Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

"Naiset odottavat itseltään paljon", sanoo työterveyspsykologi Annamari Heikkilä.

Naiset odottavat itseltään paljon. Vanhemmuus, työ, parisuhde, omasta itsestä huolehtiminen ja sosiaalinen elämä asettavat kaikki omat vaatimuksensa, joiden ristipaineessa naiset kulkevat. Haastavinta on varmasti lapsiperhe-elämää elävillä naisilla.

Allekirjoitatko sitaatin? Yllä sanottu on lainaus Terveystalon työterveyspsykologilta Annamari Heikkilältä.

Heikkilän mukaan nykyäidit ovat entistä paljon tietoisempia siitä, mitä on hyvä vanhemmuus ja hyvä äitiys. Vanha sanonta, tieto lisää tuskaa, pätee tässäkin. Me tiedämme, miten olla hyviä äitejä ja isiä, mutta huomaamme usein toimivamme toisin kuin pitäisi. Se lisää syyllisyyttä.

Sama pätee terveyteen ja ravitsemukseen, Heikkilä jatkaa.

Ohjeet tasapainoiseen, terveelliseen ja seesteiseen arkeen ovat vuosien saatossa kasvaneet räjähdysmäisesti. Myös hyvinvointikeskustelun ja terveystiedon lisääntyminen asettavat naisille paineita.

Tiedän, että olen saattanut itsekin näillä kauneus- ja terveysaiheisilla kirjoituksillani lisätä paineita ja ahdistusta. Toivottavasti en kuitenkaan ylenmäärin, sillä se ei ole todellakaan tarkoitus.

Tavoitteeni on kertoa, miten pienilläkin muutoksilla on merkitystä. Kenenkään ei tarvitse aloittaa maratonharjoittelua, jo 7 minuutin treeni voi tehdä ihmeitä. Tai se, että istuu vähemmän ja seisoo enemmän.

Lihansyönnistä ei tarvitse luopua kokonaan. Hyvä askel on jo se, että pohtii valintojaan ja pitää yhden tai kaksi kasvisruokapäivää viikossa.

Herkutellakin saa kohtuullisesti, sillä tutkimustenkaan mukaan tiukka dieetti ei toimi.

Anna itsellesi armoa. Sekin on terveysteko.

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

 
Vierailija

Armoa!

Kivan ristiriitainen. "Kenenkään ei tarvitse aloittaa maratonharjoittelua, jo 7 minuutin treeni voi tehdä ihmeitä ." Tässäkin on vaatimus – naisen pitää muokata itseään mahdollisimman tehokkaasti, niin että aikaa riittää muille.
Lue kommentti
Vierailija

Armoa!

Ihania nää kuvitukset. Oletan, että kuvituksessa käytetyn naisen pitäisi nyt edustaa naisihmistä rentona ja vailla turhia ulkoapäin tulevia paineita. Ei tarttekaan kuin laittaa tunnin verran hiuksia, että saa kivat sensuellit laineet, paklata toinen tunti naamaa, hankkia jostain vähän laadukkaampi kashmirneule sekä iso puutarha jossa satavuotiaan känkkyräisen oksiston läpi kimmeltää kevätauringon ensisäteet. Ja sitten voi ottaa kupin kahvia ja olla ihan että relax. Ensi kerralla, pistäkää...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.