Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Hormonit auttavat äitiä valvomisessa ja helpottavat univajetta. Jatkuvaa väsymystä kukaan ei kuitenkaan kestä, kertoo Mia Astikainen.

Valppaus pitää hereillä

Jo raskauden loppupuolella äideillä saattaa olla univaikeuksia. Keho ikään kuin valmistautuu kevyeen uneen, jonka ansiosta äiti on valpas vauvan itkulle ja tarpeille myös yöaikaan.

Synnytyksen ja imetyksen aikana erittyvä oksitosiini auttaa valvomisessa.

Juuri valppaus vauvan tarpeille pitää usein äitiä hereillä myös öisin. Synnytyksen ja imetyksen aikana erittyvä ”rakkaushormoni”, oksitosiini, auttaa valvomisessa, ja univaje ei sen ansiosta tunnu niin pahalta. Mutta jossakin kohdassa kaikilla tulee raja vastaan. Huonosti nukkuvan äidin vauvakin voi nukkua huonosti.

Perhepeti voi olla paras

Perhepedin turvallisuudesta on erilaisia näkemyksiä. Ajatellaan, että vauvan on turvallisinta nukkua omassa sängyssään eikä vanhempien vieressä. Pelätään, että vanhempi kääntyy vauvan päälle tai että vuodevaatteet vahingossa estävät vauvaa hengittämästä.

Äidin kevyt uni ja suojeluvaisto estävät kääntymästä vauvan päälle.

Teoriassa näin voi tietysti käydä, mutta kokemukseni mukaan perheet, joille perhepeti on luonteva tapa nukkua, nukkuvat parhaiten vierekkäin. Äidin kevyt uni ja suojeluvaisto estävät kääntymästä vauvan päälle. Vauvan voi imetyksen jälkeen nostaa sängyssä mahdollisimman ylös, kasvot äidin kasvojen tasalle. Näin vauvan pää ei ole vaarassa peittyä.

Jos isä pelkää kääntyvänsä unissaan vauvan päälle, voi vauva voi nukkua seinän tai muun sängyn reunassa olevan esteen puolella, äiti keskellä ja isä toisessa reunassa. Jos vauvan sängyssä on laskettava reuna, sen voi siirtää sängyn jatkeeksi, ”sivuvaunuksi”, jossa vauva on kosketusetäisyydellä.

Lääkkeitä vain erikoistapauksissa

Nukahtamislääkkeitä ei voi käyttää imetyksen aikana eikä perhepedissä. Jos jompikumpi vanhemmista käyttää nukahtamis- tai unilääkkeitä, yhteisessä sängyssä nukkuminen on vaarallista.

Lääkittynä uni on sikeämpää, ja se häiritsee luonnollista suojeluvaistoa.

Lääkittynä uni on sikeämpää, ja se häiritsee luonnollista suojeluvaistoa. Siksi on mahdollista, että vanhempi kääntyy vauvan päälle. Jos lääkkeitä käytetään, on parasta, että kaikki lapset, myös taaperot ja leikki-ikäiset, nukkuvat omissa sängyissään.

Melatoniini on ihmiskehon luonnollinen unta antava hormoni, jota käytetään nukahtamis- ja univaikeuksiin. Ilman lääkärin määräystä melatoniinia ei pidä ottaa edes imetyksen aikana, sillä sitä ei ole tutkittu tarpeeksi.

Kysy neuvoa melatoniinin käyttöön neuvolalääkäriltä. Lääkäri voi määrätä pienen annoksen melatoniinia, jos hän katsoo, että äidin väsymys on vauvalle suurempi haitta kuin melatoniinin mahdolliset vaikutukset.

Kysy lisää!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa.

Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.