Jenni Nilsson asuu perheineen Porvoon vanhassa kaupungissa. Kuvat: Mikko Nilsson
Jenni Nilsson asuu perheineen Porvoon vanhassa kaupungissa. Kuvat: Mikko Nilsson

Jenni Nilsson haluaa näyttää pojilleen, että arjessa voi tehdä ekologisia ratkaisuja ilman, että elämänlaatu kärsii.

Voiko koskaan enää autoilla? Pitääkö matkustamisesta luopua kokonaan? Esimerkiksi näitä kysymyksiä Jenni Nilssonin perheessä on mietitty tänä syksynä. Viisihenkinen perhe osallistuu Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö -hankkeeseen, jossa kahdeksan porvoolaista perhettä pyrkii viemään kulutustaan ja elämäntapojaan sille tasolle, joka vastaisi maapallon resursseja. Nykytahdilla suomalaisten elämäntapa vaatisi viiden maapallon luonnonvarat, jos kaikki eläisivät kuten me.

Nilssonien perhe on pohtinut arjessa ilmastokuormaa ja ekologisuutta jo ennen kampanjaa. Perheen aikuiset ovat siirtyneet kasvisruokavalioon jo aiemmin, kodissa ja pukeutumisessa on suosittu luonnonmateriaaleja ja kartettu turhaa muovia. Kulutuksessa on vältetty muiden kuin välttämättömien asioiden hankkimista.

– Olemme olleet jo pitkään vähän huonoja shoppailijoita. Myös lapsia olemme halunneet kasvattaa ajattelemaan ostoksilla sitä, mitä kaikkea oikeasti tarvitsee, Jenni kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jenni uskoo, että lapset oppivat fiksuja tapoja ennen kaikkea aikuisten esimerkin avulla.

Perheen kolme poikaa ovat 7-, 11-, ja 12-vuotiaita – eli juuri siinä iässä, kun kaverit vertailevat keskenään laitteita, vaatteita ja tavaroita. Jenni uskoo, että lapset oppivat fiksuja tapoja ennen kaikkea aikuisten esimerkin avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olemme tehneet sellaisen ratkaisun, että emme toteuta mitään ihan puhdasta ideologiaa vaan haluamme näyttää lapsille, että arjessa on erilaisia vaihtoehtoja. Emme ole esimerkiksi kieltäneet lapsilta kokonaan lihaa tai maitotuotteita.

Niukat neliöt hitsaavat perheen yhteen

Perhe asuu 70 neliön asunnossa Porvoon vanhassa kaupungissa. Samoissa neliöissä on paitsi viisihenkisen perheen koti, myös vaatesuunnittelijana toimivan äidin työtila sekä yrityksen varasto. Myös mainosalalla työskentelevä puoliso tekee töitä kotona.

Kodin koko on tietoinen valinta.

– Olemme paljon samassa tilassa, ja se hitsaa perhettä yhteen. Ajattelemme, että eipä tarvitse varhaisteinejä houkutella esiin kolkuttelemalla huoneiden ovia.

Kestävän kehityksen kiihdyttämö -hankkeeseen kuuluvassa työpajassa esiteltiin arkisia ilmastotekoja.
Kestävän kehityksen kiihdyttämö -hankkeeseen kuuluvassa työpajassa esiteltiin arkisia ilmastotekoja.

Nilssoneille kampanjaan lähteminen oli testi, jonka he halusivat tehdä: Olemmeko tehneet oikeita valintoja? Mitä vielä pitäisi tehdä? Kampanjan aluksi mitattiin perheen hiilijalanjälki ja selvisi, että se on noin puolet suomalaisten keskivertojalanjäljestä. Silti siitäkin pitäisi vielä tiristää puolet pois.

– Tuli kieltämättä sellainen tunne, että apua, pitääkö meidän luopua kaikesta, Jenni kertoo.

– Sitten saimme eteemme vaihtoehtoja, joilla tavoitteeseen voisi päästä. Niistä tuli oivallus, että ihan pienilläkin asioilla on väliä: vaikkapa kahvia kuppi vähemmän päivässä ja riisin vaihtaminen ohraan.

”Syömme nyt paljon paremmmin kuin ennen, ja samoilla kustannuksilla.”

Jenni listaa lisää arjen ratkaisuja: sähkö on vaihdettu ekosähköön, roskien kierrätystä tehostettu. Keittiössä on alettu suosia vegaanista lähiruokaa, pyykinpesussa laskettu lämpöasteita. Eikä aina tarvitse pestä koko vaatetta, usein tuuletus tai tahranpoisto riittää.

Matkailu on perheelle rakas harrastus, mutta tulevia reissuja harkitaan tarkemmin. Jos ennen on tehty monta lyhyttä viikonloppumatkaa, nyt tehdään niiden sijaan yksi, jolla ollaan perillä pidempään.

– On paljon ratkaisuja, jotka voi ottaa heti käyttöön ilman, että elämänlaatu laskee. Monissa asioissa nautintojen määrä voi lisääntyäkin: olemme huomanneet, että syömme nyt paljon paremmin kuin ennen, ja samoilla kustannuksilla, Jenni sanoo.

Uudet liikkumisen välineet: sähköpyörä ja jalat

Ehkä eniten kampanja on näkynyt perheen autoilussa. Moneen paikkaan on kävelty aiemminkin, mutta vanhemmat ovat kuljettaneet nuorinta lasta autolla kouluun, isompia harrastuksiin. Kampanjan myötä käyttöön otettu sähköpyörä on innostanut myös pyöräilemään.

– Sähköpyörällä pyöräily on kuin menisi alamäkeä koko ajan! Siinä kerkiää saada ulkoilmaa ja herätä, vaikka polkeminen onkin leppoisaa.

Lasten saattamisissa on uusi periaate: kun reissusta selviää puolessa tunnissa, mennään kävellen. Ihan ilman nurinaa se ei ole sujunut, Jenni myöntää.

– Mutta ei lapsiltakaan ole isoa vastarintaa tullut. He ovat toisaalta luonnostaan uteliaita ja kokeilunhaluisia. Yhdessä olemme myös ottaneet selvää liikenteen päästöistä ikätasoisesti.

Kun perheen pojista joku kovasti haluaa jotakin uutta tavaraa, hankintoja on harkittu tarkemmin. Yhdessä on mietitty, mikä olisi kestävin vaihtoehto.

– Ja samalla: jos jokin asia harkinnan jälkeenkin tuntuu tosi tärkeältä, niin sekin on meistä viesti jostakin. Ajattelemme kuitenkin, että lapsilla saa olla myös samanlaisia lapsuuden iloja kuin muillakin.

Mutta onko yhden perheen valinnoilla väliä?

Tämän syksyn tuoreen ilmastoraportin viesti on hurja: ilmastotoimilla on jo todella kiire, jos haluamme rajata ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Miten tässä tilanteessa pitää yllä toivoa ja uskoa omien valintojen merkitykseen? Kyse on kuitenkin maailmanlaajuisesti muun muassa kaupunki- ja yhdyskuntarakenteista, energiantuotannosta, verotuksesta ja kansantalouksista.

 ”Pian alkaa olla noloa toimia toisin.”

Jenni uskoo, että pienilläkin ratkaisuilla on väliä – erityisesti siksi, että mitä useampi valintoja tekee, sitä enemmän niistä alkaa tulla valtavirtaa. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on asia, jossa jaloillaan äänestäminen kannattaa.

– Aikaisemmin ekoilu on ollut vähän pienten piirien piiperrystä. Kun kotitalouksia on riittävästi mukana, asenne kääntyy niin päin, että alkaa olla noloa toimia toisin.

– Ja mitä enemmän meitä on mukana, sitä suuremmat paineet päättäjillä on tehdä isoja ratkaisuja. Niitä tarvitaan nyt.

Muita perheitä Jenni neuvoo rohkeasti kokeilemaan, miten omia kulutustapoja voisi muuttaa.

– Mikään tekemistämme muutoksista ei ole tuntunut taakalta. Tämä on oikeasti mahdollista.

Testaa oma elämäntapasi: Sitran elämäntapatesti ja WWF:n ilmastolaskuri

Sisältö jatkuu mainoksen alla