– Jännittävin lomamatkamme oli, kun vietimme kuukauden Berliinissä Felixin ollessa vielä vauva, Heli kertoo. Kuva: Lasse Lecklin
– Jännittävin lomamatkamme oli, kun vietimme kuukauden Berliinissä Felixin ollessa vielä vauva, Heli kertoo. Kuva: Lasse Lecklin

Heli ja Pyry tienaavat matkarahaa vuokraamalla lastentarvikkeita. ”Lisäksi on kiva saada tavaroita käyttöön myös muille.”

Mitä tehdä lastentarvikkeille, joita esikoinen ei enää käytä, mutta joita saatetaan tarvita perheessä vielä joskus? Reilu vuosi sitten Heli Kleemola törmäsi Facebookissa lastentarvikkeiden lainaamispalveluun ja innostui heti.

– Olin hankkinut meille rattaiden lentokoneessa kuljettamista varten tarkoitetun laukun. Päätin laittaa sen vuokralle. Nyt se on ollut lainassa Kinspiring-palvelun kautta jo 15 kertaa, Heli sanoo.

Ajatus tuntui heti luontevalta, koska Heli ja hänen puolisonsa Pyry Kovanen olivat käyttäneet muitakin jakamistalouden palveluita, kuten vuokranneet asuntoaan Airbnb:n kautta ja löytäneet sitä kautta loma-asuntoja myös omille reissuilleen.

Myöhemmin Heli laittoi vuokralle myös kaksivuotiaan Felixin vanhan matkasängyn ja kantorepun. Kaikkien tarvikkeiden päivähinta on noin kolme euroa. Yleensä tarvikkeita on vuokrattu noin viikoksi kerrallaan.

Yhteisölliset arvot

Myös Pyry pitää ajatusta lainaamisesta hyvänä. Pari jakaa muutenkin yhteisölliset arvot.

– On kiva saada tavaroita käyttöön myös muille, hän miettii.

Perhe matkustaa paljon. Nyt siihen on hyvin aikaa, kun Heli on hoitovapaalla, ja yrittäjänä Pyry pystyy sumplimaan aikataulujaan joustavasti. Kinspiringin ja Airbnb:n kaltaiset palvelut tekevät matkustelusta edullisempaa. Omia tavaroita vuokraamalla ei pääse tienaamaan, mutta siitä saa vähän rahaa seuraavaan matkaan.

Perhe on itse lainannut palvelun kautta pienet matkarattaat Mallorcan matkaa varten. Felix pystyi istumaan rattaissa lentokentällä aina lähtöportille saakka, kun isommat rattaat olisi pitänyt jättää ruumaan.

Erityisesti vauva-aikana hankittavaa on paljon, eikä tiedä mikä on juuri omalle vauvalle tarpeellista.

– Jos Kinspiring tai muu vastaava palvelu olisi ollut olemassa kun Felix oli vauva, olisin varmasti käyttänyt sitä paljon jo aiemmin. Erityisesti vauva-aikana hankittavaa on paljon, eikä tiedä mikä on juuri omalle vauvalle tarpeellista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suvi Koivusalo haluaa auttaa ihmisiä, jotka kokevat olevansa muille kuin ilmaa. Siksi hän järjestää ilmaisen työpajan, jossa jokainen tulee nähdyksi.

Kaipuu tulla kunnolla nähdyksi. Sen tunteen Suvi Koivusalo tunnisti ja muisti, kun hän luki Meidän Perheen jutun näkymättömistä ihmisistä

Jutussa sadat suomalaiset kertovat, miltä tuntuu olla muille kuin ilmaa:

”Vetäydyn sosiaalisista tilanteista jo valmiiksi, koska en enää kestä sitä nöyryytystä.”

”Kuin ylläni olisi aura, että karttakaa tätä.”

Jutun luettuaan Suvi Koivusalo päätti järjestää ilmaisen improvisaatiotyöpajan auttaakseen näkymättömyyden tunteiden kanssa kamppailevia.

– Olen itse kokenut hetkiä, jolloin olen kovasti kaivannut tulla nähdyksi. Improvisaatio on omalta osaltaan auttanut tässä valtavasti. Sen takia haluan jakaa sitä kokemusta ja osaamista eteenpäin, näyttelijänä työskentelevä Koivusalo sanoo.

Työpajan ideana on saada ihmiset näkyviksi toistensa edessä, rakentaa luottamusta ja rohkeutta.

”Olen itse kokenut hetkiä, jolloin olen kovasti kaivannut tulla nähdyksi.”

– Toivon, että se antaisi lisävarmuutta ja avaimia muiden ihmisten ja uusien tilanteiden kohtaamiseen. Vaikka en voi luvata, että työpaja olisi tae jostain todella suuresta muutoksesta, voin kuitenkin luvata, että jokainen paikallaolija tulee nähdyksi ja kuulluksi, Koivusalo sanoo.

Työpaja järjestetään Helsingissä sunnuntaina 8.7. klo 13–16. Mukaan mahtuu 16 nopeimmin ilmoittautunutta.

Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.

 

Vesirokkopotilaalla on ehdoton lentokielto, mutta miten toimia, jos lapsella on korvatulehdus? Lastenlääkäri Mari Hero vastaa. 

Kuume

Olemme huomenna lähdössä lentokoneella lomamatkalle, ja tänään lapselle nousi 38 asteen kuume. Voimmeko lentää kuumeisen lapsen kanssa?

”Jos lapsi voi hyvin ja hän jaksaa lentomatkan, voi lennolle lähteä huoletta. Jos kuumelääkkeet eivät auta tai yleiskunto on huono, on parempi jäädä kotiin. Aina, jos lapsen terveydentilaa on itse vaikea arvioida, on paras kääntyä ammattilaisen puoleen.

Yleensä tavallinen flunssa ei estä lentämistä, mutta jos lapselle ilmestyy vaikkapa näppylöitä, on tilanne tarkistettava. Vesirokossa on ehdoton lentokielto, eikä lasta saa viedä lentokoneeseen.

Lentoyhtiöillä voi olla erilaisia sääntöjä flunssaisena lentämiseen. Esimerkiksi pahimpana lintuinfluenssakautena henkilökunta saattoi mitata matkustajien lämmön varmuudeksi lähtöportilla, jotta koneeseen ei varmasti päässyt ketään, joka tartuttaisi koneellisen ihmisiä.”

Vatsatauti

Lapsi oksensi aamulla, ja illalla pitäisi lentää. Voimmeko lähteä oksentamisesta huolimatta matkalle?

”Monet lentoyhtiöt eivät ymmärrettävästi ota oksentavaa lasta kyytiin, sillä oksennustauti tarttuu erittäin herkästi. Kannattaa aina miettiä tapauskohtaisesti, voiko lennolle lähteä.

Isommalla lapsella oksentaminen voi liittyä matkajännitykseen.

Erityisesti jos oksennuspotilas on ihan pieni vauva, suosittelisin miettimään lähtöä muutamaan otteeseen. Se ei palvele ketään, jos kohdemaassa joutuukin suoraan lentokentältä etsimään sairaalan, jotta nestetasapaino saadaan kuntoon.

Jos kyseessä on vaikka isompi lapsi, joka oksentaa kerran, on mahdollista, että oksennus liittyy matkajännitykseen. 

Jos kuitenkin lentää oksentavan lapsen kanssa, on erittäin tärkeää muistaa nesteytys.”

Korvatulehdus

Lapsella todettiin tänään korvatulehdus, ja hän sai siihen lääkkeet. Voiko lapsi lentää huomenna, vai voivatko korvat vaurioitua?

”Korvatulehduspotilas voi lentää, mutta nousut ja laskut saattavat sattua korviin normaalia enemmän. Joissain tapauksissa korvatulehdusta sairastava voi tarvita matkalle lääkärin kirjoittaman lentoluvan. Espanjassa korvatulehduksesta kärsivä ei saa lentää ollenkaan. 

Pahimmassa tapauksessa tärykalvo voi  puhjeta lentokoneen painevaihtelun vuoksi. Voikin olla hyvä, että korvien tilannetta seuraa muutaman päivän ennen lennolle lähtöä ja katsoo, pureeko lääkekuuri. Korvatulehdus ei kuitenkaan itsessään ole este lentämiselle.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.