Janottaako? Älä odota, vaan suuntaa hanalle. Kuva: 123.rf
Janottaako? Älä odota, vaan suuntaa hanalle. Kuva: 123.rf

Särkeekö päätä? Syynä voi olla lievä nestevajaus. Pistä muistiin päivän juomalista!

Olen kova tyttö juomaan – vettä nimittäin. Työpöydälläni on aina vesilasi. Yöpöydälläni on vesilasi. Kun lähden autolla yli tunnin reissulle, otan matkaan vesipullon.

Minulla on aina jano. Ehkä olen totuttanut kroppani siihen, että se saa paljon nestettä.

Vettä kuluu erityisen paljon tähän aikaan vuodesta, kun keskuslämmitys kuivattaa sisäilmaa. Ja tietenkin kesällä, kun vettä haihtuu hikoillessa.

Jos en ole päivän aikana juonut riittävästi, huomaan sen kropassani iltapäivällä: väsyttää, janottaa, päätä alkaa särkeä. Lieväkin nestevajaus oireilee päänsärkynä.

Juo koko tammikuu -haaste toimii vähän niin kuin tipattoman tammikuun vastinparina. Tässä ohjeet:

Juo:

  • 4 dl aamulla
  • 4 dl päivällä
  • 4 dl iltapäivällä
  • 4 dl alkuillasta
  • 4 dl illalla
  • = 2 litraa päivässä.

Pääasiassa näitä:

  • vettä
  • sokerittomia pullovesiä
  • vihreää teetä
  • rasvatonta maitoa.

Jos et vielä innostunut, niin kurkkaapa tätä. The Daily Mirrorin artikkelissa kerrotaan, miten englantilainen nainen teki itsellään ihmiskokeen. Hän joi 3 litraa vettä päivässä, ja tulokset olivat hämmästyttävät, ainakin valokuvan perusteella.

Kaikki asiantuntijat eivät tosin allekirjoita sitä, että pelkästään veden juominen tekisi moisia ihmeitä. Liika on myös liikaa – usean litran juominen lyhyessä ajassa voi johtaa vesimyrkytykseen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.