Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Monelle äskettäin synnyttäneelle on yllätys, että uusi raskaus voi alkaa nopeastikin edellisen jälkeen.

Mitä on hyvä tietää ehkäisystä synnytyksen jälkeen? Miten imetys toimii ehkäisykeinona? Ylilääkäri Dan Apter Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikalta kertoo.

Voiko raskaaksi tulla jo ennen kuukautisten alkamista?

Kyllä se on mahdollista. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen voi tapahtua neljä viikkoa synnytyksen jälkeen, jos ei imetä. Kuukautisten puuttuminen ei merkitse sitä, ettei raskaus voisi alkaa.

Jos uusi raskaus edellisen jälkeen ei ole heti toiveissa, ehkäisyä on käytettävä alusta saakka.

Kuinka hyvin täysimetys suojaa uudelta raskaudelta?

Imetys voi toimia ehkäisynä vain, jos kolme seuraavaa ehtoa kokonaan täyttyvät:

1. Synnytyksestä on alle kuusi kuukautta.

2. Kuukautiset eivät ole vielä alkaneet.

3. Vauvaa täysimetetään säännöllisesti päivisin vähintään neljän tunnin ja öisin kuuden tunnin välein, eikä lapsi saa mitään lisäravintoa.

Kuukautisten alkamisen jälkeen täysimetyskään ei enää suojaa. Ensimmäisen ovulaation ajankohtaa on lähes mahdotonta ennustaa.

Voivatko kuukautiset tulla, vaikka vauva on täysimetyksessä?

Kyllä voivat. Prolaktiini, hormoni maidontuotannon takana, estää ovulaation ja kuukautiskierto on imetysaikana yleensä pysähdyksissä. Osalla äideistä ei ole kuukautisia koko imetysaikana.

Näin ei ole kuitenkaan aina. Munasarjojen heräillessä toimintaansa kuukautiset saattavat tulla, vaikka vauva olisi täysimetyksessä, jo siis piankin synnytyksen jälkeen.

Alkaako raskaus usein synnytyksen jälkeen vahingossa?

Kymmenen prosenttia aborteista tehdään naisille, joiden edellisestä synnytyksestä on aikaa vuosi tai vähemmän. Määrä on aika suuri eli niin sanottuja vahinkoja tapahtuu varsin paljon.

Vahinkoraskauksien ehkäiseminen olisi nykyisin menetelmin kuitenkin helppoa.

Mitkä ehkäisymuodot ovat suositeltavia synnytyksen jälkeen, jos imettää?

Imetyksen aikana voi käyttää turvallisesti kaikkia keltarauhashormonijohdannaista sisältäviä valmisteita kuten minipillereitä, ehkäisykapselia ja hormonikierukkaa. Luonnollisesti myös kondomi ja kuparikierukka sopivat.

Yhdistelmäehkäisypillereitä, ehkäisyrengasta ja ehkäisylaastaria ei tule käyttää ensimmäisen kolmen viikon aikana synnytyksestä raskauden aiheuttaman laskimoveritulppavaaran vuoksi. Varoaika jatkuu kuuteen viikkoon, jos äidillä on ollut riskiraskaus, esimerkiksi raskausmyrkytys tai ylipainoa.

Uudet yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät nykytiedon mukaan juuri vähennä maidontuloa, mutta täysimettävien äideille suositellaan yhdistelmäehkäisyä vasta puolen vuoden kuluttua synnytyksestä.

Ei-imettävät äidit voivat sen sijaan, alun kuuden viikon varoajan jälkeen, käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita normaalisti. Osittain imettävillekin ne sopivat, yksilöllisesti, kun vauva saa jo muuta ravintoa.

Koska kierukkaa voi alkaa käyttää?

Kierukkaa, niin hormoni- kuin kuparikierukkaa, aletaan käyttää tavallisesti kuuden viikon kuluttua synnytyksestä eli jälkitarkastuksen aikoihin. Kierukka voidaan kuitenkin asentaa jo neljän viikon kuluttua, ja päinvastoin kuin kuvitellaan, jo ennen kuukautisten alkamista.

Voiko imettävä äiti käyttää jälkiehkäisyä?

Kyllä voi. Jälkiehkäisytabletit sisältävät keltarauhashormonia eli niitä voidaan käyttää koska tahansa. 

Jos haluaakin toisen lapsen nopeasti edellisen jälkeen, kuinka pian uutta vauvaa voi yrittää?

Synnytysten välille ei ole meillä suositeltua minimiaikaa, mutta yleisesti uutta raskautta ei toivota välittömästi synnytyksen jälkeen. Kahden vuoden ikäero lapsilla on esimerkiksi äidin jaksamiseen liittyen monen mielestä sopiva. 

Keisarileikkauksen jälkeen on hyvä pitää hieman pidempi tauko, noin puoli vuotta, ennen uuden raskauden yrittämistä, jotta kohtu ehtii rauhassa parantua.

Lue lisää

Kätilöliitto: Ehkäisyneuvonta on puutteellista synnytyksen jälkeen
Terveyskirjasto.fi: Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen

Vierailija

Mikä ehkäisy synnytyksen jälkeen?

Jotenkin jäi paha maku tuosta pelkkiä hormoneja sisältävien ehkäisyvälineiden hehkuttamisesta ja vaihtoehdottomuudesta. Itselleni kävi niin, että jälkitarkastuksessa lääkäri lähestulkoon pakotti ottamaan pillerireseptin, ettei käy vahinko... No, ei käynyt vahinko, mutta viiden päivän päästä olin neurologian osastolla vuodepotilaana, koska koko vasen puoli oli tunnoton! Mies joutui pärjäämään 8 viikon ikäisten kaksosten kanssa naapureiden avustuksella kotona! Onneksi toivuin siitä, mutta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lasten matkaopas Eurooppaan -kirjan kirjoittaja Tittamari Marttinen vinkkaa, minne kannattaa matkustaa.

Miten loma lasten kanssa onnistuu varmimmin?

Siten, että aikuisella on rento asenne. Kirjailija Tittamari Marttinen kertoo suosikkejaan Euroopan perhekohteista uutuuskirjassaan Lasten matkaopas Eurooppaan. Hän kannustaa jättämään loma-aikataulun mahdollisimman väljäksi.

– Matkustamiseen kannattaa ottaa leppoisa asenne, sillä kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Nähtävyyksiä ei kannata ahnehtia vaan nauttia niistä silloin, kun ne sattuvat olemaan reitin varrella, Marttinen sanoo.

– Lasten kanssa voi miettiä myös ennen lomaa, minne voisi ostaa liput etukäteen. Silloin aikaa ei tuhraannu jonottamiseen.

Odense, Tanska

Tanska on kaikkiaan mainio kohde pienten lasten kanssa. Siellä pääsee helposti paikasta toiseen junalla, ja tanskalaiset ovat rentoja hyggeilijöitä, jotka suhtautuvat lapsiin rennosti.

Kööpenhaminasta on hyvä aloittaa. Tivoli on monen mielestä sen paras kohde, mutta lisäksi kaupunki on täynnä hyviä hengauspaikkoja: ihania puistoja, puutarhoja ja leikkipuistoja.

Meidän suosikkimme Tanskassa on ollut Odense, joka sijaitsee Fynin saarella. Se on satukirjailija Hans Christian Andersenin kotikaupunki ja erinomainen paikka liikkua pyörällä. Maasto on tasaista ja lähellä on pieniä kyliä, joissa voi yöpyä bed & breakfast -paikossa.

Pienenä vinkkinä: Odensen päärautatieaseman kirjastossa on huippu lastenosasto. 

Visby, Ruotsi

Gotlannissa sijaitseva Visby on monille tuttu ruotsalainen pikkukaupunki. Siellä on ainutlaatuinen tunnelma pienine taloineen ja ruusupensaineen. Neljän kilometrin päässä keskustasta sijaitsee lasten lempparikohde: Kneippby, josta löytyy todella kiva vesipuisto Vattenland sekä alkuperäinen Peppi Pitkätossun talo.

On Visbyssä muutakin. Meidän lastemme suosikkiajanvietettä oli poimia rannalta kiviä, joista saattoi löytää fossiileja. Myös Visbyssä on kiva pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.

Visbyhyn pääsee paitsi lentäen myös lautalla Tukholman läheltä Nynäshamnista.

Reykjavik, Islanti

Jos tahdotte pois helteestä, on Islanti oikea paikka. Pienen pääkaupungin sää on tosi vaihteleva mutta liikkuminen siellä hyvin helppoa.

Islantilaiset ottavat lapsensa mukaan kaikkialle, joten turistikin voi tehdä niin. Huippupaikkoja ovat uimalat, joita Reykjavikista löytyy parikymmentä. Kaupungissa on hyviä kala- ja kasvisravintoloita.

Luontoelämykset  ovat mahtavia, ja retkille on helppo lähteä pääkaupungista. Heppahullut pääsevät ratsastamaan islanninhevosilla, isommat voivat bongata valaita retkillä. Jos menette kuumille lähteille, pidä lasta kädestä, ettei hän mene liian lähelle! Kuumat pisarat ovat polttavia.


Malta

Monikulttuurisella Välimeren saarella on ihania rantoja eikä juurikaan liikennettä. Pääkaupunki Valletta on Unescon maailmanperintökohde, jossa on kivaa seurata katuelämää ja syödä loistavaa ruokaa.

Vesitaksit vievät retkille. Läheltä löytyy esimerkiksi Gozon vehreä saari. Mdina on Maltan entinen pääkaupunki, eikä siellä ole ollenkaan autoliikennettä.

Toinen hyvä rantakohde perheille on Ischia Italiassa.

Pariisi, Ranska

Pariisi on mainettaan  parempi lasten kanssa. Ensinnäkin liikkuminen on todella helppoa: metropysäkkejä on niin tiheään, ettei kaupungissa pääse eksymään. Matkanteko on miellyttävintä aamupäivisin sekä ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Pariisin-matkan jälkeen olen todennut, miten paljon iloa pienistä matkamuistoista voi olla reissun jälkeen. Muovinen Eiffel-torni oli pitkään lapseni suosikki. Erityinen elämys on myös croissant-aamiainen kahvilassa.

Pariisin isot puistot, kuten Luxemburgin puisto sekä Louvren vieressä oleva Tuileries’n puisto ovat upeita paikkoja lasten kanssa. Kesällä Seine-joen rannat muuttuvat keitaiksi, joissa pääsee tekemään hiekkakakkuja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Turvaistuintestissä arvioitiin yhteensä 29 istuinta tai istuimen ja telakan yhdistelmää.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteutetun turvaistuintestin tulokset julkaistiin tänään. Peräti 21 istuinta sai hyvän kokonaisarvosanan. Kolme istuinta jäi tyydyttävään arvosanaan, yksi arvioitiin välttäväksi ja neljä sai heikon kokonaisarvosanan.

Heikon kokonaisarvosanan saivat seuraavat mallit: Jané GravityAvionaut Ultralite IQ-telakallaGiordiani Evolution Isofix ja Concord Ultimax i-Size. Kaksi ensimmäistä reputtivat liian suuren kemikaalikuormituksen takia: Jané Gravityn verhoilussa oli liikaa naftaliinia ja Avionautissa liikaa palonestoainetta.

Loput kaksi istuinta arvioitiin heikoksi niiden epäonnistuttua etutörmäystestissä. Giordiani Evolution Isofix -istuimen etutörmäystestissä mitatut kuormitusarvot ylittivät raja-arvot ja lantiovyö liukui ylöspäin kohti koenuken vatsan aluetta aiheuttaen lapselle suuren loukkaantumisvaaran.

”Huonon arvosanan saanutta istuinta ei ole syytä hankkia.”

Concord Ultimax i-Size ei puolestaan kestänyt etutörmäystestin rasitusta vaan särkyi, kun istuin oli asennettuna kasvot menosuuntaan 15 kilon painoisella koenukella. Kun testi tehtiin pienemmällä Q3-koenukella selkä menosuuntaan asennettuna, istuimen takaosa irtosi telakasta. Molemmat tilanteet aiheuttavat vakavan loukkaantumisriskin.

– Testissä huonon arvosanan saanutta istuinta ei ole syytä hankkia, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo.

Integroitu turvatyyny oli hyödyksi

Turvaistuintestissä oli mukana ensimmäistä kertaa turvatyynyillä varustettuja turvaistuimia. Bébé Confort Axissfix Air ja Maxi-Cosi Axissfix Air -istuimissa valjaiden olkatoppauksiin on integroitu turvatyynyt. Järjestelmä aktivoituu, kun isofix-kiinnikkeet lukittuvat autoon.

Testi osoitti, että turvatyyny tukee etutörmäyksessä eteenpäin retkahtavaa niskaa ja vähentää siihen kohdistuvaa kuormitusta. Sekä Bébé Confort Axissfix Air että Maxi-Cosi Axissfix Air saivat hyvän kokonaisarvosanan.

Katso koko tuloslista pdf-muodossa tästä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.