Koskaan maailmanhistoriassa ihminen ei ole ollut yhtä kiinnostunut omista pieruistaan kuin nykyään.

Terveydenhuollon menetelmien tutkija Iris Pasternackilta ilmestyy tässä kuussa kirja, jonka luulen herättävän paljon keskustelua. Kirjan nimi on Tautitehdas – Miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita (Atena-kustannus).

Kirjan teemana on siis se ilmiö, että kun tarpeeksi tutkitaan, niin varmasti jotakin löydetään.

Pasternack asettaa kirjassa kysymyksen, lisääkö tietoisuus sairauksista terveyttä vai mahtaako olla päinvastoin.

En paljasta kirjan sisällöstä enempää ennen sen julkaisua, mutta oletko huomannut saman kuin minä: ihmiset ovat aivan yltiöpäisen kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan, ja joskus kiinnostus terveydestä muuttuu suorastaan sairaalloiseksi.

Entä oletko samaa mieltä kuin minä siitä, että koskaan maailmanhistoriassa ihminen ei ole ollut yhtä kiinnostunut omista pieruistaan kuin nykyään?

Ihmiset kokeilevat mitä kummallisimpia dieettejä ja ruokarajoituksia, jotta välttyisivät paukuttelulta.

(Vaikka tosiasiassa kohtuullinen pöristely on terveen ruokavalion merkki, kuten suosikkiravitsemustieteilijäni Reijo Laatikainen kertoo postauksessaan Terveys se siellä suolistossa suhisee.)

Ja sitten vielä: oletko samaa mieltä siitä, että kännykän selfie-kameran sijaan olisi syytä käyttää useammin puhelimen takakameraa ja alkaa kuvata taas enemmän ulkomaailmaa kuin omaa naamaa?

Luulen, että katseen kääntäminen maailmaan ja kanssaeläjiin kohentaisi terveyttämme paljon enemmän kuin omien oireiden mittaaminen ja pierujen laskeminen.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Kun näkö heikkenee, aina ei tarvita laseja

Mitä selvisi suolistotestissä? (Voi, meitä nykyajan luulosairaita!)

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.