Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Monelle äskettäin synnyttäneelle on yllätys, että uusi raskaus voi alkaa nopeastikin edellisen jälkeen.

Mitä on hyvä tietää ehkäisystä synnytyksen jälkeen? Miten imetys toimii ehkäisykeinona? Ylilääkäri Dan Apter Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikalta kertoo.

Voiko raskaaksi tulla jo ennen kuukautisten alkamista?

Kyllä se on mahdollista. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen voi tapahtua neljä viikkoa synnytyksen jälkeen, jos ei imetä. Kuukautisten puuttuminen ei merkitse sitä, ettei raskaus voisi alkaa.

Jos uusi raskaus edellisen jälkeen ei ole heti toiveissa, ehkäisyä on käytettävä alusta saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuinka hyvin täysimetys suojaa uudelta raskaudelta?

Imetys voi toimia ehkäisynä vain, jos kolme seuraavaa ehtoa kokonaan täyttyvät:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Synnytyksestä on alle kuusi kuukautta.

2. Kuukautiset eivät ole vielä alkaneet.

3. Vauvaa täysimetetään säännöllisesti päivisin vähintään neljän tunnin ja öisin kuuden tunnin välein, eikä lapsi saa mitään lisäravintoa.

Kuukautisten alkamisen jälkeen täysimetyskään ei enää suojaa. Ensimmäisen ovulaation ajankohtaa on lähes mahdotonta ennustaa.

Voivatko kuukautiset tulla, vaikka vauva on täysimetyksessä?

Kyllä voivat. Prolaktiini, hormoni maidontuotannon takana, estää ovulaation ja kuukautiskierto on imetysaikana yleensä pysähdyksissä. Osalla äideistä ei ole kuukautisia koko imetysaikana.

Näin ei ole kuitenkaan aina. Munasarjojen heräillessä toimintaansa kuukautiset saattavat tulla, vaikka vauva olisi täysimetyksessä, jo siis piankin synnytyksen jälkeen.

Alkaako raskaus usein synnytyksen jälkeen vahingossa?

Kymmenen prosenttia aborteista tehdään naisille, joiden edellisestä synnytyksestä on aikaa vuosi tai vähemmän. Määrä on aika suuri eli niin sanottuja vahinkoja tapahtuu varsin paljon.

Vahinkoraskauksien ehkäiseminen olisi nykyisin menetelmin kuitenkin helppoa.

Mitkä ehkäisymuodot ovat suositeltavia synnytyksen jälkeen, jos imettää?

Imetyksen aikana voi käyttää turvallisesti kaikkia keltarauhashormonijohdannaista sisältäviä valmisteita kuten minipillereitä, ehkäisykapselia ja hormonikierukkaa. Luonnollisesti myös kondomi ja kuparikierukka sopivat.

Yhdistelmäehkäisypillereitä, ehkäisyrengasta ja ehkäisylaastaria ei tule käyttää ensimmäisen kolmen viikon aikana synnytyksestä raskauden aiheuttaman laskimoveritulppavaaran vuoksi. Varoaika jatkuu kuuteen viikkoon, jos äidillä on ollut riskiraskaus, esimerkiksi raskausmyrkytys tai ylipainoa.

Uudet yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät nykytiedon mukaan juuri vähennä maidontuloa, mutta täysimettävien äideille suositellaan yhdistelmäehkäisyä vasta puolen vuoden kuluttua synnytyksestä.

Ei-imettävät äidit voivat sen sijaan, alun kuuden viikon varoajan jälkeen, käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita normaalisti. Osittain imettävillekin ne sopivat, yksilöllisesti, kun vauva saa jo muuta ravintoa.

Koska kierukkaa voi alkaa käyttää?

Kierukkaa, niin hormoni- kuin kuparikierukkaa, aletaan käyttää tavallisesti kuuden viikon kuluttua synnytyksestä eli jälkitarkastuksen aikoihin. Kierukka voidaan kuitenkin asentaa jo neljän viikon kuluttua, ja päinvastoin kuin kuvitellaan, jo ennen kuukautisten alkamista.

Voiko imettävä äiti käyttää jälkiehkäisyä?

Kyllä voi. Jälkiehkäisytabletit sisältävät keltarauhashormonia eli niitä voidaan käyttää koska tahansa. 

Jos haluaakin toisen lapsen nopeasti edellisen jälkeen, kuinka pian uutta vauvaa voi yrittää?

Synnytysten välille ei ole meillä suositeltua minimiaikaa, mutta yleisesti uutta raskautta ei toivota välittömästi synnytyksen jälkeen. Kahden vuoden ikäero lapsilla on esimerkiksi äidin jaksamiseen liittyen monen mielestä sopiva. 

Keisarileikkauksen jälkeen on hyvä pitää hieman pidempi tauko, noin puoli vuotta, ennen uuden raskauden yrittämistä, jotta kohtu ehtii rauhassa parantua.

Lue lisää

Kätilöliitto: Ehkäisyneuvonta on puutteellista synnytyksen jälkeen
Terveyskirjasto.fi: Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen

Vierailija

Onko luotettavaa tutkimustietoa siitä, etteivät hormonit erity rintamaitoon, ja sitä kautta edelleen vauvaan, ns. hormonihäiritsijöinä?

Apua! Luinko oikein? "imetys toimii ehkäisynä"? 

Ei ihmekään että pienten vauvojen äidit "komeilevat" abortti tilastoissa niin korkealla.

T. tulin raskaaksi vauvan ollessa 2kk, täysimetin max. 3tunnin imetysvälein, kuukautiset eivät alkaneet (no eivät tietenkään kun tulin ensimmäisestä kierrosta raskaaksi!), tämä oli hyvin tiedostettua ja toivottua kohdallani!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla