Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Lauran mielestä lasten pitää saada kulkea vaikka reikäisissä vaatteissa, jos he niin haluavat.

Repaleisissa farkkushortseissa on reikiä siellä täällä. Lova, 5, on ratkaissut ongelman vetämälle alle värikkäät legginsit. Ta-daa! Housujen käyttöikä on pidentynyt hetkessä kohti ääretöntä.

– Kun Lova marssii kaupungille reikäisissä housuissa, mieheni Henrik saattaa välillä vähän nieleskellä. Mutta kyllä hänkin asian nykyään hyväksyy, perheen äiti Laura sanoo ja hymyilee.

Perheen kolmesta tyttärestä kaksi nuorimmaista rakastaa paitsi farkkusortseja myös kauniita mekkoja ja hameita, koruja ja tilpehöörejä. Mitä enemmän niitä on, sen parempi. Rakkaimmat asut käytetään riekaleiksi saakka.

– Ainakaan minun ei tarvitse surra sitä, että tyttöjen juhlamekot olisivat jääneet pieniksi ennen kuin ne ovat ehtineet kertaakaan päälle, Laura sanoo.

Äidin vai lapsen tyyli?

Hän joutui pohtimaan asennettaan pukeutumiskysymykseen esikoisensa kanssa. Ensimmäiset vuodet Leia kulki äidin valitsemissa mekoissa, paksut hiukset lettikampauksilla. Eräänä päivänä viisivuotias ilmoitti, ettei enää koskaan käytä mekkoja.

– Jouduin miettimään, annanko hänelle päätösvallan tässä asiassa. Minulle pukeutuminen on aina ollut osa identiteettiä, osa luovuutta. Miksei se olisi sitä lapsellekin?

Nykyään valtaosa perheen lasten vaatteista löytyy kirpputoreilta, joissa tytöt kiertelevät ja valitsevat itse mieleisensä luomukset.

– Minä ostaisin mieluiten ekologisia, yksivärisiä ja kestäviä lastenvaatteita, mutta ne harvemmin eksyvät lasten päälle, Laura naurahtaa.

Tyttöjen suosikkeja ovat kimaltelevat kirpparilöydöt. Ne sujahtavat aamuisin ilman kiukutteluita ylle. Sen sijaan ulkovaatteiden kanssa vanhemmat joutuvat välillä käymään tahtojen taistelua.

– Sadevaatteet ovat painajainen. Lovasta on hirveää, että kaikki hienot vaatteet peitetään muovisilla. Usein otamme tarhaan mukaan vaihtovaatteet, mutta kyllä tästä keskustellaan joka ikinen sadepäivä.

– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.