Kuvat
Anette Kärkkäinen, iStock
Katja, Andrei, Susanna ja Johanna kertovat, että joulun kulut nousevat vuosi vuodelta.
Katja, Andrei, Susanna ja Johanna kertovat, että joulun kulut nousevat vuosi vuodelta.

Gallupista selvisi: Joululahjoihin menee lapsiperheissä useampi satanen.

Vaikka lahjoja ostetaan yhä useammin käytettynä, silti lahjaostokset vievät joulubudjetista ison osan. Varsinkin, jos perheessä on useampi lapsi. 

Kolmen lapsen äiti Susanna kertoo, että yhden lapsen kanssa kulut pysyivät kohtuullisina: sukulaiset ostivat melkein kaikki lapsen lahjat. Nyt tilanne on toinen. Toisaalta lähipiiri on oppinut kysymään mitä lapset mahdollisesti tarvitsevat, ja ostavat lahjat sen mukaan, Susanna kertoo. 

Kyselytutkimuksen mukaan suomalainen käyttää rahaa jouluun ja sen valmisteluun 460 euroa, ja samanlaisissa summissa liikkui myös haastateltujen vanhempien joulubudjetti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jututimme neljää vanhempaa ja kysyimme, millaisia summia jouluun kuluu ja mihin raha menee.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Satanen jouluruokiin”

Katja, 36, nelihenkinen perhe, 1- ja 4-vuotiaat lapset.

– Eniten rahaa menee lahjoihin. Meidän perheen kahdelta aikuiselta niihin kuluu yhteensä noin 500 euroa. Lisäksi ruokaan kuluu noin satanen. Joulun kulut meidän koko perheeltä ovat siis noin 600 euroa. Lasten myötä joulun menot ovat hiukan kasvaneet.

”Rahaa kuluu tapahtumiin”

Andrei, 32, neljävuotiaan lapsen isä. Lapsi asuu viikot äidillään. 

– Ehdottomasti eniten rahaa menee lapsen lahjoihin, mutta myös erilaisiin jouluun liittyviin tapahtumiin. Arvioisin, että rahaa kuluu kaikkineen noin 400 euroa. Kulut nousevat vuosi vuodelta. 

”Ostan joululahjoja myös kirppareilta”

Susanna, 33. Viisihenkinen perhe, 9-, 2- ja 1-vuotiaat lapset. 

– Ruokaan kuluu jouluna noin 200–300 euroa ja lahjoihin yhteensä 400. Tavoitteena on, että joulun kustannukset pysyisivät alle tuhannessa eurossa.

Kun lapsia oli vain yksi, rahaa joulun menoihin kului paljon vähemmän, sillä yleensä isovanhemmat ostivat suuren osan lahjoista. Tänä vuonna olen ostanut lapsille lahjoja myös kirpparilta: viimeksi löysin Facebookin kirppisryhmästä 80 euron koskemattoman legopaketin 15 eurolla.

”Rahaa tulee menemään tulevaisuudessa enemmän”

Johanna, 32. Odottaa puolisonsa kanssa esikoista syntyväksi joulukuussa. 

– Ostan jouluna lahjoja miehelleni, sisaruksilleni sekä muulle perheelle. Lahjoihin uppoaakin eniten rahaa, noin 400–500 euroa. Lisäksi ruokaan kuluu muutama satanen. 

Joulun menot erityisesti lahjojen suhteen ovat kasvaneet joka vuosi. Nykyään tulee ostettua kalliimpia lahjoja kuin ennen. Tulevaisuudessa rahaa tulee menemään nykyistä enemmän kun vauva syntyy. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla