Kahvin on raportoitu pidentävän ikää ja auttavan muun muassa ADHD-oireisia.

Olen tainnut jo aiemmin kertoa, että heti herättyäni olen puhekyvytön muriseva eläin. Kaikki muuttuu, kun saan eteeni puolen litran mukin kahvia. Sen jälkeen olen taas oma ihana itseni.

Pitkään ajateltiin, että kahvi on ihmiselle pahasta. Nykyään tiedetään, että asia on päinvastoin: kohtuullinen kahvinjuonti on terveydelle edullista.

Viimeisin lukemani tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Japanilaisen tutkimuksen mukaan kahvinjuojat elivät jonkin verran pitempään kuin kahvista kieltäytyvät. Kahvin juominen suojasi sydäntaudeilta, aivoverenkierron häiriöiltä ja hengityssairauksilta.

Aiemmissa tutkimuksissa kahvi on pienentänyt myös diabeteksen riskiä.

Tutkimukset ovat aina väestötutkimuksia, ja yksilötasolla jokainen reagoi kahviin vähän eri tavalla. Joidenkin vatsa ei siedä kahvia, ja toisille kahvi aiheuttaa unettomuutta ja päänsärkyä. Myös esimerkiksi raskaana ollessa kahvin juonti pitää rajoittaa kolmeen kupilliseen päivässä.

Lisäksi kannattaa muistaa, että pannukahvi ja muu suodattamaton kahvi, kuten espresso ja cappuccino, nostava kolesterolia. Suodatinkahvissa kolesterolia nostattavat aineet jäävät suodatinpussiin.

Mielenkiintoisinta minusta on se, että kahvin vaikutus näyttää riippuvan siitä, millainen aivokemia ihmisellä on.

Esimerkiksi adhd-ihmisiin kahvilla näyttäisi kokemusten ja joidenkin tutkimustenkin mukaan olevan lähes päinvastainen vaikutus kuin normaalisti. Kahvi toimii adhd-ihmisillä samaan tapaan kuin oireisiin määrätyt lääkkeet: kun normaali-ihmisillä adhd-lääkkeet aiheuttavat kiihtymystä ja levottomuutta, adhd-ihmisiä ne auttavat keskittymään ja rauhoittumaan.

Samoin toimii kahvi: pari kuppia kahvia selkeyttää adhd:ta potevan pään. Kohtuullisuus on tosin avainsana kahvin itselääkintäkäytössäkin.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Lasillisen jälkeen näytät paremmalta, kaksi on jo liikaa

Voiko masennusta ja ylipainoa hoitaa probiooteilla?

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Kahvilla on yllättäviä terveysvaikutuksia

Kahvi happamoittaa kehon, joten juo kahvia jos haluat, että virukset ja syövät viihtyvät sinussa. Voi sitä adrenaliinia ja verensokeria nostaa muillakin keinoin. Kofeiini on hermomyrkky kahvipavussa tuholaishyönteisiä vastaan, ihmisellä se nostaa adrenaliinia ja saa siksi hetken piristyksen tunteen aikaan, adrenaliini myös nopeuttaa sokerin imeytymistä vereen ja laajentaa verisuonia hetkeksi (siitä johtunee se, miksi sillä voi olla lievä suotuisa vaikutus vanhoilla, ylipainoisille ihmisille,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.