Aina näön heikkeneminen ei johdu ikääntymisestä. Joskus näkökyvyn palauttaa helppo hoito.

Minulla on aina ollut tarkka näkö. Lapsena näin vaivatta liitutaululle, aikuisenakin olen nähnyt ongelmitta, miten päin E:t terveydenhoitajan taulussa seisovat.

Nyt kun ikää on alkanut karttua – ei sitä nyt vielä mahdottomasti ole, mutta niin paljon, ettei naisen tarvitse sitä paljastaa – pilleri- ja kosmetiikkapurkkien tekstit ovat alkaneet uhkaavasti pienentyä.

Ja kun luen sängyssä kännykkää (tiedän, ei saisi), silmät alkavat hetken päästä harittaa, eikä pienen tekstin lukemisesta tule mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätin, että nyt tämä tihrustaminen saa riittää, ja varasin ensimmäistä kertaa elämässäni ajan optikon näöntarkastukseen. Vähän kirpaisi. Lukulasien hankkiminen tuntui ajatuksena siltä kuin häviäisi Neiti Ajalle: elämä on ajanut ohitseni, tervetuloa vanhuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perusteellisen tarkastuksen jälkeen optikko totesi, että minulla on hajataittoa. Lähinäköni on hieman heikentynyt, mutta ei niin paljon, että tarvitsisin vielä lukulaseja.

Sitten hän sanoi: Silmäsi taitavat olla aika kuivat. Oletko tullut ajatelleeksi, että silmien kuivuminen vaikuttaa myös näkökykyyn?

Heureka! Kuivasilmäisyydestä olin kärsinyt ennenkin mutta en ollut tajunnut, että se voi olla syynä myös sumeaan näköön.

Silmiä kuivattavat muun muassa näyttöpäätetyö, ilmastointi, tupakansavu sekä tuuli ja pakkassää. Myös imetyksen aikana oireet lisääntyvät.

Sain optikolta ohjeen kostuttaa silmiä viikon ajan silmätipoilla ja varata sen jälkeen uuden ajan. Tein työtä käskettyä ja huomasin jo pian, että uusi tarkastusaika on ihan turha: näin taas kuten ennenkin. Tervetuloa takaisin, ihana nuoruus!

Vinkkinä: Yksittäin ostettuina silmätipat tulevat melko tyyriiksi. Reseptillä tipat tulevat halvemmiksi. Ainakin monet työterveyslääkärit kirjoittavat reseptejä kolmen kappaleen pakkauksille. Kysäise omaltasi.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Näin käy, jos ottaa kännykän sänkyyn

Yllättävä konsti estää ihon kuivumisen

Tietoa:

Kuivat silmät eli kuivasilmäisyys

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla