Kahvin on raportoitu pidentävän ikää ja auttavan muun muassa ADHD-oireisia.

Olen tainnut jo aiemmin kertoa, että heti herättyäni olen puhekyvytön muriseva eläin. Kaikki muuttuu, kun saan eteeni puolen litran mukin kahvia. Sen jälkeen olen taas oma ihana itseni.

Pitkään ajateltiin, että kahvi on ihmiselle pahasta. Nykyään tiedetään, että asia on päinvastoin: kohtuullinen kahvinjuonti on terveydelle edullista.

Viimeisin lukemani tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Japanilaisen tutkimuksen mukaan kahvinjuojat elivät jonkin verran pitempään kuin kahvista kieltäytyvät. Kahvin juominen suojasi sydäntaudeilta, aivoverenkierron häiriöiltä ja hengityssairauksilta.

Aiemmissa tutkimuksissa kahvi on pienentänyt myös diabeteksen riskiä.

Tutkimukset ovat aina väestötutkimuksia, ja yksilötasolla jokainen reagoi kahviin vähän eri tavalla. Joidenkin vatsa ei siedä kahvia, ja toisille kahvi aiheuttaa unettomuutta ja päänsärkyä. Myös esimerkiksi raskaana ollessa kahvin juonti pitää rajoittaa kolmeen kupilliseen päivässä.

Lisäksi kannattaa muistaa, että pannukahvi ja muu suodattamaton kahvi, kuten espresso ja cappuccino, nostava kolesterolia. Suodatinkahvissa kolesterolia nostattavat aineet jäävät suodatinpussiin.

Mielenkiintoisinta minusta on se, että kahvin vaikutus näyttää riippuvan siitä, millainen aivokemia ihmisellä on.

Esimerkiksi adhd-ihmisiin kahvilla näyttäisi kokemusten ja joidenkin tutkimustenkin mukaan olevan lähes päinvastainen vaikutus kuin normaalisti. Kahvi toimii adhd-ihmisillä samaan tapaan kuin oireisiin määrätyt lääkkeet: kun normaali-ihmisillä adhd-lääkkeet aiheuttavat kiihtymystä ja levottomuutta, adhd-ihmisiä ne auttavat keskittymään ja rauhoittumaan.

Samoin toimii kahvi: pari kuppia kahvia selkeyttää adhd:ta potevan pään. Kohtuullisuus on tosin avainsana kahvin itselääkintäkäytössäkin.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Lasillisen jälkeen näytät paremmalta, kaksi on jo liikaa

Voiko masennusta ja ylipainoa hoitaa probiooteilla?

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Kahvilla on yllättäviä terveysvaikutuksia

Kahvi happamoittaa kehon, joten juo kahvia jos haluat, että virukset ja syövät viihtyvät sinussa. Voi sitä adrenaliinia ja verensokeria nostaa muillakin keinoin. Kofeiini on hermomyrkky kahvipavussa tuholaishyönteisiä vastaan, ihmisellä se nostaa adrenaliinia ja saa siksi hetken piristyksen tunteen aikaan, adrenaliini myös nopeuttaa sokerin imeytymistä vereen ja laajentaa verisuonia hetkeksi (siitä johtunee se, miksi sillä voi olla lievä suotuisa vaikutus vanhoilla, ylipainoisille ihmisille,...
Lue kommentti