Aina näön heikkeneminen ei johdu ikääntymisestä. Joskus näkökyvyn palauttaa helppo hoito.

Minulla on aina ollut tarkka näkö. Lapsena näin vaivatta liitutaululle, aikuisenakin olen nähnyt ongelmitta, miten päin E:t terveydenhoitajan taulussa seisovat.

Nyt kun ikää on alkanut karttua – ei sitä nyt vielä mahdottomasti ole, mutta niin paljon, ettei naisen tarvitse sitä paljastaa – pilleri- ja kosmetiikkapurkkien tekstit ovat alkaneet uhkaavasti pienentyä.

Ja kun luen sängyssä kännykkää (tiedän, ei saisi), silmät alkavat hetken päästä harittaa, eikä pienen tekstin lukemisesta tule mitään.

Päätin, että nyt tämä tihrustaminen saa riittää, ja varasin ensimmäistä kertaa elämässäni ajan optikon näöntarkastukseen. Vähän kirpaisi. Lukulasien hankkiminen tuntui ajatuksena siltä kuin häviäisi Neiti Ajalle: elämä on ajanut ohitseni, tervetuloa vanhuus.

Perusteellisen tarkastuksen jälkeen optikko totesi, että minulla on hajataittoa. Lähinäköni on hieman heikentynyt, mutta ei niin paljon, että tarvitsisin vielä lukulaseja.

Sitten hän sanoi: Silmäsi taitavat olla aika kuivat. Oletko tullut ajatelleeksi, että silmien kuivuminen vaikuttaa myös näkökykyyn?

Heureka! Kuivasilmäisyydestä olin kärsinyt ennenkin mutta en ollut tajunnut, että se voi olla syynä myös sumeaan näköön.

Silmiä kuivattavat muun muassa näyttöpäätetyö, ilmastointi, tupakansavu sekä tuuli ja pakkassää. Myös imetyksen aikana oireet lisääntyvät.

Sain optikolta ohjeen kostuttaa silmiä viikon ajan silmätipoilla ja varata sen jälkeen uuden ajan. Tein työtä käskettyä ja huomasin jo pian, että uusi tarkastusaika on ihan turha: näin taas kuten ennenkin. Tervetuloa takaisin, ihana nuoruus!

Vinkkinä: Yksittäin ostettuina silmätipat tulevat melko tyyriiksi. Reseptillä tipat tulevat halvemmiksi. Ainakin monet työterveyslääkärit kirjoittavat reseptejä kolmen kappaleen pakkauksille. Kysäise omaltasi.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Näin käy, jos ottaa kännykän sänkyyn

Yllättävä konsti estää ihon kuivumisen

Tietoa:

Kuivat silmät eli kuivasilmäisyys

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.