Poimi ohjeet 7 minuutin treeniin tai lataa ilmainen sovellus kännykkään.

Myönnän heti alkuun: olen laiska liikkuja.

Oman lajin löytäminen on tällaiselle sohvaperunalle ollut poikkeuksellisen vaikeaa.

Ensinnäkin, ryhmäliikunta ei ole minua varten. Monimutkaiset askelsarjat saavat solmuun sekä aivoni että jalkani, ja masennun, kun näen, miten helpolta venytykset ja punnerrukset vieressä liikkujan tekeminä näyttävät.

Toiseksi, elastisuudeltani olen rautakangen luokkaa, ja kolmanneksi, kestävyysurheilu ei sovi sen paremmin kropalleni kuin mielellenikään. Yhteen aikaan kävin salilla, mutta työpäivän jälkeen sinne raahautuminen tuntuu nykyään ylivoimaiselta.

Mutta nyt, tämän valitusvirren jälkeen, paljastan, että olen löytänyt lajini. Se sopii meille kaikille, joiden kärsivällisyys on hamsterin luokkaa ja mieli muuten kuin murmelilla. Kyse on täysillä tehoilla painettavasta seitsemän minuutin intervallitreenistä.

Kuukausi sitten latasin kännykkääni sovelluksen nimeltä "7 minute workout", ja tajusin heti, että olen löytänyt Sen Oikean.

Liikkeet ovat yksinkertaisia ja tuttuja: haaraperushyppyjä, etunojapunnerruksia, istumaan nousuja, steppejä. Kaikkien tekeminen onnistuu kotona, tarvitset vain tuolin, pari neliömetriä tilaa ja seitsemän minuuttia aikaa.

Joskus kun oikein innostun, vedän kaksi treeniä peräjälkeen mutta yksikin riittää, kun vain tekee liikkeet huolella ja täysillä.

Olennaista on, että treeni vedetään lähes poikkeuksetta joka päivä.

Asiasta paremmin tietävät väittävät, että 7 minuutin tiukkatahtinen treeni vastaa normaalia juoksulenkkiä tai kuntosaliharjoittelua.

Treenin teho perustuu siihen, että kovatehoinen liikunta pitää sykkeen korkealla ja polttaa energiaa vielä pitkään harjoituksen jälkeenkin.

Kätevintä on ladata jokin treenisovellus kännykkään, mutta ilmankin pärjää. Tässä liikkeet, joita kaikkia tehdään liki täysillä 30 sekuntia ja liikkeiden välissä pidetään 10 sekunnin siirtymätauko. Tekee kipeää ja hyvää!

 1. Haara-perushyppyjä
 2. Seinää vasten istuminen
 3. Etunojapunnerruksia (puolipunnerruksia, jos olet nainen)
 4. Istumaannousuja (vatsalihasliike)
 5. Tuolille nousu (steppi)
 6. Kyykyt
 7. Penkkidipit (tehoaa käsivarsien alleihin)
 8. Lankkupito
 9. Polvennostojuoksu paikallaan
 10. Askelkyykyt
 11. Punnerrus vartaloa kiertäen
 12. Sivulankku

Kuvalliset ohjeet löytyvät esimerkiksi täältä. Kännykkäsovelluksia kannattaa etsiä hakusanalla "7 minute workout".

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Kannattaako syödä aamupala, jos laihduttaa?

Onko ryhti hukassa? Näin se löytyy

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka ja Sanna haluavat rajoittamisen sijaan rohkaista lapsia ottamaan käyttöön uusia, elämää helpottavia sovelluksia.

– Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan kykyä soveltaa uusia teknologioita, Jukka perustelee.

Lapsilla on kännykkä käden ulottuvilla lähes aina, kun he eivät ole koulussa tai urheiluharjoituksissa. Nuutti, 13,  ja Aina, 11,  harrastavat kilpavoimistelua. Roope, 14, käy hiihtoharjoituksissa monta kertaa viikossa.

Tiukkoja aikarajoja puhelimenkäytössä ei ole, koska niitä olisi vaikea valvoa.

Kun on aikaa olla kännykällä, he pelailevat, katsovat videoita tai ovat Snapchatissa tai Instagramissa. Kouluasiat pysyvät Roopella hanskassa Helmi-palvelun avulla ja bussiaikataulut hän katsoo Nysse-sovelluksella. Nuutin ja Ainan kilpavoimisteluryhmät viestittelevät Whatsappissa.

Tiukkoja aikarajoja puhelimenkäytössä ei ole, koska niitä olisi vaikea valvoa. Yöksi kännykkää ei kuitenkaan saa ottaa omaan huoneeseen.

– Siitä ei ole tarvinnut juurikaan kinastella, vaan lapset jättävät puhelimensa oma-aloitteisesti laturiin huoneensa ulkopuolelle. Asia korjaantuu viimeistään huomauttamalla, Sanna kertoo.

Jukka ja Sanna eivät koskaan ”ratsaa” lasten puhelimia. Heistä lapsilla täytyy olla myös yksityisyyttä.

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, Jukka sanoo.

Siitä on toki keskusteltu, millaisiin sisältöihin netissä voi törmätä ja minne ei ole suotavaa mennä. Kerran lapset olivat koulussa kuulleet juttuja videoista, joissa joku viiltelee itseään.

– Juttelimme kotona siitä, ettei sellaisia videoita kannata katsoa eikä varsinkaan jakaa, sillä tuskinpa videoista kovin hyvä mieli tulee, Sanna kertoo.

Kolmen pojan isä: ”Liika pelaaminen syö lapsen luovuutta”

Tässä perheessä televisio on piilotettu kaappiin ja otetaan esille vain silloin, kun halutaan katsoa tiettyä ohjelmaa. Vanhemmat toivovat, että lapset oppisivat käyttämään samaan tapaan harkiten ja kohtuudella myös kännykkää.

– Puhelimella roikkumisen sijaan lapsi tarvitsee ravintoa aivoille, sydämelle ja kropalle, Anne sanoo.

Juha ja Anne pelaavat lastensa kanssa mieluummin lauta- kuin digipelejä. Kuva: Jesse Karjalainen
Juha ja Anne pelaavat lastensa kanssa mieluummin lauta- kuin digipelejä. Kuva: Jesse Karjalainen

Sen takia tokaluokkalaiselle Tuurelle ei vielä ole hankittu omaa kännykkää, vaikka pojan mukaan suurimalla osalla luokkakavereista sellainen jo on. Vanhempien mielestä puhelin ei vielä ole tarpeen, koska Tuure on koulun jälkeen iltapäiväkerhossa.

Isoveljillä Taavilla ja Tiituksella on puhelimet, mutta niiden käyttö on vähäistä, koska muutakin ohjelmaa on yllin kyllin. Pojat harrastavat jalkapalloa, piirtävät, lukevat ja pelaavat lautapelejä. Koulun jälkeen pitää päästä kavereiden kanssa ulos.

Lastentarhanopettajana Juha on huomannut, että liika kännykällä pelaaminen syö lapsen luovuutta.

– Lapsi jää jumiin pelien maailmaan eikä keksi enää omia leikkejä, hän miettii.

Vanhemmat ovat puhuneet lastensa kanssa myös sosiaalisesta mediasta. Millaista sisältöä sinne kannattaa laittaa? Ilmaista kännykkää lupailevaa mainosta ei kannata klikkailla, sillä se voi olla virus. Whatsappin ketjuviestejä ei saa laittaa eteenpäin.

– Pienempänä sain Halloweenin aikaan ketjuviestin, jossa väitettiin haamun piinaavan minua lopun ikääni, jos en laita viestiä eteenpäin, Taavi kertoo.

Viimeistään kahdeksalta puhelimet pannaan parkkiin keittiön työtasolle.

Anne ja Juha haluavat kasvattaa lapsistaan vapaita ihmisiä, jotka uskaltavat tehdä tietoisia valintoja eivätkä ole tekniikan tai muiden ihmisten vietävissä.

Siksi heidän perheessään pidetään kännykät taka-alalla, ja viimeistään kahdeksalta puhelimet pannaan parkkiin keittiön työtasolle. Iltapalalla jutellaan päivän kuulumisista, ja ennen nukkumaanmenoa luetaan vielä ääneen. Selkeä vuorokausirytmi on vanhempien mielestä kaikille hyväksi.

Anne on joskus miettinyt omaa somettamistaan. Lasten mentyä nukkumaan tulee joskus juututtua Facebookiin. Ehkä ajan voisi käyttää viisaamminkin – vaikka lukemiseen, käsitöihin, elokuvien katseluun tai nukkumiseen?

”Puhelimet ovat perheemme yhteys mummolaan”

Tavallisesti Maryna, 8, ei ole paljon kännykällä, mutta viime kesänä uusi älypuhelin oli kovassa käytössä. Tyttö oli kaksi kuukautta Ukrainan mummoloissa ilman vanhempiaan, koska Iurilla ja Irinalla ei ollut lomaa töistään.

Isänäiti Liubov ja äidinäiti Nina tulivat yhdessä hakemaan Marynaa. Kännykästä oli apua jo matkalla, sillä bussimatka Iisalmesta Ukrainaan kesti uuvuttavat 25 tuntia.

– Tuntui siltä, ettei matka lopu ikinä. Pelasin kissapelejä, tein puuhakirjaa ja soittelin isälle ja äidille aika monta kertaa, Maryna muistelee.

Maryna sai ensimmäisen puhelimensa eskari-iässä. Kuva: Jesse Karjalainen
Maryna sai ensimmäisen puhelimensa eskari-iässä. Kuva: Jesse Karjalainen

Ensimmäiset päivät Ukrainassa menivät nopeasti. Mummolassa on kaneja, kanoja, kalkkunoita, kissoja ja koiria, joita Maryna sai hoitaa. Naapuristossa asuu myös Marynan ikäisiä leikkikavereita.

Alkuhuuman haihduttua Maryna puhui vanhempiensa kanssa päivittäin Skypen kautta ja lähetteli videoita tekemistään ja mummolan elämistä.

Syksyllä Maryna aloitti Suomessa koulun ja perheessä palattiin vanhoihin rutiineihin, eli tyttö käyttää kännykkää vain lyhyitä aikoja päivässä. Enemmän hän askartelee ja leikkii kavereiden kanssa.

Vanhemmat pysyvät hyvin kärryillä tyttären netinkäytöstä, koska yhteys toimii vain wifin kautta.

– Marynan ikäisen lapsen pitää leikkiä ja liikkua. Liika kännykän katsominen rasittaa silmiä ja tekee lapsen levottomaksi, Irina sanoo.

Vanhemmat pysyvät hyvin kärryillä tyttären netinkäytöstä, koska yhteys toimii vain kotona wifin kautta. Vanhempienkaan puhelinliittymässä ei ole nettiyhteyttä.

– Liittymä ilman nettiä on edullisempi, ja Suomessa on julkisilla paikoilla erittäin hyvin toimiva wifi-verkko, Iurii sanoo.

Ukrainan mummot pysyvät kärryillä perheen kuulumisista, sillä Maryna skypettää isoäideilleen useamman kerran viikossa. Myös Irina ja Iurii pitävät yhteyttä Ukrainan ystäviin ja sukulaisiin sosiaalisen median ja Skypen kautta.

– Tosin Erikin syntymän jälkeen somettamiseen ei ole jäänyt niin paljon aikaa, Irina sanoo.

Meidän Perhe 3/2018

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.