Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Neljä toimivaksi osoittautunutta keinoa, jotka saattelevat unten maille.

Jos kärsit unettomuudesta, et ole yksin. Lääkärikirja Duodecimin mukaan vähintään joka kolmas aikuinen on kärsinyt vuoden sisällä unettomuudesta, ja joka kymmenes on potenut sitä yhtäjaksoisesti vähintään kuukauden ajan.

Krooniseen unettomuuteen eivät vippaskonstit auta, mutta muutaman konstin olen havainnut auttavan satunnaiseen ylivirkeyteen.

Älä laske lampaita, vaan ajattele mukavia.

On täyttä kukkua, että lampaiden laskeminen auttaisi nukahtamaan. Olen kokeillut, mutta pystyn kuvittelemaan vain kolme hyppäävää lammasta, neljäs tipahtaa jo aidan päälle ja ajatus karkaa työasioihin ja ikäviin velvollisuuksiin.

Lampaiden sijasta kuvittelen itseni uneen. Mielikuvissani asettaudun sellaiseen maisemaan ja tilanteeseen, joita unissani usein esiintyy. Siitä on hyvä liukua oikeaan uneen.

Tälle teorialle löytyy tukea myös tutkimuksesta. Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan lampaiden laskeminen viivästytti unen tuloa, kun taas kauniin maiseman kuvitteleminen nopeutti sitä.

Lue kirjaa, älä kännykkää.

Tulen levottomaksi, jos yöpöydälläni ei ole lukematonta kirjaa. Kirjan lukeminen saattelee minut lempeästi uneen.

Kännykällä sen sijaan on aivan päinvastainen vaikutus. Unettomuudesta kärsivän ei pitäisi koskaan viedä kännykkää sänkyyn.

Olen kirjoittanut kännykänkäytön vaikutuksesta uneen aiemmin täällä.

Kuuntele keskusteluohjelmaa tai äänikirjaa.

Kirjan ohella toinen toimivaksi kokemani keino on kuunnella sängyssä jotakin radion keskusteluohjelmaa. Suosittelen sellaista, jonka juontajalla on miellyttävä bassobaritoniääni ja jolla ei ole tapana kiihkoilla.

Suosikkini oli aikoinaan Jukka Relanderin ja Tuomas Nevanlinnan filosofinen keskusteluohjelma Tukevasti ilmassa. Mikään ei uneta niin kuin matalaäänisten filosofien sofistikoitunut sanailu.

Viimeinen keino: melatoniini

Joskus unirytmi vain on niin sekaisin, että kirja, möreä miesääni tai luontomielikuvat eivät auta.

Reilut kymmenen vuotta sitten tein vuorotöitä, ja jouduin aina silloin tällöin turvautumaan unilääkkeisiin. Sitten siirryin päivätöihin ja sain lapsen. Sen koommin en ole unilääkkeitä käyttänyt.

Sen sijaan saatan joskus ottaa melatoniinia, viimeksi kun kellot siirrettiin kesäaikaan.

Melatoniini ei ole varsinainen unilääke vaan ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä pimeähormoni. Joskus melatoniinin tuotanto häiriintyy. Syynä voi olla esimerkiksi stressi.

Melatoniinia saa ilman reseptiä 1 milligramman vahvuisena apteekeista ja luontaistuotekaupoista, vahvempana reseptillä apteekista.

Melatoniini saattaa lisätä yöunien katkonaisuutta, ja olo voi olla seuraavana päivänä aavistuksen pöhnäinen. Siksi otan melatoniinia vain harvoin ja todelliseen tarpeeseen.

Melatoniini ei kuitenkaan aiheuta fyysistä riippuvuutta eikä niin merkittävää tokkuraisuutta kuin unilääkkeet.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

3+1 parasta keinoa meikata väsymys piiloon

Testissä unen laatua mittaava kännykkäsovellus

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.