Kun adhd-lapsi saa tukea varhain, oppii hän tulemaan toimeen erityispiirteensä kanssa.

Onko lähipiirissäsi adhd-lapsia? Saavatko he riittävästi hyvää hoitoa? Kaikki eivät saa, sillä adhd:n hoidossa on kirjavuutta ja eroja valtakunnallisesti.

Adhd on yleisin lasten neurologinen ongelma. Jokaiseen koululuokkaan mahtuu ainakin yksi adhd-lapsi. *Muokattu 3.2.2015

Kielteisyyden kierre poikki

Tärkeintä adhd-lasten hoidossa on havaita ongelmat ja tarjota tukea ajoissa, ennen kuin kielteinen minäkuva vaikuttaa lapsen elämänlaatuun.

– Lapsilla hyvän hoidon merkitys on suurin, koska heillä on koko elämä edessään. Jos lapsi saa jatkuvasti negatiivista palautetta, koulu menee huonosti ja kaverisuhteet epäonnistuvat, hänelle muodostuu itsestään kielteinen käsitys. Hyvä hoito katkaisee kielteisen kehän, sanoo lastenlääkäri Liisa Virkkunen Adhd-liitosta.

Adhd-lapsi on parhaimmillaan reipas, rohkea ja energinen. Riittävän varhaisella tuella ja kannustuksella lapsi voi löytää omat vahvuutensa ja oppia tulemaan toimeen vaikeuksiensa kanssa.

Oireet lievittyvät puolella aikuisikään mennessä niin, etteivät ne tuota enää merkittävää haittaa.

Mainettaan parempi lääkehoito

Apulaisylilääkäri Leena Pihlakoski TAYS/Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä sanoo, että hoitoketjut ovat olemassa, mutta monessa paikassa hiertää, ja yhtenäisyys puuttuu.

– Ei-lääkkeellisistä hoidoista parhaat kokemukset on saatu vanhempainvalmennuksesta. Esimerkiksi Voimaperheet-ohjelma on verkkopohjainen ja edullinen. Silti jatkorahoituksen saaminen sille on vaikeaa.

Lääkehoito on adhd:n hoitomuodoista vaikuttavin, vaikka monet pitävät sitä vielä kirosanana.
– Noin 80 prosenttia adhd-potilaista hyötyy lääkehoidosta. Jo 7-vuotias pystyy kuvaamaan luotettavasti, mikä on lääkkeen hyvä puoli ja mikä huono, Pihlakoski sanoo.
Hoitamaton adhd on kallista elämänlaadun kannalta, mutta kallista myös taloudellisesti yhteiskunnalle, muistuttaa Liisa Virkkunen.

Mitä adhd on?

Adhd (attention-deficit/hyperactivity disorder) on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö. Oireyhtymä voi näkyä keskittymisvaikeuksina, levottomuutena ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ongelmina jokapäiväisessä elämässä.

Adhd:n taustalla voi olla perinnöllisiä tai raskauteen ja synnytykseen liittyviä tekijöitä. Myös synnynnäiset rakenteelliset ominaisuudet ja psykososiaaliset tekijät voivat vaikuttaa.

Miten adhd-lapsen elämää voidaan helpottaa?

  • Ympäristön tukitoimet yksilöllisten tarpeiden mukaisesti
  • Toimintaterapia, musiikkiterapia, sopeutumisvalmennuskurssit
  • Säännölliset elämäntavat, lääkehoito
  • Pienet ryhmäkoot ja erityisryhmät

Jos epäilet, että lapsellasi voisi olla adhd, ota yhteyttä terveyskeskuksen omalääkäriin, yksityislääkäriin tai koululääkäriin, joilta saat lähetteen tarkempiin tutkimuksiin.

Lisää tietoa aiheesta löydät Adhd-liiton sivuilta.

Vierailija

Adhd-lapsi tarvitsee apua ajoissa: "Hyvä hoito katkaisee kielteisen kehän"

Vierailija 04.02.2015 klo 09:33 adhd on lääketeollisuuden keksimä "sairaus". todellisuudessa sitä ei ole olemassa. se on vain nykyajan muotisairaus, josta lääketeollisuus hyötyy Olet väärässä. Nykyisen saatavilla olevilla tutkimusmenetelmillä voidaan ADHD todeta kliinisesti kuin tulehdus verikokeella. ADHD:hen on olemassa turvallinen ja testattu lääkitys (joka ei muuten ole amfetamiinia!) joka auttaa useimpia. Tietoa on saatavilla. Miksi sitten jotkut ihmiset levittävät näillä palstoilla...
Lue kommentti
Vierailija

Adhd-lapsi tarvitsee apua ajoissa: "Hyvä hoito katkaisee kielteisen kehän"

Todella asiallinen ja uskottava linkki. Ei edes yhtään sensaatiohakuinen. ;) (Sarkasmia) "ADHD-lääkkeiden kulutus tuplaantui lyhyessä ajassa - Fimealta myyntilupa uudelle lääkkeelle" Tieto lisääntyy joten diagnosointi lisääntyy, ja se on vain hyvä asia. Itse sain diagnoosin 3 vuotta sitten 27 vuotiaana, oltuani ensin koko aikuisikäni sairaslomilla ja erilaisissa kuntoutustutkimuksissa, joissa ei saatu selville ongelmieni syytä tiedon puutteen vuoksi. Vasta päästyäni kunnollisiin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.