Aina näön heikkeneminen ei johdu ikääntymisestä. Joskus näkökyvyn palauttaa helppo hoito.

Minulla on aina ollut tarkka näkö. Lapsena näin vaivatta liitutaululle, aikuisenakin olen nähnyt ongelmitta, miten päin E:t terveydenhoitajan taulussa seisovat.

Nyt kun ikää on alkanut karttua – ei sitä nyt vielä mahdottomasti ole, mutta niin paljon, ettei naisen tarvitse sitä paljastaa – pilleri- ja kosmetiikkapurkkien tekstit ovat alkaneet uhkaavasti pienentyä.

Ja kun luen sängyssä kännykkää (tiedän, ei saisi), silmät alkavat hetken päästä harittaa, eikä pienen tekstin lukemisesta tule mitään.

Päätin, että nyt tämä tihrustaminen saa riittää, ja varasin ensimmäistä kertaa elämässäni ajan optikon näöntarkastukseen. Vähän kirpaisi. Lukulasien hankkiminen tuntui ajatuksena siltä kuin häviäisi Neiti Ajalle: elämä on ajanut ohitseni, tervetuloa vanhuus.

Perusteellisen tarkastuksen jälkeen optikko totesi, että minulla on hajataittoa. Lähinäköni on hieman heikentynyt, mutta ei niin paljon, että tarvitsisin vielä lukulaseja.

Sitten hän sanoi: Silmäsi taitavat olla aika kuivat. Oletko tullut ajatelleeksi, että silmien kuivuminen vaikuttaa myös näkökykyyn?

Heureka! Kuivasilmäisyydestä olin kärsinyt ennenkin mutta en ollut tajunnut, että se voi olla syynä myös sumeaan näköön.

Silmiä kuivattavat muun muassa näyttöpäätetyö, ilmastointi, tupakansavu sekä tuuli ja pakkassää. Myös imetyksen aikana oireet lisääntyvät.

Sain optikolta ohjeen kostuttaa silmiä viikon ajan silmätipoilla ja varata sen jälkeen uuden ajan. Tein työtä käskettyä ja huomasin jo pian, että uusi tarkastusaika on ihan turha: näin taas kuten ennenkin. Tervetuloa takaisin, ihana nuoruus!

Vinkkinä: Yksittäin ostettuina silmätipat tulevat melko tyyriiksi. Reseptillä tipat tulevat halvemmiksi. Ainakin monet työterveyslääkärit kirjoittavat reseptejä kolmen kappaleen pakkauksille. Kysäise omaltasi.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Näin käy, jos ottaa kännykän sänkyyn

Yllättävä konsti estää ihon kuivumisen

Tietoa:

Kuivat silmät eli kuivasilmäisyys

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.