Koko ikänsä koivulle allerginen ollut mies pääsi eroon vahvoista allergialääkkeistä.

Mieheni on ollut lapsesta saakka pahasti allerginen koivun siitepölylle. Myös lepän kukinta aiheutti oireita. Pahimpaan siitepölyaikaan hän on tarvinnut kunnon lääkearsenaalin: antihistamiineja, nenäsuihketta, silmätippoja. Kevät kului silti niiskuen ja pärskien.

Koivuallergiaan on liittynyt niin sanottu ristiallergia, joka tarkoittaa, että siitepölyn lisäksi allergikko reagoi myös joihinkin ruoka-aineisiin, joiden valkuaisaineiden rakenne muistuttaa koivun siitepölyn rakennetta.

Pahimmat ruoka-aineet, jotka raakoina aiheuttavat koivuallergiselle allergiaoireita ovat pähkinät, omena, päärynä, persikka, kirsikka, luumu, litsi, kiivi, sharon, peruna, tomaatti, paprika, porkkana, selleri, palsternakka, lanttu, fenkoli, kumina, sinappi, kurkuma, kaneli, inkivääri, valko- ja mustapippurit, soija, muut pavut ja mansikka.

Mieheni vältteli pitkään varsinkin pähkinöitä ja omenia, jotka aiheuttivat pahimmat oireet. Mutta ei enää, nyt hän rakastaa niitä. Mitä tapahtui?

Joitakin vuosia sitten alettiin puhua allergioiden siedättämisestä. Mediassa kerrottiin siedätyshoidosta, jossa hoidettavalle annettiin allergeenia sisältäviä pistoksia kerran viikossa.

Viikottainen pistoshoito tuntui turhan sitovalta. Sen sijaan mies aloitti  omatoimisen siedätyksen. Aluksi hän otti teelusikallisen luomuhunajaa kerran päivässä. Tietoa luomuhunajan ja erityisen siitepölyhunajan siedätysvaikutuksista löydät esimerkiksi täältä.

Sitten hän keksi ruveta kokeilemaan erilaisia hedelmiä, joista aiemmin oli tullut oireita; aluksi mahdollisimman kypsiä keltaisia luumuja. Persikoiden, kirsikoiden ja päärynöiden kautta hän siirtyi viimein pahimpiin: koviin omenoihin. Aluksi omenat saivat nielun kutiamaan mutta kerta kerralta oireet vähenivät.

Seuraavana keväänä siitepölyallergian oireet olivat selvästi lievemmät.

Ja vuoden kuluttua siitä koitti ensimmäinen kevät, jolloin mies ei tarvinnut allergialääkkeitä enää lainkaan.

Nykyään mies syö lähes päivittäin kourallisen pähkinöitä ja vihreän kovan ompun pitääkseen allergiaoireet loitolla, mutta ennen kaikkea siksi, että niihin on syntynyt himo vuosikymmenien pidättäytymisen jälkeen. Vielä muutama vuosi sitten moinen cocktail olisi saanut kurkun turpoamaan.

Pari vuotta sitten hankimme kotiimme kaiken kukkuraksi ehkä pahimman mahdollisen allergeenin mitä maa päällään kantaa, nimittäin kissan.

Vanhassa sananlaskussa on näköjään vinha perä. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

PS. Mieheni kokemukset omatoimisesta siedätyksestä olivat todella hyvät, mutta koska takana ei ole mitään tieteellistä tutkimusta, en lähde suosittelemaan vastaavaa hoitoa joka allergikolle. Varsinkin pahasti ruoka-aineallergisten on syytä toteuttaa siedätys aina lääkärin valvonnassa.

Nykyisin siedätys on mahdollista hoitaa myös kielen alle kerran viikossa laitettavalla liuoksella.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Kun näkö heikkenee, aina ei tarvita laseja

Kokemuksia hampaiden narskuttelun hoidosta

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Kokemus: koivuallergiasta voi päästä eroon näinkin

Täällä mentiin ihan siedätyshoidolla (tabletti kielen alle) ja hyvät tulokset tuli. Kun oireet oli tarpeeksi pahat, niin ei huvittanut ruveta kikkailemaan millään hunajilla ja d-vitamiineilla... Lääkitys päälle ja lääkärin kanssa keskustelemaan! http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/milta-nayttaa-koivuallergia-vuonna-2015/#.VSZcY-GgR-U
Lue kommentti
Vierailija

Kokemus: koivuallergiasta voi päästä eroon näinkin

Jos lisää hunajan ja hedelmien syömistä, niin näistä saatavat prebioottiset kuidut saattavat muuttaa suoliston mikrobistoa siinä määrin, että allergiat poistuvat jo sitäkin kautta. Eräässä hiirikokeessa havaittiin kahden Clostridium suvun bakteerin poistavan hiiriltä pähkinäallergian kokonaan. Sama vaikutus voi olla viljojen vähentämisellä, kun se kaloritarve täytyy sitten paikata jollain muulla ruoalla, jossa on mahdollisesti erilaisia kuituja jotka sopivat paremmin eri bakteerikannoille. Eli...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula
Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula

Iirosta on hauskaa seurata matojen touhuja ja viedä niitä multaan turvaan, kun äiti tekee puutarhatöitä.

”En ole matojen pelastaja. Tai olen. Kun äiti kaivaa ja huutaa, että täällä on hieno, mä tulen ottamaan madon. Vien sen multaan turvaan.

Mullassa mato syö ja kakkaa. Se kasvattaa meidän herneitä.

Tiellä auto tai pyörä voi ajaa madon päälle. Madot ei osaa vielä varoa.

Toi iso on varmaan isä ja toi toinen äiti. Kohta ne varmaan sukeltaa. Onkohan niiden koti kaukana?

Käyn välillä tekemässä muuta ja tulen sitten taas seuraamaan niitä. Madot on aika hitaita. Mä olen nopea.”

Iiro, 4

Alaraajavammat ovat lasten jalkapallovammojen suurin yksittäinen ryhmä, sanoo professori Jari Salo.

Lasten loukkaantumisalttius kasvaa, kun treeneistä siirrytään peleihin, joissa vauhti ja loppuun saakka yrittäminen ovat kovemmalla tasolla.

Yleisimpiä lasten jalkapallovammoja ovat nilkkojen vääntövammat sekä eri puolille kehoa kohdistuvat kolhut. Myös päähän kohdistuu lukumääräisesti paljon vammoja, mutta ne ovat onneksi yleensä vaikutuksiltaan vähäisiä.

– Nyrjähdykset ja nivelsidevammat ovat yleisempiä tytöillä, murtumat puolestaan pojilla, Jari Salo kertoo.

Murtumat ja ruhjeet liittyvät usein kontaktitilanteisiin, kun taas nivelside- ja lihasvammat syntyvät kaatumisten yhteydessä ja suunnanvaihdoista. 

– Takareiden alue jää usein liian vähälle huomiolle. Sen vammat ovat nopeimmin kasvava ryhmä jalkapallossa. Kasvuiässä tilanteeseen tuo lisähaasteen reisiluun pituuskasvu, johon lihasten tulisi mukautua, Salo painottaa.

Rasitusvammojen taustalla usein kasvuun liittyvät tekijät

Lasten ja nuorten rasitusvammoissa ikä on merkittävä tekijä. Kasvavalla lapsella tai nuorella on useita kohtia, joissa luiden kasvutumakkeiden luutuminen ja jänteiden ongelmat ilmaantuvat tietyssä järjestyksessä ikävaiheiden mukaan, jos rasitus ylittää sietokyvyn. 

– Tyypillisiä rasitusvaivojen kohtia ovat mm. kantapääkivut sekä polvilumpiojänteen alaosan vaivat, kuvailee Salo.

Urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa lisää rasitusvammoja.

Spesifi lajikohtainen harjoittelu yhdistettynä vähentyneeseen yleiseen vapaa-ajan liikkumisen näyttäisi osittain selittävän rasitusvammojen yleistymistä. Toinen merkittävä tekijä on urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa.

– Useampaa lajia harrastavilla lapsilla rasituksen sietokyvyn rajan huomaaminen on usein vaikeaa, kun kussakin lajissa pyritään maksimoimaan siinä tarvittava harjoittelu. Tällöin ennaltaehkäisyssä korostuu vanhempien ja valmentajien yhteistyö myös eri lajien kesken, Salo toteaa.

Vammojen ennaltaehkäisy monen tekijän summa

Akuuttien pelitilanteessa syntyneiden vammojen ennaltaehkäisyyn ei ole oikotietä. Rasitusperäisiä vammoja voidaan vähentää oikeanlaisella harjoittelulla sekä huomioimalla lapsen kokonaistilanne. 

– Riittävän monipuolinen harjoittelu, alkulämmittelyt, palautumisen seuranta, tasapainoinen ravitsemus, lapsen kuuntelu sekä maltti olla pois rasituksesta, jos ilmenee viitteitä rasitusperäisestä vammasta ovat hyviä keinoja vammojen ennaltaehkäisyyn, sanoo lastentautien erikoislääkäri Petri Koponen.

Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

Lapsi ei vielä tunne omaa kehoansa ja siinä tapahtuvia muutoksia, jolloin harrastuksessa mukana olevien aikuisten rooli korostuu. Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

– Treeniohjelma on hyvä rakentaa monipuoliseksi: nuorille ei kannata suunnitella liiaksi voimaharjoitteita ja alakouluikäisille lapsille on tärkeä mahdollistaa eri lajien kokeilu lapsen näin halutessa. Myös joukkueen reilut pelisäännöt ovat lasten ja nuorten joukkuepeleissä tärkeässä roolissa, painottaa Koponen lopuksi.

Jos urheillessa sattuu - milloin lääkäriin?

  • Urheilukentällä aloitettu perinteinen kylmä-koho-kompressio -hoito on hyvä ensiapu.  
  • Päävammojen osalta on tärkeä selvittää, onko lapsi ollut tajuttomana tilanteen jälkeen. Jos lapsi on hetkenkin tajuttomana tai päävamman liittyy muistikatko, lääkärin arvio on tarpeen.
  • Akuuteissa vammoissa on hyvä lähteä lääkäriin, jos lapsi ei pysty käyttämään loukkaantunutta raajaa, raaja on epämuotoinen, kipu on kova tai kyseessä on avovamma. 
  • Rasitusvammoissa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen, jos vammoihin liittyy lepokipua, aiempi vaiva pahenee akuutisti tai tilanne pitkittyy harjoittelutausta huolimatta.

Lähde: Mehiläinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.