyyden tunteiden kanssa kamppailevia.

– Olen itse kokenut hetkiä, jolloin olen kovasti kaivannut tulla nähdyksi. Improvisaatio on omalta osaltaan auttanut tässä valtavasti. Sen takia haluan jakaa sitä kokemusta ja osaamista eteenpäin, näyttelijänä työskentelevä Koivusalo sanoo.

Työpajan ideana on saada ihmiset näkyviksi toistensa edessä, rakentaa luottamusta ja rohkeutta.

”Olen itse kokenut hetkiä, jolloin olen kovasti kaivannut tulla nähdyksi.”

– Toivon, että se antaisi lisävarmuutta ja avaimia muiden ihmisten ja uusien tilanteiden kohtaamiseen. Vaikka en voi luvata, että työpaja olisi tae jostain todella suuresta muutoksesta, voin kuitenkin luvata, että jokainen paikallaolija tulee nähdyksi ja kuulluksi, Koivusalo sanoo.

Työpaja järjestetään Helsingissä sunnuntaina 8.7. klo 13–16. Mukaan mahtuu 16 nopeimmin ilmoittautunutta.

Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

 

Vesirokkopotilaalla on ehdoton lentokielto, mutta miten toimia, jos lapsella on korvatulehdus? Lastenlääkäri Mari Hero vastaa. 

Kuume

Olemme huomenna lähdössä lentokoneella lomamatkalle, ja tänään lapselle nousi 38 asteen kuume. Voimmeko lentää kuumeisen lapsen kanssa?

”Jos lapsi voi hyvin ja hän jaksaa lentomatkan, voi lennolle lähteä huoletta. Jos kuumelääkkeet eivät auta tai yleiskunto on huono, on parempi jäädä kotiin. Aina, jos lapsen terveydentilaa on itse vaikea arvioida, on paras kääntyä ammattilaisen puoleen.

Yleensä tavallinen flunssa ei estä lentämistä, mutta jos lapselle ilmestyy vaikkapa näppylöitä, on tilanne tarkistettava. Vesirokossa on ehdoton lentokielto, eikä lasta saa viedä lentokoneeseen.

Lentoyhtiöillä voi olla erilaisia sääntöjä flunssaisena lentämiseen. Esimerkiksi pahimpana lintuinfluenssakautena henkilökunta saattoi mitata matkustajien lämmön varmuudeksi lähtöportilla, jotta koneeseen ei varmasti päässyt ketään, joka tartuttaisi koneellisen ihmisiä.”

Vatsatauti

Lapsi oksensi aamulla, ja illalla pitäisi lentää. Voimmeko lähteä oksentamisesta huolimatta matkalle?

”Monet lentoyhtiöt eivät ymmärrettävästi ota oksentavaa lasta kyytiin, sillä oksennustauti tarttuu erittäin herkästi. Kannattaa aina miettiä tapauskohtaisesti, voiko lennolle lähteä.

Isommalla lapsella oksentaminen voi liittyä matkajännitykseen.

Erityisesti jos oksennuspotilas on ihan pieni vauva, suosittelisin miettimään lähtöä muutamaan otteeseen. Se ei palvele ketään, jos kohdemaassa joutuukin suoraan lentokentältä etsimään sairaalan, jotta nestetasapaino saadaan kuntoon.

Jos kyseessä on vaikka isompi lapsi, joka oksentaa kerran, on mahdollista, että oksennus liittyy matkajännitykseen. 

Jos kuitenkin lentää oksentavan lapsen kanssa, on erittäin tärkeää muistaa nesteytys.”

Korvatulehdus

Lapsella todettiin tänään korvatulehdus, ja hän sai siihen lääkkeet. Voiko lapsi lentää huomenna, vai voivatko korvat vaurioitua?

”Korvatulehduspotilas voi lentää, mutta nousut ja laskut saattavat sattua korviin normaalia enemmän. Joissain tapauksissa korvatulehdusta sairastava voi tarvita matkalle lääkärin kirjoittaman lentoluvan. Espanjassa korvatulehduksesta kärsivä ei saa lentää ollenkaan. 

Pahimmassa tapauksessa tärykalvo voi  puhjeta lentokoneen painevaihtelun vuoksi. Voikin olla hyvä, että korvien tilannetta seuraa muutaman päivän ennen lennolle lähtöä ja katsoo, pureeko lääkekuuri. Korvatulehdus ei kuitenkaan itsessään ole este lentämiselle.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.