Elisan ja Lilian Arja-mummi (keskellä) asuu 30 metrin päässä lapsenlapsistaan.
Elisan ja Lilian Arja-mummi (keskellä) asuu 30 metrin päässä lapsenlapsistaan.

Ristiriitoja isovanhempien kanssa ehkäisee se, että lyhyistä välimatkoista huolimatta kaikilla on selkeästi oma yksityisyytensä, Katja-äiti kertoo.

Äiti, saadaanko mennä mummin pihalle leikkimään? Katja Huurinainen on tottunut kuulemaan kysymyksen 8- ja 5-vuotiaiden lastensa suusta. Mummilaan eli Katjan äidin luo on kotiovelta matkaa kolmisenkymmentä metriä, joten lapsenlapset Elisa ja Lilia tapaavat Arja-mummia tyypillisesti usean kerran viikossa.

Viikonloppuaamuisin lupa mummilaan menoon tosin heltiää Katjalta vasta kymmenen tienoilla. Hänelle on tärkeää, että vapaapäivinä äiti ja tämän puoliso saavat juoda aamukahvinsa rauhassa.

Toisinaan Katja laskeskelee, kuinka kauan mummilassa on vietetty aikaa edellisenä päivänä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jos olemme kyläilleet pitkälle iltaan, saatan sanoa lapsille, että keksitään tänään jotain muuta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katjan perhe asuu Tuusulassa vanhalla maatilalla. Samassa pihapiirissä sijaitsee äidin ja tämän puolison koti, joka on myös Katjan lapsuudenkoti. Parikymppisenä Katja muutti muutamaksi vuodeksi omilleen Tuusulan keskustaan.

Parin vuoden päästä mielessä alkoi pyöriä perheenlisäys, mikä oli osasyy sille, että Katja ryhtyi houkuttelemaan puolisoaan Anttia muuttamaan tilalle kanssaan. Siellä tukiverkot olisivat kirjaimellisesti huutomatkan päässä. Tieto antoi korvaamatonta turvaa, kun esikoinen oli syntynyt. 

Eräänä iltana oli jo myöhä, ja vuoden vanha Elisa oli herännyt kesken unien. Unenpöpperössä lapsi kierähti sängyltä päälleen kodin kivilattialle, ja itku oli kova.

Kun esikoisvauva putosi sängystä, soitto naapuriin rauhoitti tuoreet vanhemmat: voitko tulla heti tänne.

– Kyseessä oli ensimmäinen lapsi ja ensimmäinen putoaminen, joten menin ihan paniikkiin. Soitin äidille, että voitko tulla heti tänne. 

Äiti saapui pihan yli juoksujalkaa. Kolme lasta aikuiseksi kasvattaneen Arjan rauhoittelut vakuuttivat Katjan siitä, että hätää ei ollut.

Tällä hetkellä Katja tekee töissä arkisin pelkkää iltavuoroa. 5-vuotias kuopus voi olla vielä kotona, sillä Antti-isä ehtii tulla töistä ennen kuin äiti lähtee omiinsa.

Jos Katjan on päästävä keskellä päivää vaikkapa hammaslääkäriin, avuksi hyppää useimmiten Antin isä. Antinkin vanhemmat asuvat vain kilometrin päässä. Ari-ukki on isovanhemmista ainut, joka on eläkkeellä, joten hänellä on päivisin varmimmin aikaa. Välillä hän hakee esikoista koulusta ja kuopusta kerhosta. 

Naapurissa asuvan Arja-mummin kanssa arkisesta hoitoavusta ei usein sovita etukäteen. Perhe saattaa mennä mummilaan porukalla kylään. Pian Katjan äiti tarjoutuukin katsomaan tyttöjen perään, ja Katja ja Antti pääsevät käymään kaupassa tai kävelyllä. Se on heille tärkeää parisuhdeaikaa, sillä ristiin menevät työajat eivät mahdollista yhteisiä hetkiä arki-iltoina.

Isovanhemmat eivät yleensä koskaan kieltäydy auttamasta, joten perhe säännöstelee pyyntöjä, ettei niitä kertyisi liikaa. 

– Meillä ei ole kokemusta ristiriidoista, mikä johtuu varmaan juuri siitä, että kaikilla on selkeästi oma yksityisyytensä. Erityisistä pelisäännöistäkään ei ole tarvinnut sopia, sillä isovanhemmat kunnioittavat meidän tapaamme hoitaa asiat.

”Minulla on halu tarjota omille lapsilleni samanlainen perhemalli kuin jonka olen itse saanut.”

Kun Katja oli pieni, sukutilan pihapiirissä asui äidinäiti. Mummo hoiti Katjaa päivisin.

– Minulla on halu tarjota omille lapsilleni samanlainen perhemalli kuin jonka olen itse saanut. On ihana nähdä, että lapsilla on elämässään paljon tärkeitä aikuisia. 

Eri sukupolvilla on monesti erilainen elämänrytmi. Isovanhemmilla voi olla eri tavalla aikaa istuutua rauhassa lukemaan lapsen kanssa kirjaa. 

– Itse suhaan jatkuvasti ympäriinsä, koska on muka kiire. Isovanhemmat antavat lapselle erilaista aikuisen mallia kuin oma sukupolveni, mikä on arvokasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla