Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Monelle äskettäin synnyttäneelle on yllätys, että uusi raskaus voi alkaa nopeastikin edellisen jälkeen.

Mitä on hyvä tietää ehkäisystä synnytyksen jälkeen? Miten imetys toimii ehkäisykeinona? Ylilääkäri Dan Apter Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikalta kertoo.

Voiko raskaaksi tulla jo ennen kuukautisten alkamista?

Kyllä se on mahdollista. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen voi tapahtua neljä viikkoa synnytyksen jälkeen, jos ei imetä. Kuukautisten puuttuminen ei merkitse sitä, ettei raskaus voisi alkaa.

Jos uusi raskaus edellisen jälkeen ei ole heti toiveissa, ehkäisyä on käytettävä alusta saakka.

Kuinka hyvin täysimetys suojaa uudelta raskaudelta?

Imetys voi toimia ehkäisynä vain, jos kolme seuraavaa ehtoa kokonaan täyttyvät:

1. Synnytyksestä on alle kuusi kuukautta.

2. Kuukautiset eivät ole vielä alkaneet.

3. Vauvaa täysimetetään säännöllisesti päivisin vähintään neljän tunnin ja öisin kuuden tunnin välein, eikä lapsi saa mitään lisäravintoa.

Kuukautisten alkamisen jälkeen täysimetyskään ei enää suojaa. Ensimmäisen ovulaation ajankohtaa on lähes mahdotonta ennustaa.

Voivatko kuukautiset tulla, vaikka vauva on täysimetyksessä?

Kyllä voivat. Prolaktiini, hormoni maidontuotannon takana, estää ovulaation ja kuukautiskierto on imetysaikana yleensä pysähdyksissä. Osalla äideistä ei ole kuukautisia koko imetysaikana.

Näin ei ole kuitenkaan aina. Munasarjojen heräillessä toimintaansa kuukautiset saattavat tulla, vaikka vauva olisi täysimetyksessä, jo siis piankin synnytyksen jälkeen.

Alkaako raskaus usein synnytyksen jälkeen vahingossa?

Kymmenen prosenttia aborteista tehdään naisille, joiden edellisestä synnytyksestä on aikaa vuosi tai vähemmän. Määrä on aika suuri eli niin sanottuja vahinkoja tapahtuu varsin paljon.

Vahinkoraskauksien ehkäiseminen olisi nykyisin menetelmin kuitenkin helppoa.

Mitkä ehkäisymuodot ovat suositeltavia synnytyksen jälkeen, jos imettää?

Imetyksen aikana voi käyttää turvallisesti kaikkia keltarauhashormonijohdannaista sisältäviä valmisteita kuten minipillereitä, ehkäisykapselia ja hormonikierukkaa. Luonnollisesti myös kondomi ja kuparikierukka sopivat.

Yhdistelmäehkäisypillereitä, ehkäisyrengasta ja ehkäisylaastaria ei tule käyttää ensimmäisen kolmen viikon aikana synnytyksestä raskauden aiheuttaman laskimoveritulppavaaran vuoksi. Varoaika jatkuu kuuteen viikkoon, jos äidillä on ollut riskiraskaus, esimerkiksi raskausmyrkytys tai ylipainoa.

Uudet yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät nykytiedon mukaan juuri vähennä maidontuloa, mutta täysimettävien äideille suositellaan yhdistelmäehkäisyä vasta puolen vuoden kuluttua synnytyksestä.

Ei-imettävät äidit voivat sen sijaan, alun kuuden viikon varoajan jälkeen, käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita normaalisti. Osittain imettävillekin ne sopivat, yksilöllisesti, kun vauva saa jo muuta ravintoa.

Koska kierukkaa voi alkaa käyttää?

Kierukkaa, niin hormoni- kuin kuparikierukkaa, aletaan käyttää tavallisesti kuuden viikon kuluttua synnytyksestä eli jälkitarkastuksen aikoihin. Kierukka voidaan kuitenkin asentaa jo neljän viikon kuluttua, ja päinvastoin kuin kuvitellaan, jo ennen kuukautisten alkamista.

Voiko imettävä äiti käyttää jälkiehkäisyä?

Kyllä voi. Jälkiehkäisytabletit sisältävät keltarauhashormonia eli niitä voidaan käyttää koska tahansa. 

Jos haluaakin toisen lapsen nopeasti edellisen jälkeen, kuinka pian uutta vauvaa voi yrittää?

Synnytysten välille ei ole meillä suositeltua minimiaikaa, mutta yleisesti uutta raskautta ei toivota välittömästi synnytyksen jälkeen. Kahden vuoden ikäero lapsilla on esimerkiksi äidin jaksamiseen liittyen monen mielestä sopiva. 

Keisarileikkauksen jälkeen on hyvä pitää hieman pidempi tauko, noin puoli vuotta, ennen uuden raskauden yrittämistä, jotta kohtu ehtii rauhassa parantua.

Lue lisää

Kätilöliitto: Ehkäisyneuvonta on puutteellista synnytyksen jälkeen
Terveyskirjasto.fi: Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen

Vierailija

Mikä ehkäisy synnytyksen jälkeen?

Jotenkin jäi paha maku tuosta pelkkiä hormoneja sisältävien ehkäisyvälineiden hehkuttamisesta ja vaihtoehdottomuudesta. Itselleni kävi niin, että jälkitarkastuksessa lääkäri lähestulkoon pakotti ottamaan pillerireseptin, ettei käy vahinko... No, ei käynyt vahinko, mutta viiden päivän päästä olin neurologian osastolla vuodepotilaana, koska koko vasen puoli oli tunnoton! Mies joutui pärjäämään 8 viikon ikäisten kaksosten kanssa naapureiden avustuksella kotona! Onneksi toivuin siitä, mutta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.