kuva: Shutterstock
kuva: Shutterstock

Iskikö kevätväsy? Kokeile näitä kotikonsteja.

Kevät on useimmille odotettu, ihana vuodenaika. Lapset kirmaavat innoissaan lätäköstä toiseen, mutta kaikkia vanhempia ei lisääntyvä valon määrä ilahduta.

Päinvastoin, kirkkaasta kevätauringosta huolimatta olo voi olla apea ja vetämätön, saamaton ja suorastaan masentunut.

Kevätväsymys ei ole keksitty vaiva vaan johtuu osittain samasta syystä kuin kaamosmasennus, sopeutumattomuudesta valojaksojen muutokseen. Hormonitasojenkin muutokset voivat vaikuttaa, samoin yksipuolinen ravinto ja liikunnan puute.

Varsinaista lääkettä ei keväiseen alakuloon ole, mutta jotain voi yrittää kuitenkin.

Halaa ja silitä

Halaa lastasi ja puolisoasi, silitä koiraa tai kissaa. Halatessa ja silitellessä oksitosiinin eli mielihyvähormonin eritys lisääntyy ja olosi kohenee.

Samasta syystä kannattaa käydä hieronnoissa, kasvo- ja jalkahoidoissa. Koskettelu rentouttaa lihakset ja tekee hyvää mielelle.

Nuku enemmän

Keväinen väsymys saattaa johtua ihan vaan siitä, että nukut liian vähän.

Iltojen pidetessä tulee houkutus valvoa myöhään, ja myös pimeähormoni melatoniinin eritys alkaa iltaisin myöhemmin. Unensaanti viivästyy ja unenmäärä jää vähäiseksi, jolloin päivällä luonnollisesti väsyttää.

Kesä- ja normaaliaikaan siirtymiset voivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan aiheuttaa joillekin jopa viikkojen ajan univajetta.

Katso mitä syöt

Huolehdi siitä, että saat riittävästi jaksamisen kannalta tärkeitä D-, B- ja C-vitamiineja sekä hivenaineita. Syö joka päivä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. D-vitamiinilisä on kevätauringosta huolimatta tarpeellinen.

Huolehdi myös siitä, että saat tarpeeksi hyviä rasvoja, proteiinia ja kuitua. Syö säännöllisesti, älä korvaa aterioita kahvilla ja pullalla.

Vihreä tee ja tumma suklaa saattavat piristää joitakin.

Lähde ulos ja liiku

Vaikka kuinka väsyttäisi, vääntäydy ulos lenkille raittiiseen ilmaan.

Liikunta nostaa tutkitusti mielialaa ja parantaa unen laatua, vähentää stressiä ja auttaa ylläpitämään yleiskuntoa.

Kaikenlainen liikkuminen on hyvästä. Huhki ja pese vaikka ikkunat. Se piristää, myös siksi, että olet saanut urakan tehtyä.

Koeta kestää

Jos mikään edellä luetelluista ei auta, aika auttaa. Kevätväsymys menee lopulta ohitse muutamassa viikossa, kun elimistö tottuu valoon.

Jos kevätväsymys ei taltu kotikonstein, jatkuu pitkään tai pahenee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Joskus kyseessä voi olla masennus, joka on väsymystä vakavampi tila ja vaatii ammattilaisen hoitoa.

Suomalaislapsi saa tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä. Tarvittaessa sitä voidaan aikaistaa.

Tuhkarokon leviäminen jatkuu Euroopassa. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että jo noin 14 000 eurooppalaista on sairastunut tuhkarokkoon runsaan vuoden aikana. Tartuntoja on ollut vuonna 2017 erityisen paljon Romaniassa, Italiassa ja Saksassa, mutta myös esimerkiksi Ranskassa, Kreikassa ja Belgiassa. Tauti on levinnyt myös Ruotsissa.

Suomalaisvauvat saavat tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä annettavassa MPR-rokotteessa. Uskaltaako vielä rokottamattoman lapsen kanssa matkustaa esimerkiksi Italiaan tai Kreikkaan?

Vastaus riippuu siitä, kuinka pienestä vauvasta on kyse, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo. Nohynek työskentelee THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Tautiriskin kannalta alle puolivuotiaan kanssa matkustaminen voi olla jopa turvallisempaa kuin isomman vauvan kanssa.

– Ihan pienellä vauvalla on vielä paljon vasta-aineita äidiltä, ja hän on aika hyvässä suojassa. Erityisesti näin on silloin, jos vauva saa pelkkää rintamaitoa, Nohynek sanoo.

– Äidiltä ennen syntymää saadut vasta-aineet hiipuvat vähitellen, ja tosi alhaisella tasolla ne alkavat olla puolen vuoden iässä. Vasta siitä eteenpäin vauva alkaa vähitellen itse muodostaa vasta-aineita kohtaamiansa taudinaiheuttajia ja rokotteita vastaan.

Isommilla vauvoilla isompi tautiriski

Pienellä vauvalla tuhkarokkoa suuremmat riskit liittyvät hinkuyskään ja RSV-infektioon sekä eksoottisempiin tauteihin kuten malariaan, joita vastaan Suomessa syntyneellä äidillä ei yleensä ole vasta-aineita.

Isommilla vauvoilla ja rokottamattomilla taaperoilla voi olla matkoilla suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin, koska he tutustuvat ympäristöön jo itse. Ripulit, hengitystieinfektiot ja muut virukset tarttuvat herkästi, kun lapsi syö muutakin ravintoa kuin rintamaitoa ja lisäksi ryömii tai konttaa ja poimii maasta kaikkea suuhunsa.

MPR-rokotteen voi ottaa aikaisintaan puolen vuoden iässä.

Tuhkarokko tarttuu herkästi. Tartunnan voi saada ilmateitse, pisara- tai kosketustartuntana.

Nohynek arvioi, että Euroopan tuhkarokkoalueille matkustamista kannattaa vakavasti harkita, jos lapsi ei ole vielä saanut MPR-rokotetta. Lomakohteissa tartuntariskiin vaikuttaa sekin, mistä maista muut turistit ovat ja onko heitä tai heidän lapsiaan rokotettu vai ei. Riski voi olla myös lentokentillä ja väentungoksissa kuten suosituissa turistinähtävyyksissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Disneylandissa levisi muutama vuosi sitten tuhkarokkoepidemia. 

Jos perhe ehdottomasti haluaa matkustaa alueelle, jolla tiedetään olevan tuhkarokkoepidemia, MPR-rokotteen antamista vauvalle voidaan aikaistaa. MPR-rokote voidaan antaa aikaisintaan puolen vuoden iässä. Varmempi suoja saadaan kuitenkin, jos rokotteen saa hieman myöhemmin, noin 9-11 kuukauden iässä.

Rokotesuoja alkaa tehota noin kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Aikaistetun rokoteannoksen jälkeen tarvitaan vielä kansallisen rokoteohjelman mukaiset tehosteet 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila haluaisi palauttaa subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen. 

Päivähoito-oikeuden rajaaminen työttömien lapsilta vaikeuttaa vanhempien mahdollisuuksia ottaa vastaan tarjottua työtä, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo.

Suunniteltu työttömyysturvan aktiivimalli tekee yhtälöstä entistä vaikeamman: aktiivimallissa työtön menettää osan työttömyysetuudesta, ellei hän ole kolmen kuukauden aikana 18 tuntia töissä riittävällä palkalla, viikon verran työvoimapalveluissa tai tienaa yrittäjänä 241 euroa.

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan maanantaina, että keskustelu aktiivimallin toteutustavoista jatkuu vilkkaana. Mallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen on kertynyt yli 115 000 allekirjoitusta.

Kurttilan mukaan aktiivimallista päätettäessä ei ole huomioitu lasten varhaiskasvatuksen järjestämistä.

– Nykyisin äkillisestä työllistymisestä johtuen kunnalla on kaksi viikkoa aikaa varhaiskasvatuspaikan järjestämiseen hakemuksen jättöpäivästä laskien. Aktiivimallin voimassa ollessa tämä kahden viikon odotusaika on liian pitkä, Kurttila arvioi.

”Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää.”

Lapsiasiavaltuutetulla on kaksi ratkaisuvaihtoehtoa: subjektiivinen oikeus päivähoitoon on palautettava kaikille, tai alle kouluikäisten lasten vanhemmat on rajattava kokonaan pois työttömyysturvan aktiivimallista.

– Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää. Jos yhteiskunta ei pysty järjestämään tarvittavia varhaiskasvatuspalveluita joustavasti, silloin työttömiä vanhempia ei voi rangaista aktiivimallin mukaisesti lapsen hoitamisesta kotona, Kurttila pohtii.

Kurttila on aiemminkin puhunut varhaiskasvatuksen puolesta ja päivähoito-oikeuden rajausta vastaan. Hän on huomauttanut, että kukaan ei hyväksyisi sitä, että lapsilla olisi perhetaustansa perusteella erilainen oikeus käydä koulua.

– Rajaus päivähoito-oikeuteen tarkoittaa käytännössä samaa. Kuitenkin tiedetään, että ne lapset, joiden perheissä on esimerkiksi työttömyyttä tai vähäosaisuutta, hyötyvät varhaiskasvatuksesta eniten.

Keskustele alle: Onko lapsesi oikeutta päivähoitopaikkaan rajattu oman työttömyytesi takia? Miten se on vaikuttanut työnhakuusi?