Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Lauran mielestä lasten pitää saada kulkea vaikka reikäisissä vaatteissa, jos he niin haluavat.

Repaleisissa farkkushortseissa on reikiä siellä täällä. Lova, 5, on ratkaissut ongelman vetämälle alle värikkäät legginsit. Ta-daa! Housujen käyttöikä on pidentynyt hetkessä kohti ääretöntä.

– Kun Lova marssii kaupungille reikäisissä housuissa, mieheni Henrik saattaa välillä vähän nieleskellä. Mutta kyllä hänkin asian nykyään hyväksyy, perheen äiti Laura sanoo ja hymyilee.

Perheen kolmesta tyttärestä kaksi nuorimmaista rakastaa paitsi farkkusortseja myös kauniita mekkoja ja hameita, koruja ja tilpehöörejä. Mitä enemmän niitä on, sen parempi. Rakkaimmat asut käytetään riekaleiksi saakka.

– Ainakaan minun ei tarvitse surra sitä, että tyttöjen juhlamekot olisivat jääneet pieniksi ennen kuin ne ovat ehtineet kertaakaan päälle, Laura sanoo.

Äidin vai lapsen tyyli?

Hän joutui pohtimaan asennettaan pukeutumiskysymykseen esikoisensa kanssa. Ensimmäiset vuodet Leia kulki äidin valitsemissa mekoissa, paksut hiukset lettikampauksilla. Eräänä päivänä viisivuotias ilmoitti, ettei enää koskaan käytä mekkoja.

– Jouduin miettimään, annanko hänelle päätösvallan tässä asiassa. Minulle pukeutuminen on aina ollut osa identiteettiä, osa luovuutta. Miksei se olisi sitä lapsellekin?

Nykyään valtaosa perheen lasten vaatteista löytyy kirpputoreilta, joissa tytöt kiertelevät ja valitsevat itse mieleisensä luomukset.

– Minä ostaisin mieluiten ekologisia, yksivärisiä ja kestäviä lastenvaatteita, mutta ne harvemmin eksyvät lasten päälle, Laura naurahtaa.

Tyttöjen suosikkeja ovat kimaltelevat kirpparilöydöt. Ne sujahtavat aamuisin ilman kiukutteluita ylle. Sen sijaan ulkovaatteiden kanssa vanhemmat joutuvat välillä käymään tahtojen taistelua.

– Sadevaatteet ovat painajainen. Lovasta on hirveää, että kaikki hienot vaatteet peitetään muovisilla. Usein otamme tarhaan mukaan vaihtovaatteet, mutta kyllä tästä keskustellaan joka ikinen sadepäivä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen

Eeli haluaa oppia pelaamaan yhtä hyvin kuin isä.

”Käyn jalkapallotreeneissä Olavin kanssa. Me ollaan molemmat kolme. Äiti ja iskä istuu penkillä ja antaa mulle vettä, kun on tauko. Harkkoihin on kiva mennä. Siellä saa opetella pelaamaan hyvin jalkapalloa.

Treenien alussa mennään alkupiiriin. Siellä pitää kertoa, mikä mun nimi on ja onko juttuja. Jos ei ole juttuja, niin ei ole.

Parasta on se, että saa pelata ihan oikeaa jalkapalloa ja tehdä kikkoja. Mä haluan tehdä pääpuskuja ja harjoitella seinään päin potkuja. Vaikeita on yhdellä jalalla kikat ja takaperin juokseminen. Haluan oppia sellaisia temppuja, että toinen potkaisee tähän otsaan ja mä pusken pallon maaliin.

Joskus alkaa ärsyttää, kun treenit kestää niin pitkän aikaa. Tulee vähän väsynyt olo. Sitten alan potkia lattiaa ja nyrkkeillä.

Haluan harrastaa jalkapalloa myös isona. Käyn katsomassa isin pelejä. Siellä isi potkaisee Oskulle pallon ja Osku puskee maaliin.”

Eeli, 3

Tahranpoistossa nopeus on valttia. Joskus tehokkain aine tahranpoistoon löytyy omasta keittiöstä.

Marttojen koordinaattori Katariina Juurikkala kertoo, että yleinen virhe tahranpoistossa on se, että tahra jätetään vaatteelle liian pitkäksi aikaa. Tärkeää on myös tunnistaa tahra.

– Mustikkatahra pitää puhdistaa eri tavalla kuin tussi. Aina puhdistus kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, jolloin onnistumisprosentti on parempi, Juurikkala sanoo. 

Jos tahrassa on proteiinia, se pitää muistaa puhdistaa aluksi kylmällä vedellä. Lämpimässä vedessä proteiini saattaa muuttaa muotoaan, jolloin se jämähtää vaatteeseen kiinni vielä tiukemmin. 

Monet kaupoissa myytävät tahranpoistoaineet sisältävät vahvoja kemikaaleja. Omasta keittiöstä voi löytää tahranpoistoon luonnonmukaisia apuvälineitä, joissa on jo luonnostaan samalla tavalla vaikuttavia emäksisiä ja happamia aineita. 

Aurinkorasvatahraan kannattaa kokeilla soodasta ja vedestä tehtävää tahnaa.

– Soodasta ja vedestä voi tehdä tahnan, jota levitetään paikallisesti tahralle. Tätä kannattaa testata erityisesti rasvatahroihin. Sitruunaakin voi kokeilla tahranpoistajana. 

Puhdistuksen perusperiaatteet:

  • Pese tahra paikallisesti mahdollisimman nopeasti.
  • Älä hankaa tahraa vaan hiero sitä kevyesti.
  • Pese vaate lopuksi pesukoneessa hoito-ohjeiden mukaan.

Aurinkorasvan kohdalla toimitaan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun rasvatahran kanssa. Aluksi tahra käsitellään haalealla vedellä ja käsitiskiaineella. Käsitiskiaine poistaa rasvaa, joten siksi se on paras apu vaatteiden rasvatahroihin. Myös nestemäistä pyykinpesuainetta voi kokeilla alkupesuun. 

Rasvatahroihin toimii hyvin myös sappisaippua, joka on kemiallisia puhdistusaineita luonnonmukaisempi.

Askarteluliiman tai tussin saa parhaiten irti haalealla vedellä. Jos liima on vesiliukoista, sen pitäisi lähteä vaatteesta samantien. 

Mustikkatahroihin auttaa kiehuva vesi. Koko vaatetta ei tarvitse kastella, vaan vettä voi kaataa paikallisesti tahralle. Tätä ei tosin kannata ihan herkimmille materiaaleille kokeilla, ettei kiehuva vesi vain tuhoa vaatetta.

Kokeile mustikkatahralle maustamatonta jogurttia.

Mustikkatahroihin on myös olemassa vanhan kansan kikka: kokeile kaataa tahralle hiukan maustamatonta jogurttia tai piimää. Kun nämä ovat vaikuttaneet hetken huuhtele tahra ja pese vaate pesukoneessa.

Mustikan ja muiden marjatahrojen pesussa pitää olla erityisen nopea, sillä marjojen mehu imeytyy hanakasti tekstiilikuituihin. Kuivuessaan mehu kiinnittyy kuituihin vielä tiukemmin ja sitä on hankala saada pois.

Jäätelön ja muiden proteiinipitoisten tahrojen alkupuhdistukseen käytetään kylmää tai viileää vettä. Tahraa voi liottaa viileässä vedessä, johon on sekoittanut käsitiskiainetta.

Erilaisten hedelmätahrojen alkupuhdistukseen kannattaa käyttää kylmää vettä ja käsitiskiainetta.

Porkkanatahraan voi auttaa auringon UV-säteily. Kun vaatteen tahra on käsitelty ja vaate on pesty pesukoneessa, sen voi jättää kuivumaan aurinkoon. UV-säteily haalistaa tahran parhaimmassa tapauksessa kokonaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että aurinko haalistaa myös vaatteen omia värejä, joten tummille vaatteille tätä tapaa ei kannata käyttää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.