Kuvat
iStock
Hyvä iskä! Rento vanhempi heittäytyy mukaan ja kannustaa.
Hyvä iskä! Rento vanhempi heittäytyy mukaan ja kannustaa.

Tsempit vaan opettajat ja valmentajat! Meidänkin kaikkien kanssa on tultava toimeen.

Opettajien ja valmentajien päähommana on tietysti lasten ohjaaminen ja opettaminen. Mutta siinä sivussa he saavat käsiteltäväkseen meidät vanhemmat.

Meidän Perheen lukija ja kolmen aktiivisesti harrastavan alakoululaisen äiti listasi vanhemmuustyypit, joita jokaisen luokan ja harrasteporukan aikuisista löytyy. Tunnistatko joukosta omasi?

Ääriaktivisti

On mukana vanhempainyhdistyksessä, harrasteporukoissa, kuljetuksissa ja varainkeruussa. Wilman suurkäyttäjä, joka muistaa kaikkien lasten vanhempien nimet, ja jonka puhelimesta löytyy kaikkien numerot. Tekee aloitteita kymmenen kertaa enemmän kuin muut jaksaisivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastuunkantaja

Ei välttämättä aloitteentekijä, mutta ehdoton luottotekijä. Nostaa kätensä aina, kun tekijää talkoissa ei tahdo löytyä: ”No jos ei muille sovi, minä voin.” Kantaa vastuuta siitä, että asiat tulevat hoidetuksi. Tunnistaa, että on ajanhukkaa pyrkiä tilanteeseen, jossa kaikki tekisivät reiluusperiaatteella saman verran. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huumorintajuton vaatija

Ajattelee oman lapsensa parasta, ja vain oman lapsensa parasta. Ylisuuret odotukset opettajille ja valmentajille. Jos voisi, järjestäisi tulospalkkauksen, jolla varmistaisi, että oma lapsi saa kaikki mahdollisuudet ”menestyä”. Vaatijatyyppi A jatkaa lapsen treenaamista kotona, tyyppi B kasaa kaikki odotukset valmentajille ja opettajille. 

Näkymätön ja tavoittamaton

Näkyy nimenä yhteystietolistassa, mutta ei näy vanhempainilloissa, myyjäisissä, WhatsApp-ringissä eikä nimenhuudossa. Saattaa vilahtaa kevätjuhlassa, mutta ei tiedosta, että aktiivisuutta olisi kaivattu muun vuoden aikana. 

Reilu kannustaja

Leppoisa ja rento aikuishahmo. Hymy herkässä, ja aina aikaa ja aihetta kehulle. Kannustaa ohimennen tuttuja pihalla ja kentän laidalla, osaa jututtaa kaikenikäisiä lapsia. Kysyy pelin jälkeen lapsilta, oliko kivaa pelata, eikä miten peli päättyi. Ehdottoman arvokas vanhemmuuden ilmentymä jokaisessa yhteisössä.

Varmistelija

Varmistelija haluaa hoitaa hommansa oikein, mutta ei osoita itsenäistä ongelmanratkaisukykyä. Kysyy, tullaanko kentälle tasalta vai viittä vaille, kuinka montaa erilaista juomaa kahvilassa pitää olla, mistä pohjakassan saa ja kuka voi tuoda paperia. Toistaa asiat lapselle, opettajalle ja valmentajalle moneen kertaan. Vahtii Wilmaa kuin palohälytintä.

Vauhdikas säätäjä

Kirjautuu Wilmaan kevätlukukauden puolessavälissä. Hyväntahtoinen, mutta unohtaa ilmoittaa ajoissa lapsensa oikeaan ryhmään, kadottaa maksulaput ja tunnukset, ja on harrastukseen liittyvissä sovelluksissa edellisvuoden ryhmässä. Säätää vanhempainvartin aikaa neljä kertaa ennen kuin onnistuu, koska kalenteri ei ollut ajan tasalla. Hoitaa lopulta kaiken, mutta vasta erityisjärjestelyjen kautta. 

Elämänopettaja

Selvittää konfliktitilanteet selkeällä ohjeella: iske takaisin. Ei usko, että asioita kannattaa selvittää puhumalla, ja on vähintään salaa tyytyväinen, jos lapsi niittää kentällä vastustajan kumoon. Pelkää lapsensa jäävän elämässä alakynteen, jos oikeaa asennetta ei heti opeta.

Murheeton elelijä

Ei aseta mitään odotuksia koululle tai valmentajille. Ottaa kaiken annettuna. Kun on samaa mieltä, toteaa okei. Jos on eri mieltä, toteaa okei. Melko passiivinen mutta kiitollinen ja helppo yhteistyökumppani. Luottaa siihen, että valmentajat ja opettajat osaavat hommansa.

On rehellisesti tyytyväinen, jos lapsi yltää keskitasolle. Tämä vanhempi poikkeaa siinä enemmistöstä, joka näkee lapsensa kaikesta huolimatta parhaimpien joukossa.

Konfliktikammoinen

Keskittyy luomaan positiivista ilmapiiriä ja osallistuu aktiivisesti. Kun vanhempien kesken ilmenee eriäviä mielipiteitä, häviää kuin pieru saharaan tai ilmoittaa, että he eivät ole enää mukana tässä. Toivoo, että minkään asioiden selvittely ei ulotu mitään kanavaa myöten omaan perheeseen.

Epäkohtien esiintuoja

Muistaa hyvässäkin tilanteessa kertoa, mikä kaikki voi epäonnistua. Äänensävy aina kriittinen tai varautunut. Ei mahda itselleen mitään siinä, että ensimmäisenä suusta tulee kaikki, mikä on mennyt pieleen, voi mennä pieleen, tai voisi olla paremmin.

Arjen vapaamatkustaja

Naureskelee avoimesti, että ei mitenkään pysy perässä lasten aikatauluista, ja ohjaa kysymään toiselta vanhemmalta. Mukava aikuiskontakti, jonka puoliso on tosin hiukan stressaantuneemman oloinen.

Muistaa juuri ja juuri, millä luokalla lapset ovat ja mitä lajia harrastavat, mutta ei ryhmiä, kavereita tai treenejä. Nimenhuutoon ja Wilmaan kirjautuminen jäänyt kesken tunnusongelmien vuoksi vuosi sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla