Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Sanna Stellan päätti nauttia jokaisesta kivestä, jonka lapsi kotiin kantaa.

Tytär on ihan parhaassa iässä, kohta kuusi. Hänellä on mielikuvitusystävä. Se on perhonen nimeltä Leila. Leila on usein suihkussa, ja jos olen yhtään mistään mitään ymmärtänyt, niin suihku kulkee Leilan mukana koko ajan. Kyseessä on siis ilmeisesti jonkinlainen lentävä mobiilimärkätila.

Tytär saattaa juosta huoneeseen: ”Äiti, avaa ikkuna, Leila haluaa päästä sisään.” Ja Leila pitää päästää sisään nopeasti, sillä se on hyvin temperamenttinen. Se kiukuttelee ja on omapäinen.

Toisinaan olen miettinyt, miksi tytär keksii niin vaativan mielikuvitusystävän. Minä kuvittelisin sellaisen, joka tekisi kerrankin kaiken mitä pyydän – mukisematta ja heti. Mutta tytär tykkää haasteista ja joutuu olemaan kurittoman Leilan kanssa välillä hyvinkin tiukkana.

Tyttären sanoissa kuulen omani: ”Hei, nyt ihan oikeasti.” Toisinaan tunnistan äitini, joka viettää paljon aikaa lastemme kanssa: ”Mitäsmitäsmitäs täällä oikein touhutaan?” Kasvatamme mielikuvitusperhosta kolmen sukupolven jatkumolla.

Joskus Leilan mukana kulkee marsu. Silloin tytär voi kävellä tuntitolkulla käsi suorana. Ilmeisesti marsu istua tönöttää majesteetillisesti tyttären kädellä perhosen liihotellessa edestakaisin suihkussaan. Nopeatempoinen tytär on silloin täysin rauhallinen ja hänen kätensä vakaa marsun kuljetuksesta.

Päivä päivältä esikoinen menee kauemmas minusta ja lähemmäs itseään.

Esikoinenkin on ihan parhaassa isässä, kohta yhdeksän. Hän alkaa hahmottaa maailmaa hienosti omasta vinkkelistään. Yllättää joka päivä olemalla fiksu ja omaperäinen ja tietämällä asioita, joita en tiennyt hänen tietävän. Kysymällä kysymyksiä, joihin en tiedä vastauksia. Päivä päivältä hän menee kauemmas minusta ja lähemmäs itseään.

Kuopuskin on ihan parhaassa iässä – jos siis tykkää sellaisesta iästä, jossa kiivetään koko ajan joka paikkaan ja levitellään tavaroita pitkin kotia, mutta ei palauteta yhtä ainutta asiaa lähtöruutuun.

Ja tykkäänhän minä. Koska se on ikä, jolloin ei ole muuta kuin tämä hetki. Melkein kaksivuotiaan täydellinen läsnäolo on maagista.

Motkotin, että kotona on jo ihan tarpeeksi kiviä.

Vuosia sitten nousin bussiin esikoisen kanssa ja kommentoin uupuneena kiviä, joita hän raahasi mukanaan. Motkotin, ettei kaikkia maailman kiviä tarvitse kuljettaa kotiin ja että kotona niitä on jo ihan tarpeeksi edellisiltä kerroilta.

Vieressäni istuva rouva seurasi nihkeilyäni hetken ja päätti lopulta puuttua asiaan. Hän kehotti minua nauttimaan kaikista kivistä, joita lapset tuovat kotiin. Se aika olisi nopeasti ohi.

Jostain syystä se kolahti. Annoin pojan raahata kivet kotiin, jossa asettelimme ne kukkaruukun mullalle. Poika oli oikein tyytyväinen. Annoin pojan tuoda kiviä sisään seuraavallakin kerralla ja joka kerta sen jälkeen, jos hän vain halusi.

Kertoja ei ollut kovin monta. Poika kasvoi, ja kivivaihe meni ohi. Ihan liian nopeasti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.