Lapset osallistuvat  päivällisen valmisteluihin kukin vuorollaan. Palkkaa siitä ei makseta, mutta hyvin sujuneen viikon kruunaa karkkipäivä. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Lapset osallistuvat päivällisen valmisteluihin kukin vuorollaan. Palkkaa siitä ei makseta, mutta hyvin sujuneen viikon kruunaa karkkipäivä. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kainuan 12-henkisessä perheessä lapset osallistuvat kotitöihin työvuorolistan mukaisesti.

Toistaiseksi kaikki Kainuan kymmenen lasta mahtuvat parimetrisen pirtinpöydän ääreen.

Elisa-vauva köllöttää Saija-äidin sylissä, yksivuotias Mikael keikkuu syöttötuolissa, Antti, Selina, Jaakko, Joonas, Markus, Linnea, Sofia ja Tuomas istuvat penkeillä.

Miten tällaisella porukalla säilyy ruokarauha, kun lapsikatraan vanhimmatkin ovat vasta alakouluikäisiä?

Säännöt ovat periaatteessa selkeät: Ruokapöydässä ei saa olla kännykällä eikä lukea kirjoja tai tuoda leluja. Pöydästä saa poistua heti, kun on syönyt ruokansa. Väsyneinä lapsille tulee kuitenkin helposti kiistaa istumapaikoista, maitolasit kaatuvat, pienimmät lähtevät vaeltamaan ja joku saattaa intoutua lauleskelemaan liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi Pekka-isä haluaa ehtiä arki-iltoina töistä viideksi kotiin syömään. Ruokahetki onnistuu paremmin, kun paikalla on kaksi aikuista.

– Joskus on pitänyt joku lapsista lähettää hetkeksi toiseen huoneeseen, jotta muut saavat syötyä, Pekka kertoo.

Joskus ruokarauhaa kaipaavat vanhimmat lapset hakeutuvat keittiösaarekkeen jakkaroille syömään.

Kullakin aterialla on tarjolla vain yksi vaihtoehto, ja kaikki yli yksivuotiaat syövät samaa ruokaa. Makaroni eri muodoissaan maistuu koko perheelle. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Kullakin aterialla on tarjolla vain yksi vaihtoehto, ja kaikki yli yksivuotiaat syövät samaa ruokaa. Makaroni eri muodoissaan maistuu koko perheelle. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Lapset osallistuvat kotitöihin työvuorolistan mukaisesti. Yksi tehtävä kestää viikon kerrallaan. Ehkä työläin on keittiöapulaisen vuoro, jossa kukin lapsi vuorollaan auttaa vanhempia ruuanlaitossa, pöydän kattamisessa ja tiskauksessa.

– Sofia ja Linnea tekevät hommia työparina, ja tehtävät ovat ikätason mukaisia, Pekka kertoo.

Vanhimmat lapset auttavat pieniä pyytämättäkin.

– Voitelen leipiä ja kaatelen maitoa. Joskus laitan koko perheelle ruoaksi makaronia ja jauhelihakastiketta ja leivon muffinsseja, Selina kertoo.

Muropaketti riittää yhdelle aamiaiselle.

Suurin osa syöjistä on vielä pieniruokaisia, mutta keskivertoperheeseen verrattuna ruokaa kuluu silti paljon.

– Maitoa menee 30 litraa viikossa, muropaketti riittää yhdelle aamiaiselle. Leipäpusseja menee jo iltapalalla enemmän kuin yksi, Pekka kertoo.

Pekka hakeekin leivät usein suoraan leipomon tehtaanmyymälästä, josta sitä saa suuremmissa erissä halvemmalla.

Ravintolaan ei näin ison porukan kanssa ole vielä tohdittu lähteä. Hampurilaisravintolan autokaista on Pekan mukaan paras ratkaisu, jos ollaan koko perheellä reissun päällä. Parillakymmenellä juustohampurilaisella pötkii jo pitkälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla