Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen

Maitohampaiden arvo on 50-kertaistunut, Ile Uusivuori päivittelee. Pitäisikö niihin alkaa sijoittaa?

 

Lämmin kesäkuun aamu läheisessä puistossa. Koska on lauantai ja vaimoni tanssiaamu, olen liikkeellä yksin kolmen lapseni kanssa. Pojat juoksentelevat leikistä toiseen, neiti taapero nukkuu vaunuissaan. Minä siemailen kahvia muina lattepappoina, suljen silmäni ja käännän kasvoni kohti aurinkoa.

”Paljonko jätkä muuten maksaa hampaista?” huutaa joku vierestäni. Kuka uskaltaa herättää minut isyyden shangri-lastani? Ja mitä ihmettä minulta juuri kysyttiin?

”Kuulemma Toni oli antanut skidilleen femman”, tokaisee mies, jonka tunnistan isäkaverikseni Peteksi. Pian ymmärrän kuvion: ystäväni pojalta on siis irronnut hammas, ja yön aikana isä on saanut pulittaa hammaskeijun liksan. Ja se on tätä nykyä viisi euroa. Femman seteli tyynyn alle! Kahisevaa maitohampaasta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maitohampaiden määrä suussa on yhteensä 20 kappaletta, mikäli niistä jokainen puhkeaa. Ja jos jokaisesta pitää pulittaa vitonen, se tekee satasen per lapsi. Meikäläisellä summa on kolminkertainen, yhteensä 300 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maitohampaiden arvo on siis 50-kertaistunut sitten oman lapsuuteni, eikä arvonnousulle loppua näy. Olisiko sittenkin pitänyt sijoittaa maitohampaisiin Koneen osakkeiden sijaan?

Jossain kohtaa vakuutusyhtiöt varmasti heräävät tarjoamaan perheille maitohammasvakuutusta.

Kun lasteni ensimmäinen tienaussato irtoaa, aion kertoa heille, että maitohampaat ovat listautumassa pörssiin. Huonetta siivoamalla, kädet pesemällä ja omassa sängyssä nukkumalla saa listautumis-annissa hampaista hyvän diilin. Osakkeenomistajana heillä on myös oikeus joka keväiseen osinkoon – sanotaanko viisi senttiä hampaalta.

Mikäli hampaiden nousukiito pörssissä jatkuu vielä seuraavat 30 vuotta, kannattaa luovuttaa irronneet hampaat hammaskeijulle vasta lukion päätyttyä, myydä kaikki 20 yhdellä kertaa ja ostaa niillä ensimmäinen asunto mukavalta alueelta. Jossain kohtaa vakuutusyhtiöt varmasti heräävät tarjoamaan perheille maitohammasvakuutusta. Jos vaikka sattuu vahingossa nielaisemaan, kuten kävi naapurin Janille viime vuosituhannella.

Minun olisi ehdottomasti kannattanut sijoittaa maitohampaisiin jo 80-luvulla. Vastaavaan arvonnousuun on kenties pystynyt vain Bitcoin. Kun hammaspottiin ynnätään kaikki lasten muut tienaamistavat kuten viikkorahat, virpomispalkat, pääsiäiskukonmunat ja joulupukin lahjat, kohta tienesteistä kiinnostuu varmasti verottajakin.

Olisi pitänyt upottaa kihlasormukseen maitohammas.

Kun lapseni ensimmäinen hammas irtoaa, voisin ostaa sen arvolla viisi litraa maitoa. Miettikääpä sitä! Olisi pitänyt upottaa kihlasormukseen timantin sijasta maitohammas. Jonain päivänä se nimittäin on arvokkaampi.

Pahvinen kahvikuppi kädessäni on tyhjä. Tämä laimea latte kesäisessä puistossa maksoi minulle yhden maitohampaan.

Olisi kannattanut sijoittaa se viisaammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla